Az európai topligákkal foglalkozó sorozatunk első részében bemutattuk, melyek az elit pontvadászatok, mit érdemes róluk tudni, milyen költségvetésből dolgoznak a csapatok és mekkora előnnyel rendelkeznek az Euroliga résztvevői. A második részben hozunk néhány statisztikai mutatót, amely talán segítségetekre lehet az elemzéseknél és a fogadási piacokon.

Van érték a hazai pályában?

Az európai topligák közül három bajnokságot vizsgáltunk különböző időszakokból (2017/18, 2018/19, 2021/22 és 2022/23), így szinte minden országból minimum 900 mérkőzést tanulmányoztunk, hogy eredményt kapjunk. Ezek alapján jól látható, hogy az olasz, spanyol és francia élvonalban 60% feletti volt a hazai sikerek száma az alapszakaszban, így előnyt élveznek a hazai környzetben pályára lépő csapatok. 

Hazai győzelmek aránya kosárlabda ligák

Azért vizsgáltunk különböző éveket, hogy lássuk, mindössze egyszeri eset volt, esetleg tényleges a folytonosság. Az elmondható, hogy a három ligában minden esetben volt egy-egy szezon, amikor csak 57-58% volt a hazai győzelmek aránya, de a többi évben 60-63% közötti mutató tapasztalható. Az alapvetés tehát a következő: a hazai csapatok előnyben vannak, viszont mi a helyzet a hazai pályán szereplő underdogokkal?

Esélytelenként hazai környezetben

Olyan találkozókra gondolunk, ahol a hazai csapat szorzója 2.00 felett volt néhány releváns iroda átlaga alapján. A fentebb említett bajnokságokból így találomra kiválasztottunk négy szezont és a következő eredményeket kaptunk: 

  • Liga ACB (Spanyolország), 2021/22 : 41,30%
  • LNB Pro A (Franciaország), 2018/19: 34,78%
  • Lega A (Olaszország), 2022/23: 45,59%
  • Süper Lig (Törökország), 2020/21: 32,95%

A 40%-os arány sem jelenti azt feltétlenül, hogy a ROI-mutató negatív lenne, ugyanis a 2.00 feletti szorzókba beletartozik a 3.00 vagy 4.00 odds is, ha pedig a nyertes szorzók átlaga 2.50 felettire jön ki 41%-os hatákonyságnál, az már mindenképp profit. Emiatt is lehet érdekes a török liga eredménye, ugyanis a 32,95%-os mutató eléggé karcsú, azonban ezt átváltottuk nektek ROI-ba: 9,88%-os profit.

Úgy lehetséges ez, hogy a török ligában szezononként beesik több 5.00 feletti odds is, nem meglepő, ha hazai pályán egy 7.00-es szorzóval rendelkező kiscsapat nyer egy nemzetközi ligás gárdával szemben. Ezekből az adatokból is látszik, hogy van érték a nagyobb szorzókban, ha hazai pályán szereplő csapatokról van szó. Idegenben azonban más a helyzet, ott leginkább a hendikep piacokra érdemes figyelmet fordítani.

Hogy teljesítenek a sztárcsapatok?

Jogosan gondoljuk, ha nagyobb szorzós hazai tippek, akkor az ellenfél egy topcsapat, amely valószínűleg a kettős terhelés miatt fáradt, de erről épp a cikksorozat első részében írtunk. Abban fejtegettük, hogy a rájátszás végén úgyis valamelyik Euroligában érdekelt gárda lesz a bajnok, hiszen olyan költségvetéssel rendelkeznek, mint 5-6 kiscsapat együttvéve, megengedhetik maguknak, hogy két topjátékosokból álló kezdőötösük legyen. 

Kosárlabda statisztikák

Jól látható, hogy a több szezonon át vizsgált Euroligában érdekelt csapatok mérkőzéseik minimum háromnegyedét, de inkább 80-83%-át megnyerik a nemzeti ligájuk alapszakaszában. Mit jelent ez egyetlen szezonra lebontva? Körülbelül 27-28 győzelemet egy 34 fordulós ligában, ebben az esetben 6-7 vereséggel számolhatunk. Ez egy átlag, több szezon átlaga, előfordult, hogy 2-4 vereségük volt, előfordult 7-9 zakó is egy évben, de nagyjából ez a 6-7 körüli vereséggel érdemes kalkulálni.

Ebből akár arra is gondolhatnánk, hogy ez 6-7 olyan meccs, aminek szorzója minimum 2.50-3.00, de az is lehet, hogy 7.00 körüli oddsokba botlunk. A Real Madrid a 2022/23-as szezonban 6 alkalommal kapott ki az alapszakaszban, de kiktől szenvedtek vereségeket? Barcelona és Baskonia (2-2 meccs), illetve a Breogán és a Zaragoza. Ebből nem lehet meggazdagodni, tény és való. Érdemes tehát óvatosan kezelni a sztárcsapatok mérkőzéseit, ugyanis hiába lépnek fel rotált kezdővel, így is erősebbek a kiscsapatoknál. 

Pozícionálás és aktuális trendek

A 2018/19-es spanyol bajnokságban sok alkalommal kapott ki favoritként az Estudiantes, Gran Canaria vagy Andorra. Emiatt egy idő után átfordult a mérleg nyelve, elkezdték őket underdogként kezelni, úgy viszont bizonyos esetekben nyertek, hiszen a gárda elvileg rossz formában volt, de a tehetségük jobb eredményre predesztinálta őket. Abban a szezonban a Manresát és a Burgost is sokáig alábecsülték, előbbi bejutott végül a rájátszásba, utóbbi sem sokkal maradt le róla, emiatt mindkét csapat esetében lehetett nagyobb szorzókat fogni a szezon során. 

Nem árt tehát folyamatosan monitorozni a kiválasztott ligákat, ugyanis lehetséges, hogy elkapjuk egy gyengébbnek ítélt csapat jobb szériáját, amivel 4-5 fordulón keresztül is tudunk nagyobb szorzókat fogni, esetleg egy jobbnak ítélt csapat rosszabb szériájából húzunk hasznot hasonló módon. Ez a labdarúgásban is hasonló módon, csak ott viszonylag gyorsan reagál a piac, kosárlabdában viszont ez nem minden esetben történik.

Sokszor a végletekig bíznak egy-egy korábbi ismertebb csapatban, ennek egyik ékes példája volt a 2021/22-es szezonban az Andorra, akik előző évben EuroCup elődöntősök voltak (és a sorozat egyik állandó résztvevője, spanyol szinten stabil középcsapat), majd az edzőváltás megtörte őket, így viszonylag sok 1.70 feletti szorzót lehetett fogni az ellenük fogadással a szezon során. Míg a bajnokságban hajrájában is 1.40 környékén adták a hazai meccseiken őket, amikor már karnyújtásnyira volt a kiesés. 

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés