Lassan véget ér Norvégiában az átigazolási időszak és ezzel egyidőben elindul az új szezon március utolsó hétvégéjén. Transzferekből most sem volt hiány és úgy tűnik, hogy a pénzügyi lehetőségek adta lehetőségek egyre nagyobb rést fognak ütni a csapatok közé. Hogy ebből kik jönnek ki jól és kik kevésbé, az a most következő cikkből kiderül.

Milliós távozók

Várható volt, hogy a korábbi évekhez képest hasonlóan elviszik a bajnokság legjobbjait és ez így is történt. A norvég futball új Ødegaardjáról, Erling Braut Hålandról, már a bajnokság vége előtt tudtuk, hogy szerződtette őt a RB Salzburg. A 4,5 millió eurós díj érte az utóbbi évek legmagasabb összege az Eliteserienben (egyben klubrekord) . A Molde a bevétellel jól sáfárkodott és nem kevesebb, mint négy játékosért is átigazolási díjat fizettek a télen. Ezekkel az erősítésekkel a dobogó alá nem nagyon adhatják, mivel egyre inkább elkezdtek közeledni a Rosenborg keretének minősége felé és ez egy izgalmas bajnoki versenyfutáshoz is vezethet akár hosszú évek után először.  Rajta kívül Jebaliért kapott a Rosenborg millió fölötti összeget, ami azért meglepő, mivel a trondheimieknek esze águnkban sem volt elengedni a féléve vásárolt szélsőt. Azonban a tunéziai szélsőt egy kis extra fizetéssel gyorsan rá lehetett beszélni a klubváltásra. Más kérdés, hogy a bejelentés elég furán sikerült, miután Jebali már Al-Wahda mezben pózolt a csapat honlapján, mikor a Rosenborg még el sem fogadta az ajánlatot…

A tél legnagyobb távozója Norvégiából
Fotó: Samrit Pholjan / Shutterstock.com

Legnagyobb erősítő már a korábban említett Molde lett, ahova jött Ohi a Stabækból Håland helyére, míg hiányposztokra középcsapatok legjobbjait vették meg a nyugati partiak. Erling Knudtzon és Eirik Andersen a támadósorba, míg Bjørnbak és Haraldseid a védelembe, így ez a keret már majdnem annyira mély, mint a legnagyobb rivális, Rosenborgnál. Azonban a rivális válasza se váratott sokáig magára: Trondheimbe került a sérülékony - azonban a gólpasszok terén brutálisan jól termelő - Gjermund Åsen Tromsøből, míg Babajide Akintola a tavalyi haugesundi kölcsönt egy trondheimire cserélte fel. Aki a transzferek alapján beleszólhat ebbe a versenybe, az az SK Brann, ahol kevés pénzből, de okosan gazdálkodtak a télen.

Mindenképpen említésre méltó, hogy egy év kihagyás után, újra lesz magyar(-norvég) játékos az Eliteserienben. Alexander Torvundról van szó, aki állandó magyar utánpótlás válogatott és tavaly nyár óta légiós is. Augusztusban a norvég negyedosztályú Ullernhez szerződött, amely egy amatőr klub, így a Stabæk ingyen szerezhette meg a télen. A választása jónak tűnik, mivel egyrészt az a Henning Berg a vezetőedző, aki a Vidiből már ismeri őt, illetve a csapat támadószellemben játszik, ami gyakran több támadó szerepeltetésével is jár. Bónuszként, a stabil kezdő Ohi Moldéba szerződött, azonban így is bőven akad rivális, például a tavalyi gólkirály Boli.

Mesterlövészek

Az egyik legkiegyenlítettebb piac minden év elején a gólkirályi címért folyik, amit az oddsok is jól mutatnak. Ohi a Moldéba való igazolásával átvette a legkisebb oddsért (7.00) folytatott versenyt, azért nyugtával kell ezt kezelni. Egyrészt a tavalyi éve elég gyengére sikerült (bár az ő csapattársa volt a gólkirály Boli), másrészt a Moldéban nem lesz bérelt helye. Elsősorban Leke James (12.00) mellé hozták, aki igen sérülékeny, így mindenképpen kellett egy hasonló képességű játékos. Viszont arra kevés az esély, hogy mindketten a kezdőben legyenek, így valószínűleg elég sok játékpercet fognak elvenni egymás elől. Hasonló a helyzet a Rosenborgnál is, ahol a Søderlund  (9.00) – Bendtner (12.00) duó olthatja ki egymás esélyeit a norvég aranycipőért való versenyben. Tavaly az oddsok fordítva voltak a két játékos esetében, azonban a dán egy hónapos házi őrizete az alapozás kezdetén komolyan befolyásolhatja ezt a versenyt. Ráadásul az edző személye is kedvezően változott a haugesundi származású Søderlundnek, így a szezon elején inkább ő fogja megkapni a bizalmat.

Alexander Soderlund. Fotó: CosminIftode/Shutterstock.com

Vannak természetesen olyan csatárok, akiknek nincsenek annyira riválisaik csapaton belül, így valószínűleg elég sok játékpercet fognak a pályán tölteni. Közülük a mezőny eléré kívánkozik a tavalyi gólkirály, Franck Boli (9.00), illetve a Brann gólfelelőse, Daouda Bamba (12.00). Közülük én elsősorban utóbbit támogatnám, aki a nyár óta erősíti a piros-fehéreket és 11 forduló alatt 4 gólt lőtt. Ráadásul a legnagyobb (vagy egyetlen) riválisát megvette a Sarpsborg, így a csapaton belül egyedül az eddig is mellőzött Henrik Johansen maradt, mint támadó. Ráadásul a Brann a dobogó alá nem adhatja és erős mezőnyfölényben lesznek a meccsek többségében, így Bambának biztos sok lehetősége lesz a gólszerzésre. Arra, hogy az elefántcsontparti lesz a csapaton belül a házi gólkirály, 1.40-es oddson fogadhatunk - szintén kiváló befektetésnek tűnik.

Wadji lehet a nyerő

Az FK Haugesund a télen óriási átalakulásokon ment keresztül az elmúlt évekhez képest, de erről részletesebben majd később. Ami a csatárposztot illeti, eléggé leegyszerűsíthető a dolog: a nyáron kölcsönbe (majd télen végleg) igazolt Wadjiban kell bízniuk a szurkolóknak, mivel rajta kívül csak Ibrahima Koné bevethető ebben a csapat részben, de ő igen szerény képességeket mutatott az elmúlt szezonban. Wadjival kapcsolatban két piacon fogadhatunk: eléri a szezonban a 8 gólt (2.00), illetve gólkirály lesz (31.00). Inkább előbbire szavaznék, mivel tavaly a félszezon alatt lőtt 7 gólt (16-szor lépett pályára), illetve az utóbbi időben meggyengülő FKH nem fog tudni kitermelni egy gólkirályt most. A kockázati tényező egyedül annyi, hogy Wadji a Moldéban igen sérülékeny volt, viszont biztos kezdő lesz a találkozókon és a helyzetek többsége rá lesz kijátszva, így a 8 gól nem mondható magasnak.

Fogadj nyereménynövelővel e-sportra

Fogadj kötésben az Unibetnél az következő hetek e-sport rendezvényeire és akár 30%-s nyereménynövelőben részesülhetsz.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Eliteserien Tipp

    Daouda Bamba lövi a SK Brannban a legtöbb gólt az Eliteserien 2019-es szezonjában
    1.40 Unibet
  • Eliteserien Tipp

    Ibrahima Wadji 7,5 gól felett az Eliteserien 2019-es szezonjában
    2.00 Unibet