A női 4x400 méteres síkfutás az a versenyszám, amely dinasztiákra bontható. Először Kelet-Németország, majd rövid ideig az Egyesült Államok, utána Szovjetunió, majd újból amerikai korszak következett, mely immáron 25 éve tart. Valószínűleg nem most fog megváltozni a helyzet, de mi nem a győztes kilétével foglalkozunk. 

Lesz-e világcsúcs?

Az Egyesült Államok minden bizonnyal simán megnyeri a számot, hiszen az elődöntőben is csak Jamaica tudta megszorongatni az amerikai B vagy C csapatot. Ezt nehéz eldönteni, de biztosra vehetjük, messze volt ez a legerősebb négyesüktől. Ha biztosra mennek, akkor a női 400 gáton világcsúcsot futó Sydney McLaughlin, illetve minden idők második legjobb idejét produkáló Dalilah Muhammad lesz ott a váltóban vasárnap. 

Érdekesség, hogy a 2019-es dohai 4x400-as váltónak ők voltak a "gyenge" láncszemei, de elfigyelve az idei formájukat, ez most fordulhat. Abban is biztos vagyok, hogy a zsinórban negyedik 4x400-as olimpiai győzelmére készülő Allyson Felix nem marad ki a váltóból - főleg így, hogy döntőt futhat 400-on -, mindössze az a kérdés, hogy ki lesz a negyedik tag, illetve, sikerülhet-e a világcsúcs? 

A tokiói pálya talán minden idők legjobbja, rengeteg egyéni, országos és világcsúcs született. A női 4x400 rekordját a szovjetek tartják 1988-ból (Szöul), de most mutatkozik némi esély, hogy megdőljön a rekord. Bekerülhet a keretbe a 200-on bronzérmes Gabrielle Thomas, de jobb egyéni csúcsa van a 800-on olimpiai bajnok Athing Mu-nak. A 2019-es bajnokcsapatból a selejtezőben futott Wadeline Jonathas, akiben mindig ott egy 50 másodpercen belüli futás (ami jobb Thomas és Mu egyéni legjobbjánál). Nem tudom, ki lesz a negyedik tag, de az biztos, csak valami csodával lehet őket legyőzni (esetleg sérülés vagy kizárás szólhat közbe). 

Kötelező európai érmes

Az ezüstöt is előre oda lehet adni Jamaicának, így marad a bronzéremért folytatott harc, ahol három európai nemzet küzdhet a dobogóért első blikkre: Nagy-Britannia, Hollandia és Lengyelország. Engem a brit váltó (és komplett atlétikai csapatuk) nem győzött meg. Nincsenek olyan formában, így tényleg óriási javulás kéne tőlük, hogy a kiválóan váltó lengyeleket megszorongassák. 

A lengyelek nem a legerősebb váltójukkal indultak az elődöntőben, de így is magabiztosan futottak, végig stabilan az élen álltak. Váltásoknál nincsen gondjuk, négy futó nagyjából azonos teljesítményre képes, ez pedig óriási előny. Natalia Kaczmarek lehet az erősítés, aki 400-on ott volt az elődöntőben, végül 50.79-es idővel nem került fináléba. Az a kérdés mindössze, hogy ez elég lesz-e a dobogóra a hollandok, és leginkább Femke Bol ellen? 

Hollandia nemzeti csúcsot futott, de ebben a váltóban még lenne több, problémájuk az volt, hogy a Lisanne és Laura de Witte gyengén futott. A két testvére megköszönte Femke Bolnak a befutó után, hogy a 400 gátas bevitte őket a döntőbe. Hatalmasat hajrázott, megkockáztatom, mezőnyben neki lesz a legjobb utolsó 400 métere, de addig mekkora hátrányt szednek össze a többiek? Az biztos, hogy 8-10 métert még képes ledolgozni, de ennél többet nem hiszem. 

A kérdés az, hogy kockáztatnak-e a hollandok? Marit Dopheide nem tudta magát kvalifikálni az olimpiára, feszülten beszélt erről egy Instagram posztjában, pedig valószínűleg 1-2 másodperccel jobbat tudott volna Laura de Witténél. A másik opció a hollandoknál egy eléggé furcsa döntés lenne, valószínűleg nem lépik meg: Dafne Schippers. Sohasem futott tudtommal 400 méteren, nincs már élete formájában, viszont még így is lehet, hogy jobb lenne Lauránál. 

Meglepetést a végére tartogatják?

Eddig arról esett szó, hogyan fogja az Egyesült Államok megnyerni a számot, miként végez Jamaica a második helyen, illetve bronzéremért folyó európai nemzetek csatájáról. Van azonban egyetlen dolog, amire nem figyeltek a fogadóirodák: mi történik akkor, ha Kuba beveti legjobbját a döntőben? A kubai 4x400-as váltó a 6. legjobb eredménnyel kvalifikálta magát a döntőre, de volt egy kis trükk ebben: Sahily Diago futott. 

A 25 éves hölgy igazából 800 méteres futó, 400-ról van egy 53.76-os egyéni rekordja 2016-ból, de ő egyetlen okból kellett: Roxana Gómez döntőt fut női 400 méteres síkfutásban szombaton. Gómez friss akart maradni a fináléra, ezért kockáztatott Kuba. Tisztában voltak vele, hogy övék a gyengébb futam, mindössze helyen kell megérkezniük, ezt teljesítették is. A döntőre megtörténik majd a Diago - Gómez csere, ami komoly másodperceket jelent Kubának (3-5 másodperccel valószínűleg jobb Gómez). 

A 22 éves Gómez 49.71-es egyéni csúcsot futott idén, élete legjobbját hozta 400-on. Azzal valószínűleg tisztában van, hogy egyéniben 400-on érmet nem nyerhet, de megpróbálja. Az igazi esélye neki is, illetve a 800 métert elrontó Almanzának is a 4x400-as váltó. Almanza az olimpiáig a második legjobb idővel rendelkezett a számban, de ott elrontotta az előfutamokat, nem került döntőbe. 

Kubának két kiváló futója van, illetve két stabil. Minden azon múlik, hogy a hollandok leggyengébb embere mire lesz képes, illetve arra, hogy a lengyelek tudnak-e fejlődni Kaczmarek megérkezésével annyit, hogy ellensúlyozzák Gómez futását? Arról nem beszélve, hogy 2021-ben Kuba egyszer legyőzte már Hollandiát és Lengyelországot 4x400-on, igaz, hogy fedett pályán, de a mostani csapatukkal. Most is képesek rá? Az biztos, irreális a kubai 7.50-es szorzó, reálisan nézve 2.50-3.00 körül kéne lennie. 

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hirdetés