Múlt héten zárult a norvég átigazolási piac, míg két hete a rövid nyári szünet, azonban unatkozni nem unatkoztak az északi országban. Több csapat is edzőváltásra szánta rá magát, páran pedig igencsak megerősödtek/meggyengültek július - augusztus során.  Megpróbáltam kigyűjteni a legérdekesebb változásokat, illetve szó lesz a szombati kiesési rangadóról is!

Komoly változások előszele

Furcsa. Ezzel a jelzővel tudnám illetni a norvég klubcsapatok vezetőit, miután június óta hat együttes váltott vezetőedzőt a 16-ból. Egy olyan országban, ahol néha túl már-már túl sok időt is adnak egy rosszabbul teljesítő edzőnek, ott ez a szám óriásinak minősül két hónap leforgása alatt. Ráadásul szerintem több is van közte, ami meglepő és igencsak felkapja a fejét rajta az ember. Kezdjük például a tavalyi „győztesekkel”. Mind a tavalyi kupagyőztes (Lillestrøm), mind a 2017-es bajnok edző (Rosenborg) távozott a posztjáról, amely változtatások mindenképpen meglepőnek minősíthetőek. Erlandsennel majd a meccs elemzésekor foglalkozzunk, most egyelőre maradjunk csak a trondheimet átvitt értelemben elhagyó Kåre Ingebrigtsennel. A hivatalos indoklás szerint a vezetőség nem látta a fejlődést a csapaton és ezért döntöttek a váltás mellett. Ekkor még állt a csapat a Bajnokok Ligájában, míg a bajnokságban éppen visszavette a vezetést az idényt brutálisan kezdő Branntól. Ráadásul a váltás már egy hónapja történt és azóta is ideiglenes edző irányít a holland Rini Coolen személyében. A csapat ugyanazt játssza, mint Ingebrigtsen idejében és az eredményesség is hasonló. A Celtic ellen kiestek a Bajnokok Ligájából, míg a bajnokságban egy ponttal vannak lemaradva a bergeniek mögött. Kíváncsian várhatjuk az új edző személyét, illetve hogy a riválisok ki tudják-e használni a RBK-nál érezhető zavart.

Kåre Ingebrigtsen  - 4 év és 181 meccs után távozik a bajnok csapattól
Fotó: Stortorsken/Wikipédia

Ennél érthetőbb volt Skullerud elküldése a Strømsgodset éléről, miután a tavalyi év után idén is csak a tabella alsó házában található a csapat, pedig ezzel szemben a költségvetésük a top 4-ben van. A maradék három váltás pedig a kieső jelölteket érintette. Kjetil Rekdal elfogadta a Start hívását Kristiansandba és ezzel átadva a szakkommentátori teendőket az előbb említett Skullerudnak, míg Henning Berg a Vidi után Stabæknál vállal állást. A tar mester 2011 után tér vissza hazájába, ahol eddig a Lillestrømmel érte le nagyobb sikereit. Aztán jött egy európai túra (Blackburn, Legia, Vidi) és  most, hét év elteltével próbálja meg új csapatát megmenteni a kieséstől. A negyedik meccsére össze is jött az első győzelme, amelyet az Európában vitézkedő Molde felett aratott, kíváncsian várhatjuk mivel rukkol elő a továbbiakban. Amely változtatás pedig a legkevésbé meglepő: az utolsó helyen álló Sandefjord immáron a második edzőváltását hajtja végre ebben a szezonban és most a spanyol Martí Cifuentes próbálkozhat.

Transzferek

Az edzőkhöz képest viszonylag nyugodtan telt az átigazolási piac, amely múlt héten zárult le egy igen zsúfolt nappal. A legnagyobb erősítő mindenképpen a Brann Bergen lett, ahol kitöltötték azokat a lyukakat, amelyekről írtam már a szezon során elég sokszor és tartottam tőle, hogy ezek miatt vesztik el a bajnokságot majd. A védelem brutálisan megerősödött: Thomas Grøgard jött középre és szélre, míg a hasznavehetetlen Grønnert eladták a másodosztályba. Mellette pedig a parádézó Ranheimtől megvették középre Rismarkot, amivel a Wormgoor - Acosta páros pótlása teljesen le lett fedve. Ráadásul bejelentették, hogy a védelem jobb oldalára jön majd télen az erősítés télen Svédországból. Mindezek ellenére a legerősebb védelem továbbra is a Teniste - Acosta - Wormgoor - Rólantsson (Kristiansen) négyes marad, amely a Rosenborg négyese mellett messze a legjobb idén. Talán ami ennél is jobban hiányzott, az egy középcsatár, aki végül Kristiansundból fogja áttenni a székhelyét. Ő nem más mint Daouda Bamba, aki a szürke kisvárosi életet váltja át a közel sem nagyvárosi bergenire. Cél innentől fogva egyértelműen a bajnoki cím, rossz esetben pedig a második hely. Minden adva van hozzá, hogy 3 évvel a feljutás után, akár az első helyet is megszerezze ez a gárda.

