Forma1 Daniel Ricciardo Max Verstappen Netflix

Ezt nézzük a Netflixen - Forma 1: Verseny a túlélésért

Bodó Karola
2020 júl 22. 15:01
6 hozzászólás

Mit láthatnál, ha szabadon sétálnál Forma 1 események alatt a pilóták és az egész stáb között? Mit mond gyermekkoráról Daniel Ricciardo és hogyan próbál vajon a csúcsra törni Max Verstappen? Ez csak pár apró kérdés a hatalmas képből amit ez a sorozat sikeresen lefest.

A 2019-ben megjelent első évad a 2018-as futamokra összpontosít, dokumentarista jelleggel követve végig a történteket. Hatalmas pozitívum, hogy nem csak magára a sportra összpontosít, hanem belátást nyújt ennek a nagyon kedvelt sportágnak a világába, a színfalak mögé tekintve, így rántva le a leplet a bár kis jelentőségűnek tűnő, de annál fontosabb részletekről.

Ez nem egy sporttörténeti dokumentumfilm sorozat, ne számítsunk arra, hogy egészen a kezdetektől elemzi majd a Forma 1 történetét, és ez így pont tökéletes. Az F1 egy relatív zárt közeg, ahova eddig csak nagyon kevés belátást lehetett nyerni, figyelemmel felépített média anyagokból, amelyekben a fő szempont legtöbb esetben nem az emberi faktorra lett helyezve, hanem a versenyautók technikai felépítésére vagy szárazabb tényközlésre. 

Természetesen vannak olyan nagyjátékfilmek és dokumentumfilmek egyaránt, amelyek enyhén közelebb tudták tolni ezt a világot a rajongók irányába. Ilyen a Hajsza a győzelemért is, ami hatalmas kasszasiker lett, pontosan az események humanizálása és az istállók közötti elképesztő hajsza bemutatásának köszönhetően. Ez 2013-ban jelent meg, így 6 évet kell várnunk egy újabb minőségi alkotásra, de kijelenthető, hogy megérte a türelmet.

A Formula One Group végig együttműködött a Netflixel, így mondhatni rájuk nem jellemző módon hatalmas nyitást indítottak a világ felé. Az első évadban kisebb csapatok, mint az amerikai Haas is kiemelt figyelmet kapnak, a Red Bull Racing mellett többek között. Érdekes, hogy például a Mercedes és a Ferrari ezen a ponton nem szeretett volna szerepelni az alkotásban és habár megjelennek, nem ők kerültek a sorozat fokális központjába. Ez valószínűleg javára vált a produkciónak, sikeresen rivalda fénybe helyezve ezáltal olyan csapatokat és konstruktőröket, amelyek általában csak mellékszereplőként szoktak említést kapni, habár ezek is értékes termékeket, pilótákat és nem utolsó sorban zseniális mérnököket szoktak kitermelni.

A második évad már sokkal színesebb a csapatok szemszögéből, ahol teljes létszámmal döntöttek a sorozatban való részvétel mellett, ezért kiemelt epizódot kap a Mercedes és Lewis Hamilton is, de a Ferrari titkaiba és törekvései közé is betekinthetünk. 

Képernyőre kerülnek a szezon legnagyobb történései, ugyanakkor az értéket inkább a pilótákkal készített interjúkban és a csapatok mindent elsöprő elhivatottságában kell keresni. Rengeteg apró részlet lát így napvilágot, barátságokat, riválisokat és a félelem teljes hiányát követhetjük végig, egy kissé drámai csomagolásban, de ezt meg lehet bocsátani a készítőknek a hatalmas információhalmaz fényében, amit a néző elraktározhat a Forma 1-es tudástárába.

Mindenképp izgalmas újranézni azokat az eseményeket, amelyeket akár helyszínen, akár élő közvetítésben követhettünk. Fordít egyet a valóságon, kitágítja a versenyzés világát és egyszerre két szemszög jelentkezik a nézőben: a sajátja és a versenyzőké.

Nagyon úgy tűnik, lesz harmadik évad is, ami elméletileg a 2020-as eseményeket dolgozná fel, ha a körülmények megengedik a stáb jelenlétét a futamokon. Zseniális húzás lenne ezt összehozni, hiszen ez az év minden szempontból teljes mértékben rendhagyó és ilyen felvételek a jövőben már biztosan nem készülhetnek. Amennyiben ezt összehozza a Netflix és a Formula One Group, 2021 tavaszán betekintést nyerhetünk a drámai leállásba, a gyárak leállításának következményeibe és még sok más apró részletbe amiről még nem is tudunk.

A Netflix kínálatában a “Formula 1: Drive to Survive” azaz a “Forma 1: Verseny a túlélésért” magyar nyelven is elérhető, Szújó Zoltán és Wéber Gábor közreműködésének köszönhetően.

Borítókép: Sportfogadas.org

Európai kosárlabda korai kifizetés ajánlat

Egyszeri fogadásait kifizetik, ha a csapata 18 pontos előnyt szerez. Többszörös fogadásoknál a választást nyertesnek jelölik.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.orgHozzászólások 6

LFCfanBoti

LFCfanBoti

  • 2020 júl 23. 14:17

nagyon nagyon komoly sorozat, ezelőtt csak a nagy csapatok körüli hírek voltak érdekesek számomra, de a sorozat rávilágít hogy a kis- és középcsapatok harcai, már csapaton belül is, mennyi izgalommal és feszültséggel jár, csak ajánlani tudom ezt a sorozatot 10/10

chabialonso

chabialonso

  • 2020 júl 23. 14:41

Érdemes nézni. Fenn van különböző oldalakon online. Először azt hittem egy unalmas valami lesz, de pörgős.

Powell

Powell

  • 2020 júl 23. 18:03

Én csak az első évad első 3 részét láttam az szuper volt,de időhiány miatt félbemaradt most lehet hogy pótolom.

grof19

grof19

  • 2020 júl 24. 12:57

Nagyszerű lesz nézni a közvetitéseket. Biztos lesznek olyan információk benne ami segiti a tippelést is.

Hentesáru

Hentesáru

  • 2020 júl 24. 21:12

Remek lenne minden téren, jó segítség lenne a tipphez

MessiÁs

MessiÁs

  • 2020 júl 25. 12:17

Zseniális. Aki szereti az F1et és követi, annak kötelező.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Bodó Karola

Európai kosárlabda korai kifizetés ajánlat

  • Egyszeri fogadásait kifizetik, ha a csapata 18 pontos előnyt szerez. Többszörös fogadásoknál a választást nyertesnek jelölik.

Bet365 útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

F1 - Pit Stop

ricsi046 hozzászólt
2020 dec 6. 19:46
Úgy néz ki nagyon nem akarták hogy egy csere ember nyerjen hamilton helyén. De az attól függetlenül kiderült, hogy más is tud nyerni ezzel a kocsival, akinek van tehetsége.
csatarid hozzászólt
2020 dec 1. 13:35
Vandoorne vagy Gutiérrez elvileg.
BvB_09 hozzászólt
2020 dec 1. 09:59
Lewis Hamilton koronavírusos, nem indul a következő futamon. Még nem dőlt el, hogy ki fogja helyettesíteni a hétvégén.

Kapcsolódó cikkek