Az előttünk álló hétvégén befejeződik az OTP Bank Liga 2022-2023-as szezonja. A 33. fordulóra két kérdés maradt nyitott: ki lesz a Vasas mellett a másik kieső, illetve a Puskás Akadémia-Debrecen-Paks trióból melyik gárda végez dobogós helyen, ezáltal kivívva magának a nemzetközi porondon való indulást?

A Fehérvár saját kezébe vette a sorsát

Azzal, hogy Dárdai Palkóék múlt szombaton magabiztos győzelmet arattak hazai pályán a Zalaegerszeg együttese felett (3:0), jelentős lépést tettek az NB1-es tagságuk megőrzése érdekében. Bár magával a sikerrel még nem került nyeregbe rögtön a Videoton, ám azzal, hogy a Mezőkövesd legyőzte a Honvédot (2:3), helycsere történt a két együttes között, s immáron lépéselőnybe kerültek a piros-kékek a fővárosi gárdával szemben.

Labdarúgó NB I - MOL Fehérvár FC-ZTE FC 004
Kenan Kodro vezérletével létfontosságú győzelmet aratott a MOL Fehérvár múlt héten. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az utolsó játéknapon pedig ahhoz a Vasashoz látogatnak, akiknek kiesését már hetekkel ezelőtt tényként lehetett kezelni. Az angyalföldi gárda mentálisan megrogyott, a játékosok önbizalma elszállt, s minden valószínűség szerint a 13. kerületben legfőbb vágya mindenkinek, hogy véget érjen ez a szezon, s minden erejüket a megtisztulásra, újjáépítésre fordíthassák. Kérdés azonban, hogy a jelenlegi keretben van-e annyi tartás még, hogy jó ideig utolsó élvonalbeli hazai meccsükön igyekezzenek majd szép eredményt elérni, némi vigaszt adva a szimpatizánsok számára?

Pechükre az életbenmaradásért küzdő Fehérvár érkezik hozzájuk az Illovszky Rudolf stadionba, így könnyen lehet, hogy a mérkőzés végén a vendég piros-kékek fognak inkább örömünnepet ülni. A mérkőzés fogadási kínálatában értelemszerűen az oddsmesterek sima Fehérvár sikert várnak. Hozzánk hasonlóan ők sem tudják elképzelni, hogy meglepetésre kulcsfontosságú pontokat bukjon a Videoton, megkockáztatva az esetleges kiesés realizálódását.

Tavaly örömünnepet ült a Honvéd a Puskás otthonában, most lehet sírás lesz a vége

A sors fintora, hogy tavalyhoz hasonlóan a mostani szezont ismét a Puskás Akadémia vendégeként zárja le a Honvéd gárdája. A múlt évben kísértetiesen hasonló szituációban találkozott a két egyesület. A fővárosi patinás klub akkor is a kiesés ellen menekült igen szorongatott helyzetéből. A Puskás oldalán volt némiképp más a helyzet, ugyanis Hornyák Zsolt legénysége tavaly ilyenkor már biztosította dobogós helyezését. 

Egyértelműen tehát ez a derbi tartogatja a legtöbb izgalmat így a szezon utolsó fordulójában, hiszen mindkét gárda szempontjából komoly tétje van a szombati 90 percnek. Jelenleg úgy tűnik, hogy a Puskás álmának van inkább realitása, hiszen ha a felcsútiak nyernek, s az Újpest akárcsak egyetlen pontot rabol Debrecenből, akkor a sárga-kékek érnek oda dobogóra.

A Honvédnál azonban már a csodában is bízni kell, hiszen a Kispest múlt heti hazai pályás vereségével kiengedte kezéből az irányítást. Dean Klafuric legénysége minden megtett azért, hogy a közvetlen rivális Mezőkövesdet két vállra fektesse, ám a Matyók Drazic és elsősorban Besirovic révén a szakadék peremére sodorták a piros-feketéket (2:3). Jelen helyzetükben az sem lenne elég, hogy megverik Felcsúton a Puskást, mint egy éve ilyenkor (1:2), hiszen mindképpen kellene a bennmaradáshoz hogy a kissé szétesett Vasas legalább döntetlent elérjen a Fehérvár ellen. Nagyon csekély tehát arra a sansz, hogy a Honvéd ismét örömünnepet üljön Felcsúton.

Labdarúgó NB I - Budapest Honvéd- Mezőkövesd Zsóry FC 004
Szinte már kisebb csodára lenne szükség ahhoz, hogy a Honvéd maradjon az élvonalban. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Egyelőre szűkített piaccal szolgálnak a bukik

Bő 48 órával a kezdősípszó előtt nagyon óvatosak az oddsmesterek az NB1-es fogadási kínálat nyilvánosságra hozatalával. Ez némiképp érthető, hiszen egy ilyen szoros végjátékban minden egyes információmorzsának óriási jelentősége lehet, ami nagyban befolyásolhatja a szorzókat.

Ahogy fentebb is megjegyeztük, a kimeneteles oddsokból kiindulva komoly mértékben favorizálják a Fehérvár Vasas elleni sikerét (1.40), míg a Puskás-Honvéd meccset némiképp döntetlenszagúnak ítélik. Nagyjából egy gólos felcsúti sikert várhatnak végeredményben. Mindazonáltal nem igazán látjuk, hogy szemernyi esélyt is adnának a Honvéd bennmaradására. Ez nem meglepő, hiszen már magánál a klubnál is egyes intézkedések arra utalnak, hogy házon belül valahol apránként készítik fel magukat arra, hogy 2003 után, története során másodjára kiesik az élvonalból a nagymúltú klub. Példának okáért a héten menesztették Chris Doherty sportigazgatót, valamint Ivan Kepcija szakmai tanácsadót.

Ismét szavazásra buzdítunk benneteket!

Végezetül a szezon utolsó fordulója kapcsán feltesszük a kérdést, mely a cikk főcímében is olvasható. Szerintetek melyik csapat esik ki szombat este az élvonalból a Vasas mellett? Véleményetek szerint benne van a pakliban, hogy forint-milliárdokból gazdálkodó Fehérvár nem él a lehetőséggel, és hatalmas meglepetésre kizúg, avagy a tavalyi utolsó fordulós bennmaradás után ezúttal már utoléri a végzet a Honvéd gárdáját? Osszátok meg velünk véleményeteket!

Szavazás

Melyik csapat esik szombat este az élvonalból?


MOL Fehérvár6 (30%)

Honvéd FC14 (70%)


Összes szavazó: 20

Superbet üdvözlő bónusz

Akár 500 RON bónuszt kaphatsz új játékosként.

Superbet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: A fehérvári Deiby Flores és Holender Filip, a Vasas játékosa a labdarúgó OTP Bank Liga 22. fordulójában. Fotó: MTI/Vasvári Tamás