Csütörtökön kora este rendezik a Konferencia Liga csoportmérkőzéseinek utolsó fordulóját. Az eltelt öt játéknap során mindvégig veretlen maradt Ferencváros kedvező pozícióból várja a Fiorentina elleni összecsapást, ám az utóbbi hetekben nyújtott forma alapján lehet félnivalónk a továbbjutást illetően.

2023 dec 14. 18:45

Egyetlen pontot kellene összekaparnia a Ferencvárosnak

Egyetlen pont bezsebelése a csütörtök esti Fiorentina elleni összecsapáson már elég lenne a Fradinak, hogy sorozatban két egymást követően évben megélhesse a gárda a nemzetközi kupatavaszt. Dejan Stankovic legénysége a Cukaricki felett aratott két győzelme mellett három döntetlent gereblyézett össze az ősz folyamán. Aki a sorozat főtáblájának szeptemberi startolásakor ilyen mérleget jósolt volna decemberre a magyar bajnoknak, szó nélkül aláírtuk volna. Sajnálatos módon azonban a közvetlen riválisok egymás elleni szoros végeredményei miatt jelenleg ott tartunk, hogy a továbbjutás messze nem biztos az FTC számára.

Mindamellett, hogy a Fradi a csoport papíron legerősebb gárdáját látja vendégül a Fiorentina személyében, a továbbjutási harcba még a Genk is beleszólhat, amennyiben hazai pályán megveri a kvartett messze leggyengébb alakulatát, a Cukarickit. Lássuk be, ez a forgatókönyv nagy valószínűséggel be fog következni, így pontszámban mindenképpen beérhetik a Ferencvárost, amennyiben Dibuszék nem tudnak legalább egy pontot szállítani a 90 perc végén.

Labdarúgó Konferencia-liga - Fiorentina-Ferencvárosi TC 014
Csütörtökön este a Ferencváros a továbbjutásért meccsel a Fiorentinával. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Féltjük a Fradit a Fiorentina ellen

Mindezzel semmi probléma nem lenne, ha a csapat formája megközelítené az ősz eleji csúcsperiódust. Szeptemberben nagyon ment az FTC szekere, s kis szerencsével még akár a Fiorentinát is mattolhatták volna hazai pályán. Bár az olaszországi 2:2-es döntetlen is jó eredményként könyvelhető el, jelen helyzetben nagyon érződik az elvesztegetett két pont hiánya. Ráadásul az elmúlt hetek eredményei, illetve mutatott játéka rengeteg kívánnivalót hagynak maguk után a magyar bajnok szempontjából.

Alábbi podcastünkben is pedzegettük, hogy nagyon két arcú a Fradi teljesítménye a Stankovic-éra alatt. Sajnálatos módon a remek kezdést november eleje óta látványos lejtmenet váltotta fel. Bár a hullámvölgy a Konferencia Liga eredményein nem érzékelhetők, a Cukaricki ellen két hete nyújtott gyenge játék is mutatja, hogy nincs rendben ez a keret.

A csapat látványosan kipukkadt az ősz végére, továbbá fontos játékosok - Varga, Traoré, Mmaee - kidőlése is alaposan közrejátszott az eredménytelenségben. Jó hír ugyan, hogy Varga Barnabás a Paks elleni hétvégén elvesztett rangadón visszatért, viszont kérdéses, hogy kondíciója lehetővé teszi-e számára, hogy végig a pályán legyen az olaszok ellen? Annyi bizonyos, hogy hosszú hetek óta nem tapasztalt jelentős teljesítményjavulás szükséges a Ferencvárostól, nehogy a csoportkör végére olyan scenario forduljon elő, hogy netán mi zúgjunk ki a sorozatból.

