Ha március, akkor bizony kezdődik a norvég bajnokság, az Eliteserien. A csapatok idén télen is aktívak voltak, így érdemes átnézni a fontosabb átigazolásokat ebben az írásban, míg egy másikban olvashattok a csapatok erősorrendjéről.

Bendtner vs. Søderlund

Kétségkívül a Rosenborg rendelkezik a norvég bajnokságban a jelenlegi két legjobb gólvágóval, akik közül egyszerre minden bizonnyal csak egyikük lesz a pályán. Nicklas Bendtner tavaly a bajnokság előtt 1-2 héttel érkezett meg, míg Søderlund egy sikertelen kitérőt tett St. Etienne-ben, mielőtt visszatért oda, ahol korábban legnagyobb sikereit könyvelhette el (2015-ben 22 találattal lett gólkirály). A norvég játékosért a télen a Haugesund (itt született és az FKH nevelőklubja is egyben) és az RBK vetélkedett egymással, amelyből utóbbi került ki győztesen. Szokták mondani, hogy két dudás nem fér meg egy csárdában és ez erre a helyzetre is igaz. Egy poszt van kettejük számukra és Ingebrigtsen mester nem fog változtatni az egycsatáros játékon (4-3-3). Miért? A két szélső posztjára hasonló túljelentkezés van, mivel ha mindenki egészséges (ez nem szokott megtörténni), akkor négy játékos is bevethető, akiket bármely másik norvég klub tárt karokkal fogadna a kezdőjébe. Tehát a 4-4-2 nem valószínű, így csak egyikük kerül be rendszeresen a kezdőbe. Azonban mégis van logika abban, hogy Søderlund a Bendtnerrel szembeni rivalizálást választotta az FK Haugesunddel szemben. Többször említettem már, hogy a RBK szeret tervezni és félévre előre le lehet vetíteni, hogy milyen átigazolásaik lesznek. Bendtner nagyon ott akar lenni a vb-n a dánokkal és ezért felesleges lett volna neki bevállalni egy kockázatos átigazolást a télen, mert semmi se borítékolta volna neki a kezdő helyet egy magasabban jegyzett ligában, míg tavaly kiderült, hogy Trondheimból is be tud kerülni a nemzeti csapatba. Másrészről Søderlund se kíván egész évben a padon ücsörögni (ebből jelentős tapasztalatokat szerzett Franciaországban), azonban júniustól a dán elvileg a nemzeti csapattal van (addig 12 forduló megy le), míg nem csodálkoznék azon se, hogyha a nyáron Bendtner végképp távozna Trondheimból.

A hosszú felvezető nem volt véletlen, mivel a tippem indoklásául is szolgált. Tudniillik, a két csatárt hozták ki a legalacsonyabb oddson a gólirályi cím megszerzésében. Ezen nem csodálkozhatunk, mivel az utóbbi idényekben rendre az RBK aktuális támadója (Bendtner, Gytkjær, Søderlund) szerezte meg ezt a címet, ráadásul úgy, hogy az elmúlt két évben is nagyon mérsékelt teljesítménnyel indultak meg. A 2018-as év annyiban lesz más, hogy Alexander Søderlund (4.00) és Nicklas Bendtner (6.00) kiolthatják egymást, mivel a korábbi idényekben a topcsatárnak bérelt helye volt a kezdőben és ez idén nem fog fennállni. Így a részemről egyik játékosra se fogadnék ilyen téren, inkább a góljaik számát helyezném előtérbe. Érdekes, hogy a határt Søderlund esetében 16,5, míg Bendternél 17,5 gólnál húzták meg, mivel a gólkirályi címre előbbit tartják esélyesebbnek. Véleményem szerint a dán 17,5 gól/szezon alatti (1.85) átlaga jó lehet nekünk, mivel a nyáron nem lesz a csapattal és tavaly 29 találkozó kellett a 19 góljához. Tegyük hozzá, hogy nagyon az átigazolási szezon vége felé érkezett 2017-ben és az első hónapok a formába lendülésről szóltak, majd a bajnokság végén ontotta a találatokat már. Ha nem lenne vb (számára) és nem igazolna el, akkor a tavalyi számát idén túl is szárnyalhatná, azonban nem ez a helyzet egyelőre. Ráadásul Søderlundnak van reális esélye kiszorítani őt (tavaly Vilhjalmssonnak nem volt) és még meg is sérülhet, így túl magasnak érzem ezt a határt.

Szabad a vásár

Tulajdonképpen a rosenborgi házi verseny a többieknek is segít, hogy felhívják magukra a figyelmet. Az oddsok alapján Mos (Mostafa Abdellaoue) a harmadik legesélyesebb (8.00) a gólkirályi címre, aki télen a kieső Aalesundből ment át a Strømsgodsetbe. Hasonló lesz itt a szituáció, mint Trondheimben, mivel egycsatáros játékot nyomatnak a drammeniek, azonban két top befejező csatáruk van: Mos és Marcus Pedersen (18.00). Nem volt indokolt ez az átigazolás, mivel itt is valószínűtlennek tartom a szerkezetváltoztatást, így érdeklődve várom, hogy Skullerud mester mit talál ki. Maradt a tavaly 17 gólig jutó Ohi (Omoijuanfo - 12.00), aki a szerényebb játékerőt képviselő Stabæk játékosa - még. Bekerült már a norvég válogatottba is, bérelt helye van csapatában, azonban a tavaly nyári Serie B-s lehetőségeket visszautasította. Stabilan fogja hozni a 15 gól körüli teljesítményt, ha itt marad a szezon végéig, így a 10,5-es határ nagyon baráti. Másrészről szerintem számára eljött a váltás ideje és a nyilatkozataiból úgy jött le, hogy Norvégián kívülre szeretne igazolni.  Vannak új arcok is, így Sam Johnson (21.00) első Eliteserien idényére készül a Vålerenga színeiben, míg Ronnie Schwartz (34.00) Sarpsorgban próbálkozik Patrick Mortensen oldalán (10.00). A felsoroltak közül Ohit tartom arra legesélyesebbnek, hogy beleszóljon a végső versenybe, azonban ehhez az egész évet Norvégiában kellene töltenie - ez pedig eléggé kérdőjeles. Érdekes lehet még a helyzet Moldéban, ahol Solskjær visszahozta azt a Chima Chukwut, aki a bajnok csapatának támadója volt, miután eladták a télen Björn Sigurdarsont Oroszországba. A nigériai játékosnak a norvég tinivel, a 17 éves Erling Hålanddal kellene megküzdenie a helyért, aki tavaly többször is bekerült már a kezdőbe.

