Sokat számított az idei rájátszásban, hogy nincsen hazai pálya, de mennyit jelent majd a főcsoportdöntőkben? 

Új idők járnak

Ha lehet úgy fogalmazni, akkor egy új korszak kezdődött mindkét franchise életében: Miami Heatnél jött Jimmy Butler és pár tehetséges fiatal, míg a Bostontól távozott a bomlasztó Kyrie Irving, helyére Kemba Walker érkezett, végre egy olyan csapatba, amivel versenyképes lehet. Előzetesen egyik csapatot sem kezelték a főcsoport esélyesei között, mondván ott a Milwaukee, Toronto vagy a Philadelphia, ugyanakkor kemény munkával bizonyították, hogy jelenleg ők a legjobbak ebben a konferenciában. 

Az alapszakasz eredményeikből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, inkább a rájátszás a mérvadó. A Miami fegyelmezetten és hatékonyan védekezik, de ugyanez elmondható a Bostonra is. Előbbi csapat megfogta a Milwaukee-t, míg utóbbi a Toronto csapatát búcsúztatta, ahol az év edzőjének választott Nick Nurse nem tudott mit lépni Brad Stevens húzásaira. 

Spoelstra és az ismeretlenség homálya

Rögtön arra gondolhatunk, hogy ebben a párharcban is dominálhat Stevens, főleg úgy, hogy Erik Spoelstra a másik edző. Páran még mindig úgy tekintenek Spoelstrára, mint arra az emberre, aki Lebronékkal bajnoki címet nyert, és ennyi. Spoelstra azonban ennél jóval több, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint amit 2012 és 2013 nyarán tett, illetve az idei kényszerszünet alatt: 

Spoelstra hét évvel ezelőtt meglátogatott két amerikai foci edzőt (Chip Kelly és Pete Carroll), hogy elemezze a taktikájukat, illetve átültessen dolgokat a Miami Heat játékába. Idén nyáron a West Liberty Egyetem edzőjétől tanult. Jim Crutchfield irányítása alatt az egyetemi liga leghatékonyabban támadó csapatává vált a West Liberty, egészen elképesztő, 95%-os hazai győzelmi mutatót tudhatnak magukénak. A 100 pont körüli átlaguk is elképesztő volt egyetemi szinten, tökéletes volt a csapat mozgása támadásban. 

Miért fontos ez? Azért, mert a szünet alatt Spoelstra szintet szeretett volna lépni: hiába tartozott a legjobban védekező csapatok közé a Miami, túlságosan egydimenziósak voltak. Igaz, hogy védekezéssel lehet bajnokságot nyerni, de szükséges hozzá a jó dobószázalék támadóoldalon. A buborékban a Miami Heat egyből feljött a top10-be az ide vonatkozó mutatók tekintetében. 

Spoelstra imposztor? Nem, ugyanis csak egy-két elemben hasonlít a jelenlegi Miami Heat játéka a Crutchfield-féle egyetemi csapatéhoz. Mire volt akkor jó ez az egész? Arra, hogy kihozza a játékosaiból a maximumot: Duncan Robinson triplázása 28%-ról 40%-ra fejlődött, Jae Crowder triplázása sosem volt még 40% felett pályafutása során, idén 44%, míg Goran Dragic az alapszakaszban a legtöbb triplát emelte rá, ami az eddigi pályafutását illeti.  Ezt megfejelte a rájátszásban: eddig meccsenként 2-3 hárompontost eresztett el, mostani sorozatban 7-nél jár meccsenként. A Miami képes szétdobni az ellenfeleket, minden megerőltetés nélkül. 

Az biztos, hogy Spoelstra kihozza a maximumot a keretből, hiába az Indiana vagy a Milwaukee elleni a párharc és az underdog szerepkör, mindössze 9 mérkőzést játszottak, rendkívül magabiztosak. Rotációjuk jobb, zónavédekezéssel képesek megfogni a Boston játékosait is, ez által levehetik a terhet Jimmy Butler válláról. Ezek alapján adott a Miami továbbjutása, de akkor mi lehet a gond?

NBA korai kifizetés ajánlat


Egyszeri fogadásait kifizetjük, ha a csapata 20 pontos előnyt szerez. Többszörös fogadásoknál a választást nyertesnek jelöljük.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Egyéniségek dönthetnek?

A Boston védekezése a triplák ellen kiváló, Smart és a többiek képesek limitálni a Miami játékosait, ráadásul egyénileg sokkal jobbak támadásban, mint a Miami csapata. Kemba Walker bármikor képes 30-40 pontos meccsre, Jayson Tatum szintén parádés, szóval mindkét edző gondban lehet, mert nagyon hasonló csapatok harca lesz ez. Egy ilyen párharcban rendkívül fontos, hogy melyik játékos lesz a clutch a végjátékokban, ki(k) az(ok), aki(k)re fel lehet építeni egy végjátékot? 

Van egy faktor, amiben viszont egyértelműen jobb az egyik csapat a másiknál: büntetők. A Miami játékosai közül Jimmy Butler és Bam Adebayo is kiemelkedik ilyen téren. Butler kapcsán sokan sütik el azt, hogy szinte a semmire is büntetőt kap, ez a Boston ellen hatványozottan igaz lehet majd. A buborékban az egymás elleni meccsükön 39 büntetőt (!!) dobhatott a Miami, mivel a faultok tekintetében nagyon gyenge a Boston. 

Boston és a büntetők: A Philadelphia elleni szériában a második meccsen 37 büntetőt dobhatott a 76ers, míg a 3. és 4. meccsen egyaránt 34-34-et. Joel Embiid volt ott "kipécézve", 16-18 büntetőket dobált meccsenként a Celtics ellen. A Toronto elleni párharcban nem beszélhettünk ilyen jellegű különbségről, de kétségünk se legyen afelől, hogy a Miami erre rá fog játszani a Boston ellen. 

Mi következik ebből? Érdemes majd a játékosok pontjaira koncentrálni, elsősorban a Miami Heat oldalán. Könnyedén megtörténhet, hogy valami módon megfogja a Heat triplázását a Celtics, de jönnek a büntetők, amivel nem tudnak mit kezdeni. Bam Adebayo átlagolhat 18-20 pontot, ahogyan Jimmy Butler is 22-25 pontot, amivel felülmúlnák az irodák által meghatározott ponthatárukat. 

  • Bam Adebayo pontjai 14,5 felett: 1.74
  • Jimmy Butler pontjai 20,5 felett: 1.86

Ki nyeri a párharcot? Ezt kérdezhetném tőletek is, ugyanis hasonlóak a csapatok, tényleg csak az adott forma dönthet majd. Lehetséges, hogy elhúzódik hét meccsig, amire szintén kecsegtető szorzót kapunk (3.10), ahogyan egy Miami meccshendire is: +1,5 meccs 1.56-ért.

Borítókép: Sportfogadas.org

Parlay bónusz

Nyerjen akár 70%-kal többet gyűjtőivel. Csak új és jogosult ügyfelek számára érhető el.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org