Csütörtökön megkezdi a nemzetközi kupaszereplést a Loki, a Fehérvár és a Honvéd is. Az első két csapatnál csak kisebb változások voltak a keretben, azonban a Honvédnál már lassan rendszerváltásról is beszélhetünk az előző hónapok eseményei után. Megnézzük, hogy a bajnoki dobogósoknak előzetesen mennyi esélye van a továbbjutásra a második körbe!

Gyenge kezdők

A Fehérvár kellemes ellenfelet kapott kiemeltként és a csapatainkat tekintve tőlük várható el leginkább a továbbjutás. A montenegrói Zeta (6.00) nem tett le túl sokat az asztalra az utóbbi években. 2012-ben volt egy három körös menetelésük, míg azóta csak 2017-ben indultak az Európa Ligában. Két éve egy hazai 2-2-re, illetve egy idegenbeli vereségre voltak jók a Zeljeznicar ellen az első körben. Viszont az észrevehető, hogy otthon általában jól szerepel a csapat. A PSV ütötte ki őket egyedül, azonban többségében jött az 1X Montenegróban.  Ezzel szemben idegenben általában vereséget szenvedtek, így a fehérváriak akár a visszavágóra is apellálhatnak. A múlt mellett a játékos transzferek se sikerültek hiba nélkül a nyári szezonban: a Rudartól két afrikai légióst is vettek, viszont a játékengedélyük nem érkezett meg, így pedig nem tudták őket időben benevezni.

Futács Márkó és társai harcos meccsre számíthatnak Montenegróban
(Fotó: Laszlo Szirtesi / Shutterstock.com)

A Zeta jó otthon, míg a Vidi (1.50) rosszul szokott rajtolni a nemzetközi kupákban. Ez annak tudható be, hogy Nikolić mester az egész szezonra tervez és nem július közepén kell a játékosoknak elérniük a csúcsformát. Ha megnézzük az szerb mester irányításával a csapatot, akkor látható, hogy tavaly a Dudelange (1-1 idegenben, majd 2-1-es siker), míg két éve a máltai Balzan (2-0 otthon, majd 3-3) ellen sem sziporkázott a csapat. Az első körben jóval gyengébb teljesítményt nyújtottak, mint az azt következőkben. Hasonlót várok most is, mivel papíron klasszisokkal jobb a magyar gárda, ráadásul a második fordulóban sem verhetetlen ellenfél fog érkezni. A fehérvári keret egyben maradt, Petryak még érkezett is, így pedig gyengülésről semmiképpen sem beszélhetünk. Viszont a többi magyar csapattal szemben (kivéve Honvéd) rövidebb volt a pihenőjük a játékosoknak, ráadásul többen még a válogatottakban szerepeltek júniusban. Minden arra utal, hogy ez egy könnyű párharcnak tűnik, azonban az első meccsen a Zeta mindenképpen okozhat meglepetéseket a vendégeknek. Bátor játékot várok a hazaiaktól és az idény kezdetén nem várok annyira szilárd védekezést a magyaroktól, így pedig egy Zeta gól könnyedén összejöhet és emellett még jól is fizet (1.66).

Győzni kell

A Vidivel ellentétben a Lokinak (1.50) már az első meccsen győznie kell, ha túl akar jutni az albán Kukësin. A sorsolás - nem kiemeltként - egyáltalán nem mondható rossznak, ráadásul a továbbjutás egy Torino elleni párharcot eredményezne. Az albánok (6.00) rendszeres résztvevői valamelyik európai sorozatnak, miután a legutóbbi hat idény (két BL, négy EL) mindegyikében ott voltak. A Zetához hasonlóan idegenben tűnnek főleg elkaphatónak (2-4-8) és ezzel a lehetőséggel élnie kell a Debrecennek. Ettől függetlenül egy nyílt párharcot várok, miután mostanában az albán csapatokat nem sima zakóval szoktuk hazaküldeni, illetve a két csapat keretértéke is hasonló. A bukik amúgy egyértelmű debreceni továbbjutást várnak (1.40)

Herczeg András újra a nemzetközi kupában bizonyíthat
(Fotó: Laszlo Szirtesi / Shutterstock.com)

Ami segítheti a DVSC-t, az Herczeg András rutinja, aki korábban BL- és EL csoportkörbe is vezette a hajdúságiakat, illetve a keretben történő változások. Főleg perememberek távoztak (Cikos, Jovanovic, Tabakovic) és a helyi kötődésűek maradtak a gárdánál. Az érkezőkről egyelőre nehéz véleményt alkotni, mivel Bévárdi csak alacsonyabb osztályban szerepelt eddig, míg a külföldiek közül senki sem ismert. Az viszont jó jel, hogy immáron évek óta építheti Herczeg András a csapatát és az eredményességen látszik a keze munkája. Mivel a Kukësi körülbelül magyar bajnokság színvonalú csapat, így érdemes ránézni a Loki tavalyi hazai szereplésére. 17 meccs alatt mindössze kétszer kaptak ki, 11 győzelem mellett. Ennek és főleg a Debrecennél való tudatos építkezésnek köszönhetően a hazai, vagy a DNB/1 mellett tenném le a voksomat. Viszont az oddsokat megnézve túlságosan alacsonyan húzták meg a határt a hajdúságiaknak. Így nem éri meg őket erőltetni, míg a Kukësi van annyira ismeretlen, hogy a rá való fogadásba inkább nem mennék bele. Mindenesetre joggal bízhatunk abban, hogy a második körben összejön a Torino elleni párharc a magyar csapatnak és a tavalyi év után újra topligás csapat kirándul Magyarországra!

A cikkben szereplő oddsok kedden 16:45-kor voltak érvényben a Bet365 és az Unibet oldalán.

Borítókép: A debreceni játékosok gólöröme (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)