Teniszpálya a könyvben 001 Teniszpálya a könyvben (Fotó: FeelplusCreator/Shutterstock.com)

Etikai viták a teniszben

Szabi 2023 szept 18. 11:41 Szólj hozzá!

Tenisz fair play Tenisz Szabályzat sportetika

Amikor a teniszre gondolunk az első jelzők, amik eszünkbe jutnak: erkölcs, nemes és fair play. A fehér sportág viszont, ugyanúgy, mint más, nem mentesül a túlhevült indulatoktól, túlzott győzni akarástól és bizonyos esetenként a szabályzat sajátos értelmezéseitől.

Ennek az árnyékosabb oldalnak nagyobb hatása lehet a játékra, mint azt az avatatlanabbak gondolhatnák, mivel a tenisz nagy mértékben egy mentális sport, ahol az elme nyugalma és kiegyensúlyozottsága az egyik legfontosabb követelménye az eredményességnek. Bármilyen kizökkenés ebből az állapotból olyan következménnyel járhat, mely a mérkőzés folyamatát boríthatja.

A sportszerűség kiegészítheti a szabályzatot

Egy ennyire pontosságra épülő sportág egy hozzá méltó szabályzatrendszerrel rendelkezik, de nem fedhető le teljes egészében, ezért a pályán történhetnek szabályos dolgok, amelyek nem mondhatók morálisnak. A sportszerűség ezen réseknek a kitöltésére is hívatott a versenyszellem és esélyegyenlőség érdekében. Ugyanakkor, már magától értődő, hogy semmilyen szabálysértés vagy nem morális magatartás, nem hatalmazza fel annak áldozatát a sportszerűtlen/szabálysértő válaszreakcióra. Az is nyilvánvaló tény, hogy nem jó vádaskodni bizonyíték nélkül. Nézzünk három helyzetet elméletben.

Ne akadjunk az orvosi ellátásra szánt szünetekbe

Senki nem vitathatja annak szükségszerűségét, hogy egy játékos orvosi ellátásban részesüljön, még akkor sem, ha ez hosszabb időt vesz igénybe és ellenfele esetleg kieshet abból a játékritmusból, amelyben a szünet előtt volt. Még azt is helyeslem ha ezt a megszakítást anélkül kéri valaki, hogy sérült lenne, például megelőzés céljából. Akkor van gond, ha csak az a kimondatlan szándék vezérli az illető játékost, hogy megszakítsa ellenfelének iramát. Ilyesmivel vádaskodni azonban nagyon veszélyes, mivel nem tudhatjuk, hogy mi a helyzet valójában az adott teniszezővel. Vajon egy vádaskodó személy a felelősséget is vállalná ilyen helyzetben? Valószínűleg nem.

Az ellenfél irányába való labdaütés kérdése

Volt rá példa, hogy a háló közeléből egy játékos az ellenfelének irányába ütötte a labdát és ezáltal veszélybe került annak testi épsége. Tudni kell, hogy a szabály szerint, a labdamenet közben bárhova üthető a játékszer, viszont nyilván nem etikus a reagálni alig vagy egyáltalán nem tudó ellenfél irányába lecsapni egy labdát. Egy ilyen helyzetben a szándékosság nem igazán bizonyítható. Bármennyire is pontosak a profik, ők is tévedhetnek. Hogyan lehetne eldönteni egy ilyen esetben azt, hogy hova is akarta az illető valójában ütni a labdát? Őszintén, én nem találok rá reális lehetőséget, ezért vádaskodni ebben a témában sem szerencsés.

