Lassan véget ér Norvégiában az átigazolási időszak és ezzel egyidőben elindul az új szezon március utolsó hétvégéjén. Transzferekből most sem volt hiány és úgy tűnik, hogy a pénzügyi lehetőségek adta lehetőségek egyre nagyobb rést fognak ütni a csapatok közé. Hogy ebből kik jönnek ki jól és kik kevésbé, az a most következő cikkből kiderül.

Milliós távozók

Várható volt, hogy a korábbi évekhez képest hasonlóan elviszik a bajnokság legjobbjait és ez így is történt. A norvég futball új Ødegaardjáról, Erling Braut Hålandról, már a bajnokság vége előtt tudtuk, hogy szerződtette őt a RB Salzburg. A 4,5 millió eurós díj érte az utóbbi évek legmagasabb összege az Eliteserienben (egyben klubrekord) . A Molde a bevétellel jól sáfárkodott és nem kevesebb, mint négy játékosért is átigazolási díjat fizettek a télen. Ezekkel az erősítésekkel a dobogó alá nem nagyon adhatják, mivel egyre inkább elkezdtek közeledni a Rosenborg keretének minősége felé és ez egy izgalmas bajnoki versenyfutáshoz is vezethet akár hosszú évek után először.  Rajta kívül Jebaliért kapott a Rosenborg millió fölötti összeget, ami azért meglepő, mivel a trondheimieknek esze águnkban sem volt elengedni a féléve vásárolt szélsőt. Azonban a tunéziai szélsőt egy kis extra fizetéssel gyorsan rá lehetett beszélni a klubváltásra. Más kérdés, hogy a bejelentés elég furán sikerült, miután Jebali már Al-Wahda mezben pózolt a csapat honlapján, mikor a Rosenborg még el sem fogadta az ajánlatot…

A tél legnagyobb távozója Norvégiából
Fotó: Samrit Pholjan / Shutterstock.com

Legnagyobb erősítő már a korábban említett Molde lett, ahova jött Ohi a Stabækból Håland helyére, míg hiányposztokra középcsapatok legjobbjait vették meg a nyugati partiak. Erling Knudtzon és Eirik Andersen a támadósorba, míg Bjørnbak és Haraldseid a védelembe, így ez a keret már majdnem annyira mély, mint a legnagyobb rivális, Rosenborgnál. Azonban a rivális válasza se váratott sokáig magára: Trondheimbe került a sérülékony - azonban a gólpasszok terén brutálisan jól termelő - Gjermund Åsen Tromsøből, míg Babajide Akintola a tavalyi haugesundi kölcsönt egy trondheimire cserélte fel. Aki a transzferek alapján beleszólhat ebbe a versenybe, az az SK Brann, ahol kevés pénzből, de okosan gazdálkodtak a télen.

Mindenképpen említésre méltó, hogy egy év kihagyás után, újra lesz magyar(-norvég) játékos az Eliteserienben. Alexander Torvundról van szó, aki állandó magyar utánpótlás válogatott és tavaly nyár óta légiós is. Augusztusban a norvég negyedosztályú Ullernhez szerződött, amely egy amatőr klub, így a Stabæk ingyen szerezhette meg a télen. A választása jónak tűnik, mivel egyrészt az a Henning Berg a vezetőedző, aki a Vidiből már ismeri őt, illetve a csapat támadószellemben játszik, ami gyakran több támadó szerepeltetésével is jár. Bónuszként, a stabil kezdő Ohi Moldéba szerződött, azonban így is bőven akad rivális, például a tavalyi gólkirály Boli.

Pénzvisszatérítés büntetők esetén


Fogadj az Unibeten a Premier League mérkőzéseire és ha vesztes lesz szelvényed, de a meccsen büntetőt ítéltek, téted visszatérítik maximum 30 000Ft értékben.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Mesterlövészek

Az egyik legkiegyenlítettebb piac minden év elején a gólkirályi címért folyik, amit az oddsok is jól mutatnak. Ohi a Moldéba való igazolásával átvette a legkisebb oddsért (7.00) folytatott versenyt, azért nyugtával kell ezt kezelni. Egyrészt a tavalyi éve elég gyengére sikerült (bár az ő csapattársa volt a gólkirály Boli), másrészt a Moldéban nem lesz bérelt helye. Elsősorban Leke James (12.00) mellé hozták, aki igen sérülékeny, így mindenképpen kellett egy hasonló képességű játékos. Viszont arra kevés az esély, hogy mindketten a kezdőben legyenek, így valószínűleg elég sok játékpercet fognak elvenni egymás elől. Hasonló a helyzet a Rosenborgnál is, ahol a Søderlund  (9.00) – Bendtner (12.00) duó olthatja ki egymás esélyeit a norvég aranycipőért való versenyben. Tavaly az oddsok fordítva voltak a két játékos esetében, azonban a dán egy hónapos házi őrizete az alapozás kezdetén komolyan befolyásolhatja ezt a versenyt. Ráadásul az edző személye is kedvezően változott a haugesundi származású Søderlundnek, így a szezon elején inkább ő fogja megkapni a bizalmat.

Alexander Soderlund. Fotó: CosminIftode/Shutterstock.com

Vannak természetesen olyan csatárok, akiknek nincsenek annyira riválisaik csapaton belül, így valószínűleg elég sok játékpercet fognak a pályán tölteni. Közülük a mezőny eléré kívánkozik a tavalyi gólkirály, Franck Boli (9.00), illetve a Brann gólfelelőse, Daouda Bamba (12.00). Közülük én elsősorban utóbbit támogatnám, aki a nyár óta erősíti a piros-fehéreket és 11 forduló alatt 4 gólt lőtt. Ráadásul a legnagyobb (vagy egyetlen) riválisát megvette a Sarpsborg, így a csapaton belül egyedül az eddig is mellőzött Henrik Johansen maradt, mint támadó. Ráadásul a Brann a dobogó alá nem adhatja és erős mezőnyfölényben lesznek a meccsek többségében, így Bambának biztos sok lehetősége lesz a gólszerzésre. Arra, hogy az elefántcsontparti lesz a csapaton belül a házi gólkirály, 1.40-es oddson fogadhatunk - szintén kiváló befektetésnek tűnik.

Wadji lehet a nyerő

Az FK Haugesund a télen óriási átalakulásokon ment keresztül az elmúlt évekhez képest, de erről részletesebben majd később. Ami a csatárposztot illeti, eléggé leegyszerűsíthető a dolog: a nyáron kölcsönbe (majd télen végleg) igazolt Wadjiban kell bízniuk a szurkolóknak, mivel rajta kívül csak Ibrahima Koné bevethető ebben a csapat részben, de ő igen szerény képességeket mutatott az elmúlt szezonban. Wadjival kapcsolatban két piacon fogadhatunk: eléri a szezonban a 8 gólt (2.00), illetve gólkirály lesz (31.00). Inkább előbbire szavaznék, mivel tavaly a félszezon alatt lőtt 7 gólt (16-szor lépett pályára), illetve az utóbbi időben meggyengülő FKH nem fog tudni kitermelni egy gólkirályt most. A kockázati tényező egyedül annyi, hogy Wadji a Moldéban igen sérülékeny volt, viszont biztos kezdő lesz a találkozókon és a helyzetek többsége rá lesz kijátszva, így a 8 gól nem mondható magasnak.

20.000 Forint Kockázatmentesen!

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Daouda Bamba lövi a SK Brannban a legtöbb gólt az Eliteserien 2019-es szezonjában
    1.40 Unibet
  • Ibrahima Wadji 7,5 gól felett az Eliteserien 2019-es szezonjában
    2.00 Unibet