Mindenki azt hitte, hogy lehetetlen, de Max Verstappen nem végzett a top 3-ban a 2023-as Szingapúri Nagydíjon a múlt hétvégén és tavaly november óta ez volt az első alkalom, hogy a bajnok nem végzett a dobogón.

Néha úgy éreztük, hogy Max Verstappen rekordot döntögető, látványos uralma az F1-ben már soha nem jár le, hiszen zsinórban 10 futamot és az idei első 14 versenyből 12-t megnyert. Szingapúr felrúgta a forgatókönyvet és megnyílt az út mások számára is. Sainz taktikus, okos vezetése az F1 első nem Red Bull-os győztesét jelentette tavaly november óta.

Már az is eleve nagy sztori lett volna, ha bármelyik csapat megzavarja a Red Bull tökéletes szezonját, de a szingapúri izgalmas, nyílt küzdelem a győzelemért szükséges friss levegő volt az F1 számára. Öt körrel a vége előtt három csapat négy autóját két másodperc választotta el egymástól és senki sem tudta, hogy ki nyer, még az utolsó kör alatt sem.

A szingapúri események olyan intenzitást biztosítottak, amelyek az F1-es szezon nagy részében hiányoztak. Vajon ez csak egy kis malőr volt, vagy további problémák várhatnak Verstappenre? A 2023-as Japán Nagydíj nyertesére vonatkozó szorzók alapján viszont a holland minél előbb visszatér a dobogó legmagasabb fokára (1.33).

A Suzuka Nemzetközi Versenypályáról

  • Első nagydíj: 1987
  • A pálya hossza: 5.807 km
  • Körök száma: 53
  • Versenytáv: 30.,471 km
  • Körrekord: 1:30.983 - Hamilton (2019)

1962-ben Soichiro Honda, akinek autógyára biztosan ismerős, nagy ambíciókkal rendelkező ember volt. A Hondát autóipari nagyhatalommá akarta tenni, ezért úgy döntött, hogy cégének saját tesztpályát kell építenie. A holland John Hugenholtz kapta meg a megbízást, aki megtervezte a ma már ikonikusnak számító keresztbe futó suzukai pályát - bár az eredeti rajzok szerint a pálya háromszor is áthaladt volna saját maga alatt és fölött.

Annak ellenére, hogy a legtöbben egyetértenek abban, hogy Suzuka kiemelkedő versenypályának számít, a japán helyszín viszonylag későn, csak 1987-ben került be az F1-es naptárba. Nigel Mansell jól emlékezhet arra a hétvégére, miután a kvalifikáción balesetet szenvedett, ami miatt nem tudott részt venni a versenyen, és az akkori bajnoki cím keserű riválisát, Nelson Piquet-t illette ennek köszönhetően.

A nagysebességű pálya továbbra is egy hatalmas kihívás, a kígyózó S-kanyarok, a két, elkötelezettséget igénylő Degner és a 130R kanyarban való száguldás mind-mind a F1 egyik meghatározó pályájának csúcspontjai.

Mi lesz a Red Bull sorsa ezen a hétvégén?

Forma-1 - Magyar Nagydíj 059
 Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Minden szem a Red Bullra szegeződik ezen a hétvégén, miután a csapat Szingapúrban veszített. Elég sok összeesküvés kering arról, hogy talán a Szingapúrban életbe lépett technikai direktíva is szerepet játszott a csapat formahanyatlásában.

A szingapúri hétvégén a Red Bull pilótái a rendelkezésükre álló autóval az első edzéstől kezdve küszködtek, és mindkét pilóta hangosan kritizálta a helyzetet. Az érkezéstől a távozásig a túlkormányzottsággal küszködtek. A sebességváltásokkal is gondjaik voltak, a hátsó kerekek blokkoltak lefelé váltáskor, valamint felfelé váltáskor a kerekek kipörögtek.

Úgy tűnt, a Red Bull nem bízik a frissítésekben, folyamatosan változtatták az alépítményt. Könnyű negatív spirálba kerülni, ha a dolgok nem mennek jól, vagy nem úgy, ahogy a csapat elképzelte. Változtathatnak a beállításokon, de ettől nem lesz gyorsabb az autó. 

Bár szinte minden más csapat és F1-es szakértő cáfolta ezt, ha a Red Bull küszködik a 2023-as Japán Nagydíj alatt is, az biztosan feltűnést kelt majd.

Nyertes pilóta csapata

Ki nyeri a 2023-as Japán Nagydíjat?

Forma-1 - Magyar Nagydíj 074
 Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Bár sokan remélik, hogy a múlt hétvégén tapasztalt bravúr Japánban folytatódik, de ez nagyon valószínűtlennek tűnik, és amire inkább lehet számítani, hogy Max Verstappen és a Red Bull valószínüleg visszatér a formájához.

A szingapúri győzelem után sokan a Ferrarira figyelnek majd Japánban, de van még egy csapat, amelyiknek van esélye megbolygatni a dobogós helyezéseket, és ez a Mercedes, hiszen a gyorsasági szakaszok a németek kezére játszhatnak.

Ami Szingapúrban történt, az egy jelentős pofon volt Charles Leclerc számára. Azon ritka alkalmak egyike volt, amikor a versenyzőt teljesen lekörözték egy hétvégén. Onnan vagy erősebben térhet vissza egy versenyző, vagy egyszerűen beleroppanhat a nyomásba. Charles Leclerc viszont egy valódi elit tehetség és joggal lehet arra számítani, hogy ezen a hétvégén lekörözi jó pár versenytársát

Legjobb végső helyezés

Reálisan nézve, tudjuk, hogy a dolgok a hétvégén Suzukában valószínüleg visszatérnek a normális kerékvágásba. A Red Bull küzdelmei a szingapúri pályán nem valószínű, hogy lefordíthatók egy olyan pályára, amely ismét kihozza az RB19-es autóból a legjobbat. Folytatódhatnak a tervek Verstappen háromszoros világbajnokká való koronázására, amelyre a tervek szerint Katarban kerülhet sor.

A cikkben közölt oddsok az Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2023 szeptember 20. 12:53 UTC.

100%-os első befizetési bónusz 35.000 Ft-ig

Regisztrálj a Betinia fogadóirodához és ne maradj le a 35.000 Ft-ig terjedő 100%-os első befizetési bónuszról.

Betinia regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: Adam Vilimek/Shutterstock