Air - Harc a legendáért Amazon Studios/Artists Equity/Mandalay Pictures

Ezt nézzük ma este: Air - Harc a legendáért

Karola 2023 máj 24. 10:20 Szólj hozzá!

Film NBA Michael Jordan

A Nike által megálmodott Air Jordan cipő olyannyira a kultúránk alapdarabjává vált, hogy az emberek általában nem is gondolnak az eredetére, vagy arra, hogyan jött létre, sőt, arra sem, hogy miért ennyire ikonikus. Hogyan választották ki Michael Jordan-t, hogy ennek az márkának az arca és lelke legyen, és miért fogadta el az ajánlatot? Ez a film bemutatja, hogyan születnek a legendák, képet festve a tehetségek felfedezéséről és elképesztő magasságokba emeléséről. Egy cipő mindig csak egy cipő, amíg valaki bele nem lép. 

Egy film a kitartásról és a helyes megérzésekről

1984-et írunk, és a Nike kosárlabda-részlege az oregoni székhelyű futócipőgyártó vállalaton belül csak mellékesnek számít. A Nike a versenytársak között is nagyon alacsonyan helyezkedik el. Sonny Vaccaro (Matt Damon) tudja, hogy Michael Jordan képes mindezt megváltoztatni, és az Air - Harc a legendáért nagyrészt azt mutatja be, ahogyan mindenkit meggyőz erről a gondolatáról.

Ide tartozik Rob Strasser marketingigazgató (Jason Bateman), a játékosból lett ügyvezető Howard White (Chris Tucker), Jordan nagyszájú ügynöke, David Falk (Chris Messina), és végül Jordan büszke és védelmező édesanyja, Deloris (Viola Davis). Matthew Maher is egyébként kiemelkedő alakítást nyújt a Nike sajátos cipőtervezési gurujának, Peter Moore-nak a szerepében.

Természetesen már a kezdetektől fogva tudjuk, hogy az egykori Nike sportmarketing-vezetőnek sikerült a terve: Michael Jordan szupersztár lett a Chicago Bulls csapatnál és vitathatatlanul a játék történetének legnagyobb kosárlabdázója is egyben. Az Air Jordan, a film címét adó cipő pedig minden idők legismertebb és legkeresettebb sportcipőjévé vált.

Az Air - Harc a legendáért nem egy életrajzi film Michael Jordan-ről (a film alatt egyszer sem látható Michael Jordan arca) hanem a híres ugró ember sziluettről szól, amely a Jordan és a Nike által híressé tett Air Jordan cipők minden egyes példányára rá van hímezve. Ez egy történet arról, hogy a dizájn, a marketing és az üzlet hogyan járnak kéz a kézben, hogy egy viszonylag ismeretlen kosárlabdázóból amerikai ikonná válhasson.

Nike-Air-Jordan-001
Shutterstock.com/Christophe Decaix

Ben Affleck és Matt Damon újra együtt

Ben Affleck ötödik filmje rendezőként nagyjából ugyanolyan szinten mozog, mint az előző alkotásai: Gone Baby Gone, The Town, Argo és Live By Night. Egy szolid, közepes költségvetésű, felnőtteknek szóló film, amely manapság túlságosan is ritka, azonban igenis szükség van rá.

Affleck elmeséli annak a történetét, hogy a Nike hogyan tette zsebre Jordan-t azzal, hogy egy olyan cipőt készített, amely nem csak neki, hanem egyenesen róla szólt. Az Air - Harc a legendáért emiatt valószínűleg úgy hangzik, mint egy kétórás sportcipő reklám, de nem kell aggódni, nem az. Ha szereted az olyan filmeket, amelyek a folyamatokról szólnak, emberekről, akik jól végzik a munkájukat és hatalmas ötletekről, akkor ennek az alkotásnak számos pillanata lenyűgöz majd.

Ben Affleck és Matt Damon régi barátok, és már számos filmen dolgoztak együtt, amelyek többsége kihagyhatatlan alkotásnak számít (Good Will Hunting, Chasing Amy, Dogma, The Last Duel stb.). Élvezet nézni, ahogy ezek a barátok, társszereplők és társírók újra egymás mellett játszanak, provokálnak és kérlelnek, több mint 25 évvel a Good Will Hunting után. 

Az Air - Harc a legendáért egy könnyed, jó tempójú film, amelynek köszönhetően két óra csak úgy elrepül. Azt fogod gondolni, hogy nem hiszem el, hogy ennyire beleéltem magam egy pár cipő történetébe. Felforgatja a hagyományos tárgyalótermi dráma formátumát, vicces szójátékok és szívhez szóló monológok keverékével szórakoztat minket, mindezt a 80-as évek ismerős nosztalgiájával megspékelve.

Az Air - Harc a legendáért alkotást jelenleg az Amazon Prime-on tekintheted meg, még friss és ropogós, május 12-én került fel az online platform kínálatába.

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hirdetés

Borítókép: Amazon Studios/Artists Equity/Mandalay PicturesSzólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

  • Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Még több Film