Australian Grand Prix Fotó: Adam Vilimek/Shutterstock

F1 verseny előzetes: 2023-as Ausztrál Nagydíj

Karola 2023 márc 30. 12:11 Szólj hozzá!

Forma1 Max Verstappen Red Bull Racing Charles Leclerc Fernando Alonso

A Red Bull egymás után aratja a győzelmeket, vajon dominálni fognak Melbourneben is? A Ferrari alulmaradt Szaúd-Arábiában, ezúttal konzisztens autóval lépnek majd a pályára?

A pálya 2022-ben jelentős változásokon ment keresztül, többek között több kanyart is kiszélesítettek, valamint eltávolítottak egy sikánt az egyenes vonalú sebesség növelése érdekében. 2023-ban egy további DRS-zóna kerül a hatos és a 11-es kanyar közé, ami várhatóan csökkenti a köridőket a tavalyihoz képest.

Az Albert Parkot tavaly újraaszfaltozták, így a pálya az egyik legsimább lett a bajnokságban. A plusz DRS-zónával 340 km/h körüli sebességet láthatunk - ez a leggyorsabb, amit Melbourne-ben valaha is elértek.

Mire számíthatunk a 2023-as Ausztrál Nagydíjon?

Szép lenne, ha Oscar Piastri tündérmesébe illő győzelmet arathatna szülővárosában, de a fiatal ausztrál 1501-es szorzóval indul a futamgyőzelemért. A McLaren pilótája Melbourne-ben született, nem mellesleg mindössze 15 percre nőtt fel az Albert Parktól.

Még egyetlen ausztrál pilótának sem sikerült megnyernie a hazai futamot, és ebbe olyan ausztrál pilóták is beletartoznak, mint Alan Jones, Mark Webber és Daniel Ricciardo.

Max Verstappen (1.40) általában borzalmasan szerepel Ausztráliában. Az aktuális bajnok 2015-ben nem ért célba, 2016-ban pedig épphogy csak a top 10-be jutott. A dobogóra sem jutott fel 2019-ben és 2022-ben ismét nem sikerült célba érnie.

Ki nyerhet Melbourneben?

Az első és második helyért folytatott küzdelem eddig kizárólag a Red Bullé volt és semmi jel nem utal arra, hogy ez egyelőre megváltozna. Bármennyire is izgalmas lenne egy Sergio Pérez (5.00) és Max Verstappen harc, a statisztikák nem hazudnak és Verstappen a lényegesen gyorsabb pilóta. Elvégre a holland dominált Szaúd-Arábiában, mielőtt hajtókar-problémák hátráltatták volna a bajnokot.

Az Aston Martin lenyűgöző teljesítmény nyújtott legutóbb. Különösen Fernando Alonso, de az autók inkább csak követték a Red Bull autóit, minthogy valódi lökést adtak volna az élcsapatnak. 

A Ferrari kiábrándító szaúd-arábiai teljesítménye könnyen összeköthető a rossz beállításokkal vagy a konzervatív stratégiával akár. Az SF-23-as Bahreinben motorproblémákkal küzdött és úgy tűnt, hogy a Ferrari a Szaúd-Arábiában alkalmazott konzervatív erőforrás-móddal talán kissé visszahúzta a gyeplőt.

Charles Leclerc mindössze két tizedmásodperccel volt lemaradva Verstappen mögött az első futamon, mielőtt a motorproblémák jelentkeztek volna és teljesen várható volt, hogy a Ferrari Bahreinben megmutatja hagyományosan jobb teljesítményét az egyenesben.

A Ferrari feladta volna az előnyét, hogy biztos legyen, hogy az autó befejezi a versenyt? Talán elég magabiztosnak érzi magát ahhoz a csapat, hogy az egyik kevésbé megterhelő pályán, Melbourne-ben kihozza az autóból a maximumot és ismét fenyegetővé váljon.

A Mercedes Szaúd-Arábiában a perifériára szorult és a megfelelő beállításokkal és körülmények között Sir Lewis Hamilton (34.00) és George Russell (34.00) is megmérkőzhetett volna a dobogóért. Verstappen történelmileg siralmas teljesítménye ellenére Ausztráliában semmi sem utal arra, hogy ne ő dominálna ezen a hétvégén is.

Valószínű, hogy megelőzi csapattársát és a Red Bull esetében valaminek nagyon rosszul kell majd alakulnia ahhoz, hogy az Aston Martin, a Ferrari vagy a Mercedes valóban kihívója legyen. Verstappen győzelme 1.40-es szorzón elég biztos fogadásnak tűnhet, de Fernando Alonso konzisztens formájára fogadni 11.00-es oddson lehet nem lenne kidobott pénz.

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: Adam Vilimek/ShutterstockSzólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

  • Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Beszélgetés: F1 - Pit Stop

SPF Előzetes hozzászólt
2024 febr 28. 14:48
F1 verseny előzetes: 2024-es Bahreini Nagydíj

A 2024-es Bahreini Nagydíjjal indul az idei Forma-1 szezon: a favorit nem változott, csupán az évszám! Olvasd tovább

SPF Infó hozzászólt
2024 febr 28. 05:41
Bahrain GP 2024 (szombat, március 2, 16:00CET) - Megnövelt oddsok az Unibeten
 
Lewis Hamilton az elsõ 3 között végez 4.00

Fogadj te is megnövelt nyereményszorzón
SPF Infó hozzászólt
2024 febr 28. 05:40
Max Verstappen Special 2024 (szombat, március 2, 16:00CET) - Megnövelt oddsok az Unibeten
 
Max Verstappen több, mint 21.5 futamot nyer 4.25

Fogadj te is megnövelt nyereményszorzón

Még több Forma1