Az adogatási időhatáron belüli stratégiák

Annak érdekében, hogy a mérkőzések ne nyúljanak túl hosszúra, néhány évvel ezelőtt bevezették a pontok közötti 25 másodperces időkorlátot, amelyen belül az adogató játékba kell hozza a labdát. A pálya mellett található egy időmérő, amely minden pont vége után elkezdi a visszaszámlálást ameddig a szerváló az alapvonal mögül meg nem üti a labdát. Nem mindenki kedveli ezt a szabályt, mert a fizikailag megterhelő labdamenetek után, nehéz ezt betartani. Az ember nem robot, ezért a bírók megértők kell legyenek az ilyen esetekben. Az időkorláton belül viszont, az adogató bármikor kezdheti a pontot, ezért lelassíthatja vagy éppen felgyorsíthatja a játékritmust annak függvényében, hogy mennyire eredményes szériában van ellenfele. A szabály szerint, bármikor is kerül sor a pontkezdő ütésre, a szervafogadó fel kell legyen rá készülve, tehát egy korán elvégzett szerva esetén a rövidebb felkészülési időre való "kötelezés" nem szabálysértő. Nyilvánvaló azonban, hogy nem illik a szerva elvégzésének idejével taktikai hátrányt okozni, mint például felkészületlen fogadónak szerválni.

Ti hogyan látjátok ezeket a helyzeteket? Közöljétek véleményeiteket ezekkel kapcsolatban.

125%-os üdvözlő bónusz 1000$-ig

A Sportbet.one fogadóirodánál akár 1000$-ig terjedő 100%-os első befizetési bónusz vár rád!

Sportbet.one regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Teniszpálya a könyvben (Fotó: FeelplusCreator/Shutterstock.com)Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

125%-os üdvözlő bónusz 1000$-ig

  • A Sportbet.one fogadóirodánál akár 1000$-ig terjedő 100%-os első befizetési bónusz vár rád!

Sportbet.one útmutató
Sportbet.one regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Beszélgetés: Tenisz hírek

SPF Infó hozzászólt
2024 júl 16. 07:46
Marozsán, Fucsovics és Piros is rontott a tenisz-világranglistán

Marozsán Fábián, Fucsovics Márton és Piros Zsombor is rontott a férfi teniszezők világranglistáján.

Az ATP honlapja szerint a 45. Marozsán két, a 83. Fucsovics 13, a 196. Piros pedig 15 helyet csúszott vissza két héttel ezelőtti pozíciójához képest.
   
A párizsi olimpia tenisztornáján Marozsán és Fucsovics képviseli a magyar színeket.
   
A rangsort továbbra is az olasz Jannik Sinner vezeti a szerb Novak Djokovic és a vasárnapi wimbledoni döntőt éppen Djokovic ellen megnyerő spanyol Carlos Alcaraz előtt.
   
A nőknél a 98. Bondár Anna két, a 132. Gálfi Dalma öt helyet rontott, a 128. Udvardy Panna viszont hat pozíciót javított.
   
A WTA honlapja szerint az élcsoport itt sem változott: a lengyel Iga Swiatek az első, az amerikai Cori Gauff a második, a fehérorosz Arina Szabalenka a harmadik. A Wimbledonban győztes cseh Barbora Krejcíková 22 helyet ugrott előre és már tizedik a világranglistán.

forrás: MTI
SPF Infó hozzászólt
2024 jún 21. 07:47
Olomouci tenisztorna - Bondár is negyeddöntős

Udvardy Panna után az első helyen kiemelt Bondár Anna is negyeddöntőbe jutott a csehországi Olomoucban zajló, 75 ezer dollár (27,4 millió forint) összdíjazású salakpályás női ITF-tenisztornán.


A nemzetközi szövetség honlapja szerint a WTA-rangsorban 106. - ezzel a legelőkelőbb helyen álló magyar - Bondár csütörtöki nyolcaddöntőjében az első szettben kétszer is elvette a világranglistán 293. ellenfele, a belga Sofia Costoulas adogatását, így simán került előnybe. A második felvonás már szorosabb volt, de a magyar teniszező 1 óra 46 perc alatt, 6:2, 6:4-gyel továbbjutott.
   
A morvaországi viadalon csütörtökön Udvardy (134.) a spanyol Ariana Geerlings Martinez ellen nyert és jutott szintén negyeddöntőbe, ugyanez nem sikerült Stollár Fannynak (299.), aki két szettben kapott ki a spanyol Leyre Romero Gormaztól.

forrás: MTI
SPF Előzetes hozzászólt
2024 ápr 13. 20:00
ATP München 2024: Közvetítés, menetrend, favoritok és oddszok

Itt találhatók az összes információ az ATP München 2024-es tornáról: a TV- és online közvetítés, a menetrend, a résztvevők és favoritok, valamint a legjobb szorzók. Olvasd tovább

Még több Tenisz