Nem kis dilemmában voltam a hétvége előtt, hogy melyik meccset válasszam a vasárnapi kínálatból, ahol van egy Strømsgodset - Rosenborg rangadónk és egy hazai győzelemnek kinéző Sarpsborg - Bodø/Glimt találkozó. Végül úgy határoztam, hogy a tromsøi kirándulásnak lehet csúnya vége a kristiansundiak számára.

Ahol még mindig hó van

És tényleg! Emlékszem tavaly júniusban pont a Tromsø IL (1.68) hivatalos oldala posztolta, hogy havazott a messzi északon, azonban áprilisban ez még Trondheim környékén is előfordulhat, szóval nincs ebben semmi meglepő. Egyszer néztem egy statisztikát, ami szerint a Tromsø ilyen zord (értsd: szakadó hóesésben) körülmények között otthon az átlagosnál több pontot szerez és érdemes behúzni a hazait. Mondhatnánk, hogy ez az időszak április végén már nincsen, azonban a havas esős nap most szombaton lezajlik, így vasárnap napos 4 fokban rendezhetik meg majd a találkozót, ami ideális futball idő a világ legészakibb első osztályú csapatnál.

A körülményektől függetlenül  a városban igazi futballhangulat van, miután eddig otthon mindenkit legázolt a csapat (4-0 Ranheim, 3-1 Strømsgodset, 4-1 Sandefjord) és ezt elsősorban a tavaly kinevezett szakembernek, a finn Simo Valakarinak köszönhetik. Remekül motiválja a csapatot a mester és olyan elánnal állnak neki a meccsnek otthon, hogy az eddig mindegyik védelmet elsöpörte. A minőség is meg van az együttesben, ahol a tavalyi hosszú sérülése után már újra csúcsformában van az a Runar Espejord (2.43, hogy gólt lő), aki két éve (20 évesen) még a válogatotthoz is közel állt. A kiszolgáló személyzete között ott van a Blackburn Roversben megismert Morten Gamst Pedersen, illetve a legnagyobb esélyese az assziszt királyi címnek, Gjermund Åsen. A télen nem költöttek sok pénzt a csapatra (Robert Taylor és Daniel Berntsen azért fontos vétel volt), azonban a csapat magja egyben maradt és ez nyerő taktikának bizonyult. Tudniillik a fenti játékosok közül Åsennek és Gamstnak is lejárt volna a szerződése és a fél Eliteserien mezőny vitte volna őket. Azonban megtartották a játékosokat és az együttes jelenlegi formája akár az Európa Liga selejtezőjébe is lőheti őket, ami az utóbbi évek viszontagságai után igazán nagy felüdülés lenne a szurkolók számára.

20.000 Forint Kockázatmentesen!


Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

A meccstől összességében erőteljes hazai nyomást várok. Ez eddig így volt mindegyik meccsen Tromsøben, így a kontrákra építő Kristiansund ellen ez borítékolható. Ettől elsősorban fognak majd jönni a hazai szögletek (1.38), amit amúgy még 0-2-es hendikeppel is érdemes lehet tenni (2.05). Az idei három meccsükön 2, 3, illetve hét szöglettel lőttek többet mint a vendégek, így az idegenben visszahúzódó Kristiansund ellen jönnie kellene a hármas különbségnek. A szögletekre fogadásnak az a legnagyobb hátránya, ha az a csapat szerzi meg a vezetést, akire a kornerek által fogadtunk. Mint láthatjuk ez a tromsøi nyomást annyira nem befolyásolja, mivel úgy hozták a több szögletet, hogy otthon egy percet nem játszottak még hátrányban, viszont a Valakari-elv szerint akkor is nyomást kell fenntartani, ha vezetnek. Lehet a finn mestert nem szeretni? Hát nem! Emellett még a szögletekben nem bízóknak a hazai (1.68) - vagy hendis (-1; 2.23) győzelmet ajánlanám, mivel a Kristiansund rendre otthon szerzi meg a pontja nagy részét és nem idegenben (bár idén két döntetlene van az egy vereség mellett). Egyetlen tényezőként lehet említeni a Tromsø ellen, hogy az első- és a második számú kapusuk is sérült, így a 21 éves Jacob Karlstrøm fog védeni, aki rám eddig kellemes benyomást tett.

Bamba és Stokke - akik gondot okozhatnak

Nézzünk azért szét a Kristiansund háza táján is, akik nem jönnek feltartott kézzel természetesen Tromsøbe. Mint említettem a tavalyi évben is a hazai pályára helyezték a hangsúlyt, és Kristiansundból majdnem lehetetlen volt három pontot elhozni. Az év elején a szakemberek is ezt emelték ki, hogy az esős kisvárosnak ez lehet az erőssége. Igazuk volt, a hetedik helyen végeztek és a 40 megszerzett pontból 25-öt szereztek hazai környezetben. A tendencia idén folytatódik,azonban tegyük hozzá, hogy a Rosenborg otthonában már sikerült számukra a bravúros pontszerzés.

Stokke szerencséjükre felépült a peches tizenegyesrúgásból, ahol súlyosan megsérült (az egója) még egy korábbi fordulóban. Így is van azonban hiányzó, mivel a tavaly szerződtetett Torgil Gjertsen lendülete és gólérzékenysége hiányozni fog a középpályáról. Ott lesz helyette viszont Daouda Bamba, aki a sebesség lesz Stokke robosztus alkata mellett. Ez az a pont ahol zavarba hozhatják a tromsøi védelmet egyébként: ha Bamba kerül szembe a másik oldalon Wangberggel és a labda a földön van, akkor azért verhető lesz a feltolt hazai védekezés. Ennek függvényében egy szórakoztató meccset várok és mindkét féltől találatokat (1.72), azonban Valakari motivációs képessége miatt gólokban megmutatkozó hazai mezőnyfölényt és győzelmet.

Unibet TV

Fogadj kockázatmentesen akár 20 000 Forintért és nézd a meccseket élőben az UNIBET TV-n!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Tromsø - Kristiansund; Tromsø -1
    2.23 Unibet
  • Tromsø - Kristiansund; Tromsø legalább három szöglettel többet rúg
    2.05 Unibet