Euroliga beharangozó: Szemügyre vettük a spanyolokat

Admin
2022 szept 21. 21:02
Szólj hozzá!

Kosárlabda fc barcelona real madrid Euroliga Baskonia Valencia CF

Az Euroliga végső győzelemre esélyes csapatok rangsorában az első két helyet a spanyol gigászok foglalják el, de vajon jogosan? Tényleg akkora favoritok, mint ahogyan beállítják őket? A négy spanyol Euroliga csapatot vizsgáltuk, hogyan változott meg a keretük a nyár folyamán. 

Új korszak a Real Madridnál?

Pablo Laso korszakos edző, aki két Euroligát nyert a Real Madriddal, teret adott Luka Doncicnak és megteremtette a győztes mentalitást a fővárosi csapatnál. A rutinos szakvezető azonban június folyamán szívrohamot kapott. A sajtóban kezdetben úgy szerepelt az infó, hogy Laso és a Real Madrid közös megegyezéssel szerződést bontott július elején, majd mikor Laso is megszólalt, már egy teljesen másik aspektusból vizsgálhattuk az esetet. 

A szerződést ugyanis a Real Madrid egyoldalúlag felbontotta, kirúgták Pablo Lasót, akinek orvosaival is konzultáltak, így végül arra jutottak, felelőtlenség lenne őt alkalmazni egy szívroham után. Laso értetlenül állt az eset előtt, de nincsen harag a klub irányába, sőt, úgy nyilatkozott: ha Florentino Pérez hívja, akkor bármikor visszatér. Egyelőre azonban nem hívják, hiszen Laso egykori segédje, Jesús "Chus" Matéo Diez lett a szakvezető. 

A keretből nyáron elküldték a kiégett játékosokat, helyükre többségében fiatalok érkeztek, illetve visszatért egy klubikon, Sergio Rodriguez. Még akkor is, ha már túl van pályafutása csúcsán, de Rodriguez még most is nagy erősítés lehet, főleg azért, mert épp periméteren lehet majd gyengébb a Real Madrid. Felsőbb posztokra érkezett Hezonja, így egy bivalyerős hatossal vághatnak neki a szezonnak. 

Tavares, Yabusele, Hezonja és Poirier megoldja a palánk alatti problémákat, Hanga nagyon sokat segíthet védekezésben, viszont abban az esetben gondban lehetnek, ha az ellenfelek alacsonyabb szerkezetre váltanak. Ez a keret minden bizonnyal ott lesz a rájátszásban, inkább az a kérdés, hogy Laso elküldése milyen nyomott hagy a keretben. Ő meccsek közben is tudott olyan lépéseket húzni, amivel megfordította a találkozó kimenetelét, nem biztos, hogy erre Matéo Diez képes lesz. 

Barcelona és a ráncfelvarrás

A szupercsapat, amelyre európai szemmel temérdek pénzt költöttek, hogy megnyerje az Euroligát. A játékosok szerződései szinte már NBA-szintet idézik, teljesítmény pedig kis túlzással a megye kettőt. Mindössze egy Copa del Rey győzelem a tavalyi szezon mérlege, ami röhejes. Mindezek ellenére az edzői stáb maradt, viszont a nyári erősítések megint ígéretesek, de kérdés, hogyan lesz ebből csapat?

A katalán klub legendája, Juan Carlos Navarro lett a GM, ami most már meglátszik az építkezésen. Joan Laporta előszeretettel alkalmazza az egykori katalán klasszisokat, így szavazott bizalmat Navarrónak is, aki megkezdte a tisztogatásokat. Nick Calathes egyértelműen nem illett bele a Barcelona játékrendszerébe, így távozott, helyére pedig egy európai szemmel mért nagyágyú érkezett: Tomás Satoransky. 

Jan Vesely is honfitársával tartott, ahogyan a Bundesliga MVP-je, Oscar da Silva, illetve Nikola Kalinic, és Mike Tobey is. Ez a keret - ha lehet így fogalmazni - még a tavalyit is túlszárnyalja, nincsen gyenge pontja a csapatnak. Két olyan kezdőt tudnak pályára küldeni, akik a végső győzelemre is esélyesek az Euroligában. Ha ezzel a csapattal nem nyerik meg a sorozatot, akkor soha. 

A magasember posztokon a legerősebb játékosokkal rendelkeznek, még az NBA-ben is megállnák a helyüket. Satoransky - Higgins - Abrines - Kuric - Laprovittola - Jokubaitis hatos szintén kiemelkedően erős perimétersor. Nehéz mit mondani erre, ezt csak ők veszíthetik el, itt most már alapvető elvárás a triplázás, nincs kifogás, ezzel a kerettel az NBA-ben is rájátszásért mennének. 

