Idén két tenisztornán is képviseltette magát az Sportfogadas.org csapata. Február végén női WTA-tornát rendeztek a BOK-csarnokban, majd április utolsó hetében a Nemzeti Edzésközpontban a férfiaknak egy 250-es ATP-versenyt. 

Nőkkel kezdünk

Budapesten eddig még sosem volt ilyen rangos teniszverseny, ahol az első kiemelt raádásul egy magyar, Babos Tímea volt. A rendezvény az egykori Syma, ma már BOK-csarnokban rendezték. Eléggé jó kis mezőnyt sikerült összehozni a fedett pályás tornára, hiszen Lucie Safarova (egykori világranglista 5.) vagy épp Julia Georges neve ismerős lehet. A pénteki negyeddöntőkre látogattunk ki, ahol meglepődve tapasztaltuk, hogy mennyire gyors is élőben a női tenisz. Ami a képernyőn keresztül csak lassú pötyögésnek hat, az élőben egy felgyorsult színvonalas mérkőzés. Kellemes csalódás volt az összes negyeddöntő, mert meg merem kockáztatni, de élőben sokkal látványosabb az egész, mint képernyőn keresztül (pedig ugye nincs visszalassítás stb.). A sztárok többsége emberközeli volt, a meccsek után vagy előtt simán lehetett tőlük autogrammot kérni a folyosókon, vagy pár szót váltani velük. Egyedül talán Babos Timi lógott ki a sorból, aki eléggé megközelíthetetlen volt. 

Babos Tímea fekvo 016

Babos Tímea. Fotó: Jimmie48 Photography/Shutterstock.com


Ami a helyet és a rendezést illeti, voltak hiányosságok, de ez betudható az első ilyen jellegű torna kezdeti nehézségének. Így azért nem árt elnézőnek lenni, de persze nem hunyhatunk szemet minden felet. A BOK-csarnok környékén nem sok dolog utalt arra, hogy itt bizony egy nemzetközi tenisztorna van. Ugyan városszerte voltak plakátok, de azért a marketinget jobban meg kellett volna nyomni véleményem szerint, facebookon és egyéb felületeken. A jegyek eloszlása is érdekes volt, hiszen bármilyen kategória is vettél jegyet, oda ültél (a nem túl kényelmesen székeken), ahová akartál. Mondjuk ez köszönhető annak is, hogy nem voltak túl sokan a játéknapokon. Mindezek ellenére jó móka volt egy WTA-tornán nézőként részt venni, hiszen ezektől eltekintve profin meg volt csinálva a rendezvény. 

Áprilisi eső és a sztárok

Ennek fényében már két napot vállaltunk be az április végi ATP-tornából, ahol 250-es tornához képest eléggé jó mezőny jött össze. Sokáig Andy Murray is képben volt, de ő végül Barcelonát választotta, de így sem lehetett panaszunk, hiszen itt volt Lucas Pouille, Ivo Karlovic vagy épp Fernando Verdasco. Egész héten azért imádkoztunk, hogy ne essen az eső, vagy ha esik is, akkor ne sok, hogy meg lehessen tartani a meccseket. Végül ugyan jó idő nem mindig volt, de összességében az időjárás kegyes volt a szabadtéri salakos tornához. Külön pozitívumként emelném ki, szemerkélő eső esetén is osztogattak esőkabátot a verseny helyszínén. Úgy gondolom, a szervezők sokat tanultak a WTA-tornából, hiszen komolyabb promócióval ment az egész, rengeteg facebook hírdetés, külön internetes oldal, reklámok. A verseny helyszínén is plakátok hírdették, hogy merre is kell menni a sportcsarnokhoz. Belépve a helyszínre eléggé kulturált légkör fogadott minket, tényleg olyan érzésünk volt, mintha egy jó kis külföldi versenyen lennénk. Mindezt körülbelül egy hónap alatt hozták össze a szervezők (attól tekintsünk el, hogy az eredeti helyszín a Margit-sziget lett volna), ami nem kis dolog. 

Fucsovics Márton tenisz 008

Fucsovics Márton. (fotó: sportfogadas.org)


A centerpálya egészen szépre sikeredett, ellentétben a WTA-tornával itt már a székek is kényelmesek voltak és simán ki lehetett rajtuk bírni egy 5-6 órás programot. Nem is akármilyen programot, ugyanis top versenyzők tűntek fel. Gilles Simonnal kezdtünk, aki ugyan nem tette oda magát annyira, mint vártuk, de Borna Coric - Jiri Vesely meccse nagyon színvonalas volt. Több parádést ütést is láthatunk és ekkor még a nap is stabilan sütött. Utána Fucsovics meccsére már egészen szép számú nézőközönség gyűlt össze, és sikerült is kiszurkolni a magyar szabadkártyásnak a sikert, a rutinos Youzhny ellen. Jó kis meccshangulat vot és mi is jó kedéllyel távoztunk a keddi program után. Péntekre már szinte végig esőt írtak, de valami csoda folytán kisebb záporral sikerült letudni a programot. Láthattuk az első kiemelt Lucas Pouillet, aki élőben talán még jobban játszik, mint a képernyőn keresztül. Sokat és gyorsan fut, nagyon jó elütésekkel és tenyeresekkel operál (nem hiába nyerte meg a tornát). Előtte még volt szerencsénk a spanyol Verdascóhoz, illetve a horvát Ivo Karlovichoz. Igaz mindketten kiestek, de élmény volt őket látni. Djere Laslo személyében pedig egy szimpatikus szerbiai magyar fiatal tehetségeset ismertünk meg, aki nagyon lelkesen és jól játszott. Külön kiemelném, hogy mennyire emberközeli volt az egész torna, hiszen ott járkált köztünk például Ryan Harrison, Ivo Karlovic vagy épp Goran Ivanisevic. Az edzőpályákon pedig kedden Verdascót vagy épp Karlovicot láthattuk melegíteni. 
Természetesen itt is voltak negatívumok, az egyik a parkolás volt, amit nem igazán sikerült a szervezőknek megoldaniuk (nagyon sok embert büntettek meg a környező utcákban), illetve a mosdó. Keddi napon még a jegypénztáraknál találtuk meg az illemhelyet, ami szintén nem volt közel a pályákhoz, de péntekre még onnan is távolabb került, szinte már az erdőbe kellett menni elvégezni a dolgunkat. 

Konklúzió

A WTA-tornával hangoltak a szervezők az ATP-versenyre. A női versenyen azért még látszódott a kezdetlegesség, de így is nagyon élvezhető volt. Az ottani hibákat sikerült kijavítani az ATP-tornára, igazán színvonalas és jó verseny sikerült összehozni a szervezőknek, amire szívesen fogunk visszaemlékezni. Az árak sem voltak vészesek, már csak pár hibát kell kijavítani és nagyon rendben lesz ez a verseny. Jó úton halad tehát a szövetség, hogy jövőre még jobb tornát szervezzen, remélem még nagyobb sztárokkal. Külön taps illeti őket azért is, mert ilyen nagy neveket, mint Verdasco vagy épp Pouille sikerült Budapestre csábítani. Csak így tovább és gyertek minél többen a tornára!

Borítókép: Fucsovics Márton. (fotó: sportfogadas.org)

20 000 Forint Freebet

Első fogadásod tétjét 20 000 Ft-ig visszakapod Freebet-ként a Betclic fogadóirodánál, ahol nyereményed azonnal kiveheted!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org