Ritka az olyan eset, mikor két különböző bajnokságban lévő klub a nemzetközi kupában évről évre találkozik az egyenes kieséses szakaszban - talán a 2010-es évek közepére a madridi derbire emlékezhetünk a BL-ben -, most ez történik zsinórban három éve a Feyenoord és a Roma között, akik kezdték egy KL-döntővel, majd most már másodjára találkoznak az Európa-ligában. Eddig a Roma jött ki rendre jól ebből a párharcból, de idén változik a helyzet?

febr 15. 18:45

Feyenoord: BL-nyolcaddöntő helyett EL-szenvedés

Ahogyan kezdte a Bajnokok Ligáját a Feyenoord, azok alapján joggal reménykedhettek a holland klub szurkolói, hogy eljuthatnak az egyenes kieséses szakaszba. Győzelem a Celtic és a Lazio ellen, Santiago Gimenez remeklése, majd minden ott fordult át, amikor kikaptak Rómában 1-0-ra. Onnantól kezdve a továbbjutás messze került, csoportkör végére szétesett a gárda, miközben a holland ligában címvédőként nem bírtak a PSV remeklésével, eindhoveni klub elorozza majd előlük a bajnoki serleget. 

A Holland Kupában ellenben bejuthatnak a döntőbe, illetve maradt még az EL-sorozat, ahol azért nem ártana megcsípni egy negyeddöntőt, de talán a lehető legrosszabb ellenfelet kapták meg, pont a legrosszabb időben. A Feyenoordnál ugyanis sérüléssel bajlódik Santiago Gimenez mellett Quinten Timber, Justin Bijlow és Gernot Trauner. Utóbbi a csapatkapitány, aki a védelem oszlopa, alig tért vissza sérüléséből, megint a maródiak listájára került. 

Feyenoord Roma
Justin Bijlow (Fotó: Orange Pictures/Shutterstock.com)

Justin Bijlow a gárda első számú kapusa, augusztus és szeptember folyamán sérüléssel bajlódott, utána viszont visszatért, hosszabb ideig védett, majd februárban megint megsérült. Quinten Timber a középpálya motorja, legutóbb fordulóban viszont ő sem tudott játszani, elvileg nála lehet számítani arra, hogy bevethető lesz az EL-ben, ahogyan Gimeneznél is. A mexikói támadó a legutóbbi bajnokit hagyta ki sérülés miatt, de azt sem árt hozzátenni, nincsen olyan formában jelenleg, mint ősszel. 

Roma: De Rossi lendületet hozott

José Mourinho távozni kényszerült Rómából, helyére pedig egy korábbi legendás Roma játékos érkezett, Daniele De Rossi. Az egykori középpályással szemben nem voltak komoly elvárások, mindössze annyi, hogy a szezon végéig vigye a csapatot, kis lökést adjon mentálisan a keretnek, lehetőleg a nemzetközi kupában minél jobb eredményt érjen el, illetve a bajnokságban azért egy kupaindulást érő hely meglegyen. Ehhez képest De Rossi konkrét tervekkel érkezett.

Szerintem fontos, hogy domináljunk és elsajátítsuk a labda irányítását. A képek megértetik velünk, hogy ha egyérintéses és gyors játékot játszunk, akkor van értelme, de ha nem, akkor fennáll a veszélye, hogy elalszunk. A csapat jól edzett, ha lassan irányítod a labdabirtoklást, akkor a többiek megölnek. Ha gyorsasággal csinálod, akkor szerintem jól fogunk szórakozni a játékosainkkal.

Ebből pedig eléggé sok látszott az első néhány meccsén, olyannyira, hogy három győzelemmel kezdett. Kulcsfontosságú volt az Inter elleni mérkőzés, amolyan erőfelmérő, hol tart most a Roma, hiszen José Mourinhóval valószínűleg egy sótlan mérkőzésen kikaptak volna 1-0-ra, ahol végig védekeznek, egy-két kontrát vezetnek. Ehhez képest első félidőben 2-1-re vezetett a Roma, bátrak voltak, igaz, hogy utána 4-2-re kikaptak, de jó focit játszottak:

Igen, valóban jó futballt akarunk játszani. Úgy gondolom, hogy sok pozitívumot láttunk ezen a meccsen, de néhány dolgot meg kell tanulnunk még, mert ha fel akarjuk venni a versenyt ezekkel a topcsapatokkal, nem engedhetjük meg magunknak, hogy bizonyos időszakokban ennyire visszaessünk. [...] A mérkőzés nagy részében elég kiegyenlített volt a játék, volt néhány időszak, amikor ők voltak fölényben, főleg a második félidő elején, és néhány időszak, amikor mi voltunk jobbak.

Daniele De Rossi szavaiban bőven volt igazság, erre építkezhet a Roma, csapatként játszottak, küzdöttek, nyoma sem volt félelemnek, pedig az Inter jelenleg Olaszország legjobbja, tényleg csúcsformában vannak. Emiatt is belefér ez a bekapott négy gól, viszont az elmúlt hetekben mutatott teljesítmény alapján, van érték abban, hogy a Roma egy látványos játékkal nyer Rotterdamban. 

Feyenoord - Roma tipp és élő közvetítés

Hiába volt gyenge őszi időszaka a Rómának, most ez egy teljesen más csapat, új koncepcióval, bátor játékkal, amikor olyan klubokkal is felveszik a versenyt, mint az Inter, amely BL-győzelemre pályázik. A Feyenoord BL-kieséséből arra lehetne következtetni, hogy erős csapat, de az ott mutatott teljesítmény inkább arra ad magyarázatot, hogy kritikus helyzetekben továbbra sem tudnak nemzetközi meccseket nyerni. 

A továbbjutás múlott Rómában a győzelmen, sokkal jobb állapotban volt a Feyenoord, de mégis a Lazio nyert. A Celtic ellen is elbuktak a végén, ráadásul most minden csapatrészből kulcsjátékosok hiányoznak, akik, ha vissza is térnek, nem lesznek 100%-os állapotban. Gimenez hetek óta formán kívül, de Timber sem találta sérülése előtt a fonalat januárban. A Roma DNB-ben bízunk ezek alapján!

  • Feyenoord - Roma tipp

    Roma DNB-vel
    Unibet
    2.85

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Lutsharel Geertruida (Fotó: Marco Iacobucci Epp/Shutterstock.com)