A Forma 1 után a Moto GP mezőnye is elkezdi a 2014-es szezont Katarban , és egy rövid esélylatolgatással górcső alá vesszük a favoritokat. Az idén sem változott, a három kategória, tehát a Moto3, Moto2 és MotoGP lesz porondon.

Marquez-Marc-MotoGP-001

Marc Marquez. Fotó: Racefotos2008/Shutterstock.com

Katarban kezdenek, Valenciában zárnak

Tizennyolc futamos lesz az idei szezon, köztük egy új helyszínnel: először látogat el a mezőny Argentínába. Nagy bánatomra kiesik a Laguna Seca pálya ahol csak a GP-sek indultak ugyan, de egy nagyon izgalmas pályának tartom. A szezonzáró - szokás szerint - Valenciában lesz, a november 8-9-i hétvégén. A motorsport szerelmesei oda ne nagyon tervezzenek programot, mert izgalmas szezon elé nézhetünk és nehéz egyelőre esélyekről jósolni.

Rins-Alex-MotoGP-001

Alex Rins. Fotó: Racefotos2008/Shutterstock.com

Moto 3

A Moto3-nál emlékezhetünk, hogy tavaly hármas csata folyt -Rins, Salom és Vinales között - a világbajnoki címért. Végül Vinales lett a világbajnok, és Salommal egyetembe egy kategóriával feljebb lépett. Így maradt Rins, akinek az év végén már komoly vetélytársa akadt Alex Marquez személyében, aki csapattársa volt. Jack Millernek viszont sikerült feléjük nőnie, hiszen kapott egy jó motort és így a tesztek alapján ő számít a legnagyobb favoritnak idén. Persze nagy kérdés, hogy a kiélezett szituációkban, hogy állja meg a helyét, hiszen tavaly inkább csak az elején tudott harcban lenni, aztán fokozatosan leszakadt az említett trióról. Bár kétség kívül a Red Bull KTM elég jól muzsikált, tehát aligha kell félteni az ausztrált. Még Rossi csapatáról illik említést tenni, ahol Fenatira lesz érdemes figyelni. A Mahindra pilótáira leszek még kíváncsi, Oliveira és Sissis a csapat tagjai. Tavaly mindig ott voltak az élboly mögött, de harcolni csak ritkán tudtak a dobogóért. Az idei tesztek alapján ugyanez várható, de az első pár futam után eldől, mire lehetnek képesek.

Rabat-Esteve-MotoGP-001

Esteve Rabat.

Fotó: efecreata media group/Shutterstock.com

Moto 2

Talán a legizgalmasabb kategória lesz 2014-ben. Kiemelni senkit sem lehet, Espargaro felment a GP-be, így abszolút nyílt a harc. Az Aspar csapat Terollal és Torresszel akár a végső győzelemre is képes lehet, hiszen két kiváló motorosa van. A két újonc a Pont 40 csapatnál lesz, és mindketten egész jól mentek a teszteken. Ritkán szoktak egyből egy kategóriával jobban menni a Moto3-asok, de idén talán valamelykük akár bele is szólhat a vb-címért folyó harcba. Rabat alatt ismét jó gép lesz, talán a legjobb, de kérdés, hogy ki tudja-e használni. Most kitűnhet Espargaro árnyékából. Nakagami tavaly megmutatta, hogy tud pokoli gyors lenni, de a szezon második felére eltűnt. Tavaly főleg az időmérőkön ment jól, de a mostani teszteken nagyon jól ment. Tomas Luthi a szezon második felében ment igazán jól, az első felében bukott és ki kellett hagynia pár futamot. Mindig esélyesnek tartják, akár a végső győzelemre is, de sose jön össze neki. Egyébként az ötödik szezonját kezdi a Moto2-ben, amivel messze ő a legrutinosabb az élmezőnyben.

Lorenzo-Jorge-MotoGP-001

Jorge Lorenzo.

Fotó: Racefotos2008/Shutterstock.com

Moto GP

A legnagyobb változások a Moto GP-ben történtek. Két kategória lesz: a Factory és az Open. A Factoryban van a Yamaha és a Honda, azaz a 4 nagy versenyző. Vélhetően ők fognak a vb-címért is harcolni. Az Openben vannak a többiek, köztük a Ducati is, ami elég nagy port kavart. Új technikai vezető érkezett a Ducatihoz, elkezdett ugyan egy új munkát, de még nem tudják merre induljanak el, ezért szeretnének egy teljesen új motort. Ha a Factoryban indulnának, akkor nem lenne lehetőségük erre évközben, így maradtak az Openben. Szezon közben csak bizonyos tesztnapokon tesztelhetnének a Factoryban, míg Openben meg van szabva, hány gumiabroncsot lehet felhaszálni, és azt akkor használják fel, amikor akarják. Az Openben nagyobb szabadság van a motorok, gumik és üzemanyag terén is, de papíron ők nem szólhatnak bele a nagy 4-es harcába. Ami nálam ismét kettes lesz, hiszen Rossiban nem érzem, hogy valami nagy dolgot tudna végrehajtani, Pedrosa pedig igazi vesztes típus. Marquez - Lorenzo csata várható ismét, ahol ismét nagyon szoros harc várható. Ha Lorenzo nem fog sokat hibázni, megverheti Marquezt. Biztos, hogy jóval motiváltabb is lesz, mint tavaly, ő sem viseli könnyen a vereséget.

Borítókép: Marc Marquez. Fotó: Racefotos2008/Shutterstock.com

1. gólszerző győztesre/helyre

Fogadjon a bet365 1. gólszerző Győztesre/Helyre piacán bármely mérkőzésen, és ha játékosa bármikor gólt szerez a mérkőzés folyamán, a bet365 fizet Önnek!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • MotoGP Tipp

    Moto GP-győztes: Lorenzo
    3.25 Bet365