Az FK Haugesundből is van jelölt a gólkirályi címre, azonban Frederik Gytkjært (31.00) háromszor ekkora oddson sem tenném meg, így kihagyhatjuk. Azonban a tavalyi csatártársára, Ibrahimra, kínálnak gól over/undert. 7,5 alatt (1.85) fog szerintem teljesíteni és elég jó oddson is kapható ez. Tavaly 29 meccsen játszott és hat gólt szedett össze. Azonban egyedül a már említett Gytkjærral kellett megküzdenie a kezdőbe kerülésért, de a dán gyakran volt sérült. Egy meccsen nem lépett pályára csak és így is csak 6 gólt ért el a 21 éves csatár. Többnyire lesipuskás találatokat szerzett és igazából nem olyan nagy tehetség, hiába pallérozódik már évek óta a kikötővárosban. Az idén annyit változott a helyzete, hogy Frederik mellé kapott még két riválist: a Midtjyllandtól kölcsönvett Akintolát és a szupertehetségnek tartott 18 éves Konét. A barátságos meccsek alatt ráadásul utóbbiakat foglalkoztatta Horneland mester, így meglepő lenne, ha az év elején Ibrahim lenne a no. 1. csatár a csapatban. Mi lesz így? Valószínűleg a nigériai támadónak a tavalyi góltermését úgy kellene túlszárnyalnia, hogy kevesebb lehetőséget fog kapni, illetve nagyobb konkurenciája lesz. Ezek alapján vállalható a szorzója.

Gólvágó szélsők

Mint látható idén bajban vagyunk a gólkirály jelöltekkel, azonban elég sok játékosra kínál az Unibet gól under/overt és innen szemezhetünk még az eddigieken kívül is. A legtöbben természetesen a csatár poszton játszanak, de fogadhatunk a Ranheim szűrőjére is, akire 1,5 határt húztak meg. Én most azonban két szélsőben látok potenciált, akiktől kevesebb gólt várok, mint a bukik. Tavaly szerződött a Rosenborgtól Tromsøbe Musa Bakenga, aki 8 meccsen három gólt ér 2017-ben. Nem rossz egy szélsőtől, azonban a határt rá idén 10,5-nél húzták meg, ami elég magasnak tűnik. A 25 éves norvég játékos elég sérülékeny és eddig egyetlen szezonja volt összesen, amikor elérte a bűvös 10-es határt egy idényen belül, az is még 2011-ben (12 gól) a Rosenborg színeiben 26 találkozó alatt. Most egy gyengébb csapatban kell szerepelnie és biztosan szélsőt fog játszani, mivel középen Runar Espejord játéka borítékolható. Nem lehetetlen elérni a 11 gólt azért az Eliteserienben, mivel ez tavaly is hét játékosnak sikerült, azonban közülük csak Ulland Andersen nem volt befejező csatár. Ráadásul a korábbi években hasonló az arány (3/0, illetve 13/3), így nem gondolnám, hogy a sérülésekkel gyakran bajlódó szélsőnek ez idén összejönne (1.75).

Hasonló poszton játszik Bård Finne is, akinek viszont közel sem borítékolható a játéka a Vålerengában.  Tavaly nagy reményekkel érkezett a Ronny Deila által újjáépített fővárosi klubba a Heidenheimtől, azonban az évvégén egyre kevesebb szóhoz tudott jutni. 2017-ben 24 meccsen játszott és mindösszesen négy gólt szerzett, míg idén 6,5-nél húzták rá meg a határt, amire az under 1.95 lett. A 20. forduló után például már egyszer sem kezdett, sőt egy találkozóra még a második csapathoz is le lett küldve, így meglepődnék ha idén egyből vezérként számolna vele a mester. Továbbá nem kecsegtet számára túl sok jóval, hogy pont az említett időszakban, tehát a bajnokság végén ment jól a csapatnak és Finne egyáltalán nem tudott kiemelkedő nyújtani a szezonban. A bevált szélsői ráadásul megmaradtak Deilának, egyedül Mo (Abdellaoue) vonult vissza, míg Johansen ment el a támadók közül, de ide érkezett pont a fent említett Sam Johnson. Mi vár Finnére? Egy kemény harc a kezdőbe kerülésért, majd ha ez sikerül, akkor még szélsőként kellene termelni hét gólt, ami egyáltalán nem lesz egyszerű a tavalyi évét elnézve. Ha egyébként sikerülne neki ez a bravúr, akkor a 23 éves játékosnak ez lenne az első szezonja, hogy öt gól fölé jut.

Unibet TV

Fogadj kockázatmentesen akár 20 000 Forintért és nézd a meccseket élőben az UNIBET TV-n!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Bendtner 17,5 gól alatt
    1.85 Unibet
  • Finne 6,5 gól alatt
    1.95 Unibet
  • Ibrahim 7,5 gól alatt
    1.85 Unibet