Hétközben norvég kupa, majd a hétvégén Eliteserien az összes csapattal. Igazi rangadót rendeznek a Molde és a Rosenborg között, miközben a trondheimiek már fél szemmel az Ajaxot nézik, akiket meg kell verniük az Európa Ligában. Emellett kemény idegenbeli túra vár a Vikingre Ålesundben, míg a Lillestrømre Drammenben. Lássuk a 19. forduló beharangozóját!

Molde - Rosenborg

A tavalyi évvel ellentétben idén nemcsak tradicionálisan nevezhetjük ezt a meccset rangadónak, de helyezés alapján is. A Rosenborg vezeti a bajnokságot (38 pont), míg a Molde tisztes távolságból (31 pont) követi őket a harmadik helyen a Sarpsborg után. 11 forduló van hátra, így egy esetleges vendéggyőzelemmel végleg leszakadnának Solskjær fiai, azonban hol van még az a három pont. Mindenképpen segíti a hazai csapatot, hogy nem kellett figyelniük a nemzetközi kupára, így az utóbbi fordulókban igencsak beindultak. Hat meccse veretlen a gárda és ebben a periódusban ők gyűjtötték a legtöbb pontot is - igaz, csak eggyel megelőzve szombati riválisukat. Mindkettejüknek hétközi fellépés nehezíti a felkészülését, ráadásul a listavezető csütörtökön játszik az Európa Liga playoffjában is, Amszterdamban. Ehhez mérten reális oddsokat osztottak ki a két együttesnek: 2.7-es a Molde és 2.5-ös a Rosenborg győzelmi szorzója.

Ami a vendégek mellett szól, hogy ezeket a rangadókat bizony be szokták húzni. A tabella első négy helyezettje elszakadt a többiektől és érdemes megnézni milyen mérleget szedett ellenük össze a trondheimi gárda: Sarpsborg (3/3pont), Molde (3/3), Brann (3/3). Ez a tavalyi szezonban is hasonló volt és ez az elsődleges oka, hogy nem tudják őket megszorongatni. A szorosnak tűnő meccseket könyörtelenül behúzzák és így hiába verte meg őket a Lerkendalban az utolsó Tromsø, vezetik a tabellát öt egységgel. Ráadásul a Molde általában dominál a meccsein, azonban most ez okozhatja a vesztüket. A letámadás nem vezet sok jóra a Rosenborg ellen, viszont ha a csapat nem dominál, akkor elvesztik azt a játékfelfogásukat, amit általában otthon (illetve a gyengébbek ellen idegenben) játszanak. Ezt általában próbálják elkerülni a vezetőedzők és így csúsznak bele a vereségekbe, mert megpróbálják uralni a játékot. Nicklas Bendtner nem a leggyorsabb csatár, azonban kitűnően tartja meg a labdát és a két szélső (Jevtovic és Helland) sebessége már elegendő a védelmek lefutására. Többször is volt erre példa és szerintem most is egy nyílt sisakos játékot fogunk látni, ahol kettes odds felett pakolható a 2,5 over (1.76). És hogy ki fog nyerni? A Rosenborg jól játszik a rangadókon, így azt gondolom nem fog kikapni és egy DNB/2 bevállalható ezen a mérkőzésen.

Aalesund - Viking

Az előző meccsnél könnyebb helyzetben van az Aalesund, amely együttes a 16. helyről elmozdult Vikinget fogadja vasárnap. Hihetetlen hajrát produkáltak Trond Fredriksen fiai múlt héten a Brann ellen és így 0-2, majd 1-3 után Mos duplájával szereztek egy pontot. Ezek után fogadják a nyáron összevásárolt Vikinget, amely egy hasonló comebacket nyomott a Lillestrøm ellen 0-2 után. Azonban az inkább volt kiesi rangadó, míg az Aalesund próbálta nem nagyon messzire ereszteni a Brann elleni döntetlennel a negyedik helyet, ami kedvező esetben Európa Liga selejtezőt ér. Ami a magas hazai győzelmet (2.10) indokolja, az a gyenge mérleg Ålesundben (4-1-4). Azonban ez egy kicsit becsapós lehet erre a találkozóra. A Viking érkezik idegenben és a védelmük közel sem áll stabil lábakon. Martinsen (büntetőt hozott össze) és a frissen vásárolt Gregov nem tűnt összeszokott párosnak, azonban Adegbenro és Høiland megmentette később a találkozót. Közeledik az átigazolási időszak hajrája és a nigéria Adegbenro transzferéről egyre több hír érkezik. Hétfőn elvileg 1,5 millió eurót ajánlott a török Bursaspor és ez az összeg körülbelül akkora, amennyit vár a Viking. Ez 14 millió norvég koronának felel meg és ha hozzáadjuk a Karol Metsért kapott egy milliót, akkor körülbelül ki is húzza őket a pénzügyi slamasztikából (20 milliós hiány van). Az más kérdés, hogy ebben a szituációban - a keret mélységét tekintve - az OBOS-ligaen (másodosztály) elég közel kerül a csapathoz. Ez a transzfer döntően befolyásolja a hétvégi esélyeket is: Adegbenro nélkül a támadógépezet nagyon esetleges és mehet a hazai győzelem, addig viszont benne van a meglepetés a két lábon járó nigériai életveszély miatt, akit nem véletlenül akar vinni a Molde, a Rosenborg és a Malmö is.

Strømsgodset - Lillestrøm

A bajnokság első felében igencsak nagy szégyenben tengődött a drammeni székhelyű Strømsgodset, amely a kieső -, vagy éppen az osztályozó helyen tanyázott. Hétfőn verték a Vålerengát és ezzel elmozdultak a 12. helyre. Megnyugvás nincs és kell a következő hazai győzelem (2.15). Eddig eléggé kétarcú a gárda és otthon nem is megy nekik a rosszul (5-3-1), egyedül a Stabæk tudott itt nyerni. Skullerud mester úgy tűnik megtalálta a hangot Marcus Pedersennel és őt megtámogatja Bassel Jradi, így pedig komoly támadópotenciál keletkezett a gárdában. Az se nagy csoda a hazaiaknál, hogy csak távozók vannak eddig náluk nyáron. Az előző években kicsit túlvásárolták magukat, így az elmúlt hetekben elengedték Høilandot a Vikingbe, míg Tagbajumit éppen a Lillestrømbe. Nem kell aggódni, a keret így is elég mély, és a hétfői győzelmük igencsak bizalomgerjesztőnek bizonyult. Nem elhanyagolható előny a hazai oldalon, hogy ellenfelüknek van hétközi fellépése, így majd csak csütörtöktől készülhetnek a vasárnapi összecsapásra, ráadásul a jobbszélső védőjük, Aleksandar Megalvis sérülés miatt hiányozni fog a posztjáról.

20.000 Forint Kockázatmentesen!

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Strømsgodset - Lillestrøm; DNB/1
    1.57 Unibet