Megérkezett a sikerkovács Baskoniába?

Az Euroligában vegetált az elmúlt években a Baskonia, nincs mit szépíteni ezen. Idén azonban meglepetést okozhatnak, hiszen új edző érkezett a csapathoz. Joan Peñarroya nevét érdemes megjegyezni, mert az elmúlt évtizedben több meglepetést is szállított. Az egyik ilyen, hogy az Andorrát visszajutatta az első osztályba, utána pedig európai kupacsapattá tette őket. 

Az sem mellékes, hogy évekkel távozása után kiesett az Andorra, de addigra Peñarroya már megjárta Burgost is, ahol szintén a klub történetének legnagyobb sikerét érte el, kétszer is Bajnokok Ligáját nyert. Kiemelkedő edző, eléggé heves, de a játékosaiból képes a maximumot kipréselni, sok esetben erőn felül teljesít az adott keret, valószínűleg ezért is hozták a Baskoniához. 

Ez a csapat ugyanis eléggé karcsú, elsősorban amerikai és litván játékosokra építenek. Az amerikai játékosok vagy nem kerültek be draftról az NBA-be, vagy szimplán idővel kikoptak, míg a litvánok között azért akad ismerős név, Rokas Giedraitis. Ez viszont így önmagában kevés, itt jön a képbe Peñarroya, akivel szintet léphet a gárda, rájátszás meglehet, ha sikerül hamar összeraknia a csapatot. 

Valenciában fogtak össze a Bilbao korábbi legendái

Álex Mumbrú és Fernando San Emeterio került a Valencia edzői stábjába, előbbi a szakvezető, utóbbi a segéd. Mumbrú négy éven át volt a Bilbao edzője, annyit sikerült elérnie, hogy a csapat a középmezőnyben megszilárdította helyét. Valenciában ennél jóval többre lesz szükség, de nyáron elveszítette a gárda az egyik legjobbját. Mike Tobey a Barcelona játékosa lett, egyelőre nem úgy tűnik, hogy sikerült a szlovén magasembert pótolni. 

A periméteren a keret továbbra is ígéretes, de ez önmagában kevés lesz a kettős terhelés közepette. Valószínűleg az Euroligát áldozzák be a szezon során, így túlságosan sokat nem várnánk tőlük. A spanyol bajnokságban így ott lehetnek a top4-ben, de ne várjunk tőlük bajnoki címet. Mumbrú első évében szoknia kell, hogy a Bilbaónál egy még nagyobb csapathoz került, ahol komolyabbak az elvárások. 

Mi lesz a spanyol ligában?

A Barcelona és a Real Madrid Euroliga győzelmére egyaránt 4.50-es szorzót kínálnak. Inkább a katalánok szemszögéből van ebben érték, Real Madrid kapcsán azt érezzük, hogy ez nem realitás az új edzővel. A spanyol ligában a Barcelona a favorit (1.83), de könnyedén megeshet, hogy a szezon második felét elengedik, ha kellő közelségbe kerül a hőn áhított Euroliga győzelem. Ebben az esetben, inkább a Real Madrid végső sikerében lehet érték (2.20). 

Borítókép: Nikola Mirotic (Fotó: Bukharev Oleg / Shutterstock.com)

Számlanyitási ajánlat

Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek. Feltételek, időhatárok és kivételek érvényesek.

Bet365 regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.orgSzólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Számlanyitási ajánlat

  • Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek. Feltételek, időhatárok és kivételek érvényesek.

Bet365 útmutató
Bet365 regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org

Euroliga 2022/23

SPF Előzetes hozzászólt
2022 okt 3. 19:41
Az újjáépülésüket követően, lecsapna Európára a Fenerbahce!

Németországba látogat Itoudis új csapata, ahol a sztárokkal teletűzdelt Fenerbahcénak a győzelem a tét.  [url=https://www.sportfogadas.org/elozetesek/az-ujjaepulesuket-kovetoen-lecsapna-europa
SPF Előzetes hozzászólt
2022 okt 3. 19:02
A két meglepetéscsapat meccsével nyitjuk az Euroliga szezont!

A Bologna kupagyőzelemmel hangolt, míg a Monaco három bajnoki sikerrel az Euroligára.  [url=https://www.sportfogadas.org/elozetesek/a-ket-meglepetescsapat-meccsevel-nyitjuk-az-euroliga-sz
SPF Előzetes hozzászólt
2022 okt 3. 18:28
Euroliga beharangozó: Sose írd le a török klubokat!

Idén újból mindkét török a Final Fourért küzdhet, ahogyan a görögök is?  Olvasd tovább

Még több Kosárlabda