A török első osztályban kezd visszaállni a régi rend, megint a Galatasaray és a Fenerbahce verseng a bajnoki címért. 

2023 dec 4. 18:00

Fenerbahce: Érthetetlen eredmények egymásutánja

Nehéz megítélni, milyen csapat a Fenerbahce. A nyáron újból elkezdődött a török Süper Ligben a pénzköltés, pár éve még attól volt hangos a török bajnokság, hogy elfogyott a befektetők pénze, csapatok a csőd szélén, idén pedig kis túlzással komolyabb igazolásokat hajtottak végre a török élcsapatok, mint a topligás gárdák. A Fenerbahce például az alábbi játékosokat igazolta: Edin Dzeko, Michy Batshuayi, Cengiz Ünder, Dusan Tadic, Fred, Dominik Livakovic, Ryan Kent, Sebastian Szymanski, Rodrigo Becão és Joshua King. Egészen kiemelkedő névsor, ha ez egy topligás csapathoz érkezik, sokan felkapták volna a fejüket.

Ezen kívül visszatért a klubhoz Ismail Kartal egy 62 éves török edző, becenevén Arap İsmail, aki egykor a Fenerbahce meghatározó játékosa volt, majd segédedzőként a 2010-es évek elején két bajnoki címet is nyert a klubbal (ez az a bizonyos 2011-es Süper Lig-győzelem, ahol elcsalták az első helyet a Fenerbahce javára). Kissé érthetetlen, miért lett végül nyáron Kartal a gárda edzője, főleg azért, mert ennyire megerősítették a klubot! Nem illik a képbe az érkezése, hiszen ehhez a kerethez egy minőségi szakvezető kellett volna (elnézést Arap Ismail!).Ez pedig egyelőre az eredményeken is meglátszik. 

A KL-selejtezőkben ugyan meneteltek, majd a főtáblán is jól kezdtek, bajnokságban sem volt akkora gond, majd november elejére elfogyott a lendület. Legyőztek olyan csapatokat, mint az egykori bajnok Basaksehir, de valami megtört november elején. Az egyik oka valószínűleg az lehet, hogy alig maradt bevethető belső védője Kartalnak, ugyanis előbb a török Serdar Aziz sérült meg, majd a védelem másik oszlopa, Rodrigo Becao. Első meccsén, amikor hiányzott a brazil bekk, ott 3-2-re kikaptak a Trabzonspor csapatától, de a csúcspont legutóbb a KL-csoportmeccsen történt, ahol 6-1-re gázolta le őket a dán Nordsjaelland, ráadásul mindezt Isztambulban. 

A taktikai elemzés hatása

A felháborodás jogos volt, de amivel legyőzték a törököket, az inkább Kartal és a vezetőség kritikája is. A dánok ugyanis egy bizonyos Gürkan Arac nevű, Dániában született, de török felmenőkkel rendelkező elemzőnek köszönhetik a sikert, aki részletesen kielemezte a Fenerbahce játékát, Kartal taktikai húzásait, illetve azt is, milyen sémák mutatkoznak meg a játékukban, miként nem képes ezeken változtatni Kartal, így kiismerhető a török klub. Azért ne gondoljunk hasonló mély munkára a Sivassportól, viszont profitálhatnak abból, amit a dánok csináltak azon a mérkőzésen. 

Ellentétben a hazaiakkal, ahol a fél védelem kidőlt, vendégeknél alig van maródi játékos. A Sivasspor középcsapat ugyan, de idegenben bátran építenek a kontrákra. Ott teljesen másként játszanak, jól használják ki az adandó helyzeteiket, okosan tördelik szabálytalanságokkal az ellenfél támadásait. A Sivasspornak még jó is lenne, ha egész szezonban idegenben játszanának, mert ott legalább tudnak nyerni és gólokat szerezni, erre alapozva pedig megelégednénk egyetlen vendégek által szerzett találattal.

  • Fenerbahçe - Sivasspor tipp

    Sivasspor gólt szerez
    Unibet
    1.75

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Sebastian Szymanski (Fotó: MaciejGillert / Shutterstock.com)