A franciaországi világbajnokságból már csak pár nap van hátra. Az elődöntőben a házigazdák Szlovénia ellen biztosítanák be helyüket a fináléban, a másik ágon pedig a mieinket legyőző norvégok Horvátországgal csatáznak majd. Előbbi találkozón nagy meglepetés lenne a franciák kiesése, míg utóbbin bármi megtörténhet.

A galloknak nem okozhat gondot Szlovénia

A svédek alaposan megizzasztották a franciák a negyeddöntőben, de végjátékban behúzták a mérkőzést Karabaticsék. A szlovének is megizzadtak a végén, pedig már kilencgólos fórban is voltak Katarral szemben. A két együttes egyébként a vb előtt egymás ellen készült fel a tornára, mindkétszer a franciák nyertek, egyszer nagyon simán 33-26-ra, de a legutóbbi vb-n is kiütötték a szlovénokat. Sok újat már a torna végén nem lehet írni a csapatokról, a Vujovic-legénység továbbra is a szélsőjátékra alapoz, de Omeyer és Gerard ellen nem lesz könnyű dolga Margucséknak.

Thierry-Omeyer-kezilabda-012

Thierry Omeyer. Fotó: MediaPictures.pl/Shutterstock.com

A svédeknek megvoltak az átlövőik ahhoz, hogy távolról is veszélyesek legyenek a franciák kapujára, ez a szlovénoknál egyáltalán nincs meg. Sok betöréssel és cselezéssel próbálkoznak majd belső posztokon, de rendkívül atletikus és mozgékony francia fal ellen ez nem lesz olyan eredményes, mint a korábbi meccseiken. Ha nagy rohanásba csap át a mérkőzés az is Franciaországnak is kedvez majd, hiszen fizikailag és a kispad hosszában is ellenfelük előtt járnak, a rendezetlen szlovén védelmen pedig könnyedén átgyalogolhatnak. Már kiemeltük, hogy mennyire jó a szlovénok védekezése, azonban most komoly offenzíva alatt lesznek végig, a franciák általában minden védelemre megtalálják az ellenszert. Szlovénia ellen átlövésekből lehetne szétszedni a zárt hatosfalat, ami után kénytelenek lesznek kilépkedni a gall lövőkre, ezáltal lesz helye Sorhaindónak és a szélsőknek is a gólszerzésre. Ráadásul nincs klasszis kapusa sem Vujovic mesternek, Skok és Lesjak is jó hálóőrök, de nem tartoznak az elitbe, mint a túloldalon Omeyer. Ez pedig egy, ilyen éles csatában döntő lehet majd. Eredményben tehát magabiztos francia sikert várok, a szlovénok csak tökéletes játékkal, egy gyengébb napot kifogó gall csapattal szemben tudnának továbbjutni.

Daniel-Narcisse-Kiel-002

Daniel Narcisse. Fotó: MediaPictures.pl/Shutterstock.com

A PSG-ben irányítót játszik Daniel Narcisse, de a válogatottban balátlövő pozícióban szokták bevetni. Az „Air France” becenévre hallgató játékos 12 gólt szerzett az eddig mérkőzéseken, túl sokat nincs is pályán, 133 percnél jár a tornán. A még mindig atletikus sztárra 37 évesen már ráfér a pihenés, így ha hamar eldől a mérkőzés, akkor biztosan nem őt fárasztják majd, hiszen a döntőn kulcsszerepe lehet. A svédek ellen is a N’Guessan kezdett balátlövőben, de a támadásban elképesztő dolgokra képes Olivier Nyokas is ott van még erre a posztra. Nagyjából hárman egyenlően is osztoztak a játékperceken. Nem meglepő tehát, hogy csupán 1,7-es a gólátlag virít Narcisse neve mellett. Úgy gondolom, a szlovénok ellen sem húzza majd túl az istrángot játékidőben, így a 2,5 gólos határ alatti opció jó választásnak tűnik.
Nikola Karabatic esetében már más a helyzet, a PSG sztárja meccsenként közel 40 percet van pályán, jelenleg 22 találatnál tart ezek alatt. Védekezésben kettes pozícióban van most többet, a labdaszerzések utáni lerohanásokban nagy szerepe van, amelyből könnyű gólokat tud majd szerezni. Természetesen átlövésekből is veszélyes, de az egyéni akciót is nehéz feltartóztatni. Iszonyatos testi erejével még Gaberék között is utat tud majd találni. A kiemelten fontos mérkőzéseken mindig sokat van fent a pályán és sokat is vállalkozik, főleg, ha a többiek nem megy majd igazán, ilyenkor a hátára veszi a gall válogatottat. Irányító poszton amúgy sem nagyon van alternatívája a keretben, Kentin Mahéra inkább balszélsőként számítanak ezen a tornán. Ezt a 3,5 gólos határt vélhetően át tudja majd lépni Szlovénia ellen. A legutóbbi vb-n 5 gólt szerzett a Szlovénia elleni negyeddöntőben.

A norvég henger átmegy a horvátokon is?

Nehéz jósolni a norvég-horvát elődöntőre Déli szomszédaink óriási taktikai csatában győzték le a nagy rivális spanyolokat, míg a norvégok gond nélkül rohantak át a magyar válogatotton. Ez lehet az egyik döntő tényező itt is, mivel a horvátok alaposan elfáradtak a spanyolok ellen, Duvnjak pedig amúgy is sérüléssel vállalja a játékot, így a torna végére könnyen elfogyhat az ereje. A norvégok ezzel szemben pihenhettek a negyeddöntőben, mivel hamar lezárták a találkozó érdemi részét. Ez a villámgyors, sokat futós játék a horvátok ellen is eredményre vezethet. A magas horvát fal lábbal nehezen tudja majd lekövetni az ellennünk is fickándozó Sagosent és társait. A spanyolokkal ellentétben –akik csak birkóztak belső posztokon- a norvégok távoli lövésekből is folyamatos veszélyt jelentenek majd a horvát kapusa, Espen Lie Hansen, Tönnesen és Sagosen is bárhonnan ellövi a labdát.

Lie-Espen-Hansen-kezilabda-001

Espen Lie Hansen. Fotó: MediaPictures.pl/Shutterstock.com

A horvát hálóőrök a szélsők elleni védésekben sem remekelnek, ez pedig nagy gond lehet majd Björnsenékkel szemben is. A spanyolok védelme az egyszerűbb mozgásokat sem igazán tudta lekövetni a horvát támadásoknál, a lábbal sokkal gyorsabb norvég hatosfal azonban képes lehet erre, valamint Cindric betörései ellen is hatékonyabban védekezhetnek. A horvát lövők közül elsősorban Mamicsra kell figyelniük, aki meglepően jól teljesít a vb-n, ami nem mondható el a Stepancic, Mandalinic duóról. A mostani elődöntő a legnagyobb siker a norvég válogatott történetében, amit a döntőbe jutással koronázhatnak majd meg. Úgy vélem a frissebb együttes, azaz Norvégia jut majd a döntőbe.

Borítókép: Luc Abalo. Fotó: MediaPictures.pl/Shutterstock.com

Európai kosárlabda bónusz

Nyerjen akár 50%-kal többet gyűjtőivel. Csak új és jogosult ügyfelek számára érhető el.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

 • Franciaország - Szlovénia, Franciaország -3.5 gól
  1.48 Bet365
 • Daniel Narcisse 2,5 gól alatt
  2.10 Unibet
 • Nikola Karabatic 3,5 gól felett
  1.65 Unibet
 • Horvátország - Norvégia, Norvégia győz
  1.90 Bet365