Már-már szokás a sportfogadas.orgon, hogy március elején ellepik a norvég bajnokság körül mozgó cikkek az oldalt és ez most sincs másképpen. Megnéztük részletesen a játékosmozgásokat, a csapatok power rankingjét és a hír-cunami végén érkezik az első forduló beharangozója.

Fricskázhat az újonc

Az egyik beharangozóban eléggé lehúztam az újonc Ranheimet és ezt továbbra is tartom, azonban nem tartom lehetetlennek az első fordulóban a pontszerzésüket ettől függetlenül. A lendületük meg lehet, mivel teljesen váratlanul jutottak fel és a fiatalok az elején nagyon odatehetik magukat. Ráadásul hazai pályán kezdenek, ahol kötelező jól szerepelniük, ha szeretnének az első osztályban maradni. Kicsit déja vu érzésem van ezzel a párharccal kapcsolatban, mivel tavaly az év első elemzésében is egy újonc és egy dobogó esélyes meccsét választottam ki 1X-re, ahol jött a kettes természetesen, majd az év hátralevő részében mindösszesen egyszer kapott ki a Kristiansund.

Tegyük félre most a múltat és nézzük, hogy mit tudunk a két gárdáról. A Ranheim (3.10) éppen hogy csak feljutott az osztályozón és a lelkes és fiatal norvégokból álló csapat egyetlen célja a bennmaradás lehet. A felkészülési időszakban csak egy vereséget szenvedtek (az izlandi FH ellen), azonban főleg alsóbb osztályú csapatok ellen játszottak, így ez nem igazándiból mérvadó. Amiben bízhatnak, az az egységességük. A 2017-es évhez képest csak kisebb változtatások történtek a keretben és így mondhatjuk, hogy azok kapják meg a bizalmat, akik a feljutást is kiharcolták. Éppen ez az a tényező, ahol mindenképpen a bergeniek (2.23) fölé nőhetnek.  A tavalyi év vége felé egyre több problémáról számoltak be a Brann Bergen háza tájáról, ahol több kulcsjátékos is kijelentette, hogy ő bizony nem marad a vörösöknél és évvégén lelép. Ennek következtében a kapus (az első, a második, sőt a harmadik számú is elment) és a középcsatár posztján (Orlov és Børven) teljes söprés történt, míg Nouri személyében elvesztették a szélvészgyors és támadószellemű szélsővédőjüket. Ebből komoly problémái is lehetnek a Brannak, mivel szemlátomást valami nincs rendben a klubnál. A szintén elvágyódó Fredrik Haugent, azaz a középpálya motorját, legalább meg tudták tartani, illetve a pótlások se sikerültek rosszul. A kieső Sogndalból jött két kulcsember (Teniste Nouri helyére, a szélre pedig az asszisztok királya, Koomson), míg kapust Hannoverből (Sahin-Radlinger) szereztek kölcsönbe. Egyetlen probléma a középcsatárok terén lehet, ahova kölcsönből hívták vissza a korábban harmadikszámú támadónak szánt Lie Skåleviket, míg a Vålerengától jött Johansen. Az első fordulók megmutatják hova tart a bergeni expressz, de ez a nagy jövés-menés gondolom nem a pocsék időjárás miatt alakult ki, így a  tavalyi 5. helyezettől nem várok villámrajtot. Egyébként tavaly is csak öt találkozót nyertek meg a lehetséges 15-ből idegenben, így adva van számomra egy ranheimi pontszerzés lehetősége (1.62).

Tavalyi dobogósok találkozója

Mindig öröm, ha a forduló rangadójára van tippje az embernek, mivel ezeket a meccseket könnyű bemutatni és nincs ez máshogy a Sarpsborg - Rosenborg találkozóval sem. Korábban elemeztem már, hogy a S08 idén bizony bajban lehet, mivel hiába a nagybevásárlás, ez nem szokott jól elsülni Norvégiában - pláne nem az év első meccsén. Kulcsjátékosok távoztak a kékektől (Diatta, Rosted) és nyáron a legjobbjuk éppen Trondheimba került (Trondsen). A formálódó keretet jól jelzi az iszonyat nagy mennyiségű barátságos meccs, amit január óta toltak le: 11 mérkőzés, amelyből hetet nyertek meg három vereség és egy döntetlen mellett. Ráadásul nem is játszottak rossz ellenfelek ellen, azonban tegyük hozzá, hogy az itteni eredmények nem mérvadóak és sokat függ, hogy éppen ki hol tartott a felkészülésben. Ami a sok vásárlásról elmondható, hogy ez általában az év első felében egy nagy káoszt szokott okozni: az előző években a tehetősebb klubok közül ez előfordult a Strømsgodsetnél és a Vålerengánál is, hogy sokáig a kieső helyen tanyáztak egy-egy zsúfolt transzferidőszak után. Ezt próbálta Geir Bakke kiküszöbölni egy hosszabb felkészülési időszakkal és több mérkőzéssel, azonban szkeptikus vagyok. Másrészről pár tartóoszlopa megmaradt a tavalyi gárdának és ő hozzájuk ragaszkodik a mester továbbra is, ez pedig segítheti a többiek alkalmazkodását.

Rosenborg csapat 001 norveg

Rosenborg. Fotó: CosminIftode/Shutterstock.com

Döntően a Rosenborg mellett szólhat viszont, hogy ez egy kiélezett meccs számukra és ezeket beszokták húzni. Kettes odds fölött (2.17) érdemes őket győzelemre tenni Norvégiában, mivel a keretet tekintve és mentálisan itt mindenki előtt vannak. A tavalyi évet megnézve, tudják, hogy itt meg kell szerezniük a három pontot és így meg is fogják. Tavaly ez a meccs május elején igazi slágernek számított, mivel nagyon uralta a két csapat a bajnokságot és akkor is sikerült az RBK-nak elvinni mindhárom pontot. Azóta pedig a mérleg nyelve inkább csak feléjük dőlt el: Trondsen, Adegbenro és immáron Søderlund is náluk (Midtsjø ment el) játszik, míg a S08-nál inkább komoly távozók vannak. Hozzá kell tennünk, hogy a szezon második meccsén 1-1-et játszottak Trondheimben, azonban akkor már mindenki elkönyvelte őket bajnokként és voltak még ennél cifrább pontbukásaik is akkortájt az Eliteserienben. Mindenesetre ez volt az egyetlen pontvesztésük a későbbi 2-5. helyezett (Molde, Sarpsborg, Strømsgodset, Brann) ellen hét győzelem mellett! Ingebrigtsen alatt megszokhattuk, hogy a kulcsmeccseket hozzák, viszont a csapat a kisebbek elleni találkozókat el tudja lazázni és ott lehetnek nekik inkább motivációs/koncentrációs problémáik. Hétfőn tartottak volna főpróbát a Lillestrøm ellen, azonban ez csak félig jött össze. Tudniillik kereskedelmi okokból elhalasztották a meccset mint Szuperkupa, azonban megtartották, mint barátságos (0-0). A gólnélküli mérkőzés nekem nem jelez túl sok mindent, az viszont annál többet, hogy egy kulcsember se hiányzott és így ez messze Norvégia legjobb csapata.

Borítókép: Fotó: CosminIftode/Shutterstock.com

20.000 Forint Kockázatmentesen!

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Sarpsborg - Rosenborg; Rosenborg nyer
    2.17 Unibet