A legnagyobb gyengülő pedig éppen az a Kristiansund lesz, akit Bamba mellett a csatártársa, Benjamin Stokke is elhagyott, ezzel pedig megszűnt a rettegett támadóalakzat. Stokkét most egy darabig nem fogjuk látni, mivel a dán Randershez igazolt. Helyettük érkezett Flamur Kastrati, akinek voltak jó periódusai a Sandefjordban, azonban egyedül nem képes vezetni a támadásokat. A tavalyi év elején nagyon ment neki a szekér a feljutó csapatban, amikor is sikeresen lenyilatkozta, hogy nincs olyan védelem Norvégiában, ami megállítaná, majd a következő 10 fordulóban nem lőtt gólt. Mellettük a hátsó alakzatból távozott Nikita Baranov, aki idén csak kiegészítő szerephez jutott már, de tavaly fontos szerep hárult rá is. A csapat szerencséje, hogy jó edzőjük vagy Michaelsen személyében és az osztályozótól is nyolc pontra vannak, így ezt simán le lehet hozni, míg jövőre jöhet az újjáépítés.

A legnagyobb országot elhagyó mindenképpen Erling Håland lesz, aki január elsejével csatlakozik a Red Bull Salzburghoz. A 18 éves támadó második jelenleg a góllövő listán kilenc találattal és azt a bravúrt hajtotta végre, hogy a listavezető Brannak 17 perc alatt lőtt négy gólt. Az osztrákok 4 millió eurót fizetnek érte, amiből szép kis bevásárlást tarthat majd a télen Solskjær. Mindenesetre, ha Håland utolsó évét megkoronázná egy gólkirályi címmel, akkor az 9.00 szorzót jelentene nekünk jelenleg. Ehhez 11 forduló alatt öt találat hátrányt kellene behoznia Marcus Pedersennel szemben. A norvég mellett mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a Strømsgodset dán irányítója, Bassel Jradi is országot váltott és a Hajduk Splitbe igazolt.

A nyár legdrágább igazolása egy olyan játékos és egy olyan csapat lett, akikre senki sem számított. A Start egymillió euróért igazolta le a lett Ventspils csapatától a 20 éves Adeleke Akinyemit, aki a Virsligában 17 találkozón 13-szor volt eredményes. Magas, jó testfelépítésű támadó, azonban furcsa, hogy ennyi pénzt kiadott érte egy, a kiesés elkerüléséért hajtó csapat. Mindenesetre Rekdal arra nem foghatja majd az esetleges kiesést, hogy nem adtak neki mozgásteret az átigazolási piacon. Kíváncsian várom a nigériai játékos teljesítményét, aki az első meccsén a Strømsgodset ellen majdnem végig a pályán volt, viszont gólt nem szerzett.

Kiesési rangadó

Térjünk vissza a Lillestrømhoz (2.45), ahonnan két hónapja küldték el a tavaly még kupát nyerő Erlandsent. Ezt a döntést már akkor sem értettem, miután a mesterrel stabil volt a csapat és nem is fenyegette őket a kiesés, a norvég kupában álltak, míg az Európa Ligát pedig még el sem kezdték. Megtörtént a váltás, érkezett a svéd Johansson és a szituáció sokkal rosszabb lett. A Linz kétszer lezúzta őket a nemzetközi kupában és még a korábban rettegett lillestrømi arénában sem jelentettek rájuk veszélyt. A bajnokságban öt forduló telt el a váltás óta és eddig nem tudott nyerni az új mester, mindössze két döntetlenre volt képes. Ennek következtében, most már a kiesés ellen küzdenek, miután visszaestek az osztályozó helyre. A bajnokságban május 13-a óta nem arattak győzelmet a sárgák, ehhez képest furcsa, hogy a Sandefjord ellen az ő oddsuk az alacsonyabb idegenben.

Elismerem, az utolsó helyen szerénykedő Sandefjord (2.85) se éli legjobb korszakát, de a szezonban már harmadik edzőjét fogyasztó csapat teljesítménye már felfelé ível. Korábban, a svéd AIK-nál tevékenykedő Martí Cifuentes vette át a csapat irányítását 7 fordulóval ezelőtt és kezd ennek a gárdának fazonja lenni. Nem nyeri sorra a meccseit, de közelít az osztályozó helyhez és nem merném kizárni a bennmaradásukat - az idényben először gondolom ezt róluk. Hét meccs alatt több pontot szereztek a spanyollal, mint az előtte lévő 12 körben és egyáltalán nem zárnám ki az újabb hátránycsökkentést. A nagyképű Kastratit elengedte az új mester, míg Pontus Engblom több bizalmat kap, illetve a Mallorcától jött Rufo, a Vålerengától pedig a szebb napokat is látott Fitim Azemi. Mindegyik csapatrészben elhelyezett egy labdaügyes spanyolt, akik a fazont szabják a csapatnak (Vales a védelemben, míg Vallés a középpályán) és ez elég lehet norvég szinten. A Lillestrøm ellen legalább egy pontra (1.56) számítok tőlük, azonban a DNB/1 (2.08) talán még jobb opció.

Fogadj akár 30%-s nyereménynövelővel

Fogadj kötésben az Unibetnél és a multi-nyereménynövelővel 10%, 20%, vagy 30%-l lehet nagyobb a nyereményed.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Sandefjord - Lillestrøm SK; DNB/1
    2.08 Unibet