Az Oscar-díjas Taika Waititi rendezésében készült A győztes gól (Next Goal Wins) az Amerikai szamoai labdarúgó-válogatott követi nyomon, akik arról híresek, hogy 31:0-ás brutális vereséget szenvednek a 2002-es világbajnokság selejtezőjének óceániai zónájának egyik mérkőzésén. 

A film röviden arról szól, hogy mivel ismét közelednek a világbajnokság selejtező mérkőzései, a csapatnál felbérelik a szebb napokat látott edzőt, Thomas Rongent, aki reményeik szerint fordít majd a világ legrosszabb focicsapatának sorsán.

A győztes gól, egy két lábon járó, beszélő klisé, egy igazi underdog sportfilm - egyetlen kivétellel: a kérdéses csapat mélyről indul, és ott is marad. Ha a kiaknázatlan bátorság megható történetét keresed, amely egy bajnoki mérkőzéssel és egy körömrágós győzelemmel jár, akkor nagyon rossz helyen kukázol.

Ez nem véletlen, hiszen pontosan ez az, ami annyira jó ebben a furcsa kis alkotásban, amely Taika Waititi rendező üdvözlendő visszatérése az általa annyira kedvelt butácska, naiv formához (tökéletes példa erre a 2010-es Boy).

Amennyiben soha nem hallottál még Taika Waititiről, mielőtt megnéznéd legújabb focis alkotását ezt a videót ajánljuk figyelmedbe, ahol A győztes gól filmről beszél kiskutyák simogatása közben:

Waititi egy igazi karakter, apai nagyapja, akit szintén Taika-nak hívtak, a második világháborúban a māori zászlóalj katonájaként szolgált. A magát māori és zsidó származásúnak is valló Waititi polinéziai zsidóként jellemzi magát és jókat derül ezen, alkotásaiba folyamatosan belevonva európai és polinéz gyökereit egyaránt.

A film egyébként a 2014-es, a szintén Next Goal Wins címre keresztelt dokumentumfilm alapján készült. Amikor Michael Fassbender Thomas Rongenje először bukkan fel Amerikai Szamoán - egy olyan szigeten, amelynek két legnagyobb exportcikke a tonhal és a focisták, ahogy Waititi is elmondja ezt a narrátor szerepében -, a csapat új edzője úgy állítja be magát, mint egy mindenhez értő megmentő. Valójában Fassbender karaktere egy kegyvesztett sportoló, akit düh és alkoholproblémái miatt a karrierje purgatóriumába száműztek, ahol elkezdi formába hozni az össze nem illő, szedett-vetett játékosokat.

A képlet, azaz egy felemelő sportalkotás alap elemei mind megvannak, hiszen Thomast nem azért küldték a világ végére, hogy segítsen a játékosokon, hanem hogy valójában ő kapjon segítséget. Végső soron a film, amellett hogy sportfilm, megnyerően egyszerű mantrákkal és világképpel (Légy boldog és Több is van az életben, mint a győzelem) várja a nézőket, egy kis ünnepek körüli nyugis mozizásra.

Amúgy a film jelenleg 81.00-ás szorzóval szerepel az Unibet ajánlatában az Oscar-díj fogadások terén, a Legjobb film kategóriában.

Unibet teljes kínálat

Magyarországon 2023 december 21-én kerül bemutatásra, az év legsötétebb napján (december 21-én van a téli napforduló), így pont jól jöhet egy bolondos focis alkotás a lelkünknek.

Superbet üdvözlő bónusz

Akár 500 RON bónuszt kaphatsz új játékosként.

Superbet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Searchlight Pictures