Nem verhetetlen ellenfél a Fiorentina

Bár a Konferencia Ligában tavaly a sorozat fináléjába jutott a Fiorentina, az idei évben egyelőre nem sziporkázik a csapat. Ennek jelei az ő esetükben is elsősorban a bajnokságban mutatkoznak, ahol látványosan döcög Vincenzo Italiano legénységének a szekere. A podcastben szerkesztőkollégánk részletesen kifejti, hogy bár a firenzeiek offenzív szekciója hatékony, illetve sokszor képesek a semmiből is gólt szerezni, hátsó alakzatuk ugyanakkor igen gyatra szezont fut. Ezt támasztja alá a hétvégi bajnoki összecsapásuk az AS Roma ellen, ahol már a mérkőzés első perceiben hátrányba kerültek.

A Ferencváros elleni meccs során is érzékelhető volt szeptemberben, hogy bizony sebezhető ez a topligás csapat, ugyanakkor még így is kitűnik valamennyire a Fradi csoportjából. A sorozatot két döntetlennel kezdték, majd onnantól kezdve három párharcot zsinórban behúztak. Tizenegy pontjukkal magabiztosan vezetik a tabellát, s minden bizonnyal Budapesten rámennek majd a csoportelsőség kivívására, amivel rögtön az egyenes kieséses szakasz negyeddöntőjében találhatják magukat.

Mindkét gárdának tökéletes eredmény lenne a döntetlen

Amennyiben megnézzük a csoport jelenlegi állását az utolsó kört megelőzően, rögtön láthatjuk, hogy olyan helyzetben vannak a rivális felek, hogy akár egy esetleges döntetlen mindkettejük számára tökéletes forgatókönyv lehetne. A Fiorentina megnyerhetné a kvartettet, míg a Ferencváros második helyen bejutna a tavaszi nyolcaddöntőbe. 

A fogadóirodák természetesen szintén tisztában vannak ezzel a helyzettel, s ennek okán a mérkőzés kínálatában látványosan alacsony szorzón mérik az esetleges pontosztozkodást. A cikk megírásának kedd esti pillanatában 3.00-as odds könnyen lehet, hogy csütörtök estére némiképp zuhanni fog, így érdemes résen lenni azoknak, akik úgy vélik, hogy kölcsönösen megelégednének a remivel a felek.

A gólokra utazunk rá csütörtök este

Mindazonáltal kötve hisszük, hogy a csütörtök esti ütközet egy unalmas 0:0-lás iksszel végződne. Ahogy fentebb írtuk, illetve a podcastben is kiveséztük, mindkét félnek meglehetősen gyatra mostanság a védelme. Alig van olyan mérkőzés, amikor ne zörögnének a hálóik. Ugyanakkor mindkét gárdában ott lehet a gólveszély. A Fiorentina támadószekciója viszi hátán a csapatot, így meglepő lenne, ha a Konferencia Ligában most először ne szereznének találatot.

A Ferencvárost pedig a hazai közeg hajszolhatja bele a gólszerzésbe. Korábbi, OTP Bank Ligás cikkeinkben sokszor kiveséztük, hogy nem a legjobb mostanság az FTC offenzív szekciója, viszont Varga Barnabás esetleges visszatérése lendületet adhat a zöld-fehéreknek. Marquinhos is látványosan hajt, akar a meccseken, illetve a középpályáról a közelmúltban Zachariassen is megtalálta góllövő cipőjét.

Akárhogyis alakul, elég biztosak vagyunk benne, hogy a továbbjutás kivívásához szükségünk lesz találatokra. Ennek okán a fenti podcastben több gólos fogadási lehetőséget is felvetettünk ötletként, kezdve a 2.5 overen át, a Fiorentina gólok száma 1.5 felettig. Mindegyik változatot igen korrekt oddsokon mérik az irodák, így érdemes lehet őket megfontolni.

Reményeink szerint pedig egyetlen pontot valahogy összekapar a Ferencváros hazai pályán, s pechünkre nem jön le olyan forgatókönyv a csoportban, hogy az ősz folyamán végig továbbjutó helyen tanyázva az utolsó körben realizálódjon a magyar csapat kiesése a Konferencia Ligából. Szurkolunk tehát nagyon a srácoknak, hogy ezúttal is összejöjjön a tavaszi nemzetközi kupaporond!

  • Ferencváros - Fiorentina tipp

    gólok száma 2.5 felett
    Unibet
    2.00

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: Media Whale Stock/Shutterstock