Gyönyörű tengerpartok és szinte egész évben napsütés jellemzi Máltát, de ami még ennél is fontosabb, barátságos adózási lehetőségek és törvények vannak a kicsi szigeten, emiatt az európai szerencsejáték központjává is vált. Következő írásunkban megnézzük az online piac helyzetét, és kipróbáljuk a máltai offline lehetőségeket.

Málta 001

Gaming paradicsom a tengeren

Alacsony adókulcsok, viszonylagosan laza szabályozás, mindez az Európai Unión belül. Egy szerencsejáték-oldal számára ezek meglehetősen csábítóak. A Máltai Szerencsejáték Hatóság 2014-es jelentése szerint a sziget közel 300 olyan cégnek ad otthont, mely távszerencsejáték szolgáltatási engedéllyel rendelkezik. A magyarországi viszonyokhoz képest ez elég nagy szám, nem véletlenül tartják a gambling európai központjának a dél-európai országot. A máltai licenszek azért is fontosak a gambling weboldalak számára, mert a Balatonnál kisebb méretű szigeten bejegyzett cégek legálisan működhetnek Angliában és fogadhatnak angliai játékosokat. A máltai államnak száz millió eurós bevételt jelent a szerencsejáték, és munkahelyteremtést is, hiszen 8-10 ezer állást ad ez a terület az országnak. A cégek üzemeltetése mellett játékfejlesztésben is jelentős a kicsiny déli ország, például az örömet, de többnyire csak lassú szenvedését okozó online nyerőgépek nagyrészét is Máltán élő programozók alkották meg.

Nincs monopol helyzetben a máltai tippmix

Az online felület mellett természetesen jelen vannak a helyi fogadóirodák, lottózók is, ha úgy döntünk, hogy próbára tennénk a szerencsénket. Az állami Maltco Lotteries Limited a magyarországi Szerencsejáték Zrt. helyi megfelelője, annyi különbséggel, hogy errefelé bizony akadnak versenytársai, köszönhetően a piac nyílt jellegének. A Maltco irodáiban lehetőségünk van megjátszani kedvenc számainkat olyan számhúzó játékokon, mint például a Super 5, Lotto Quaterno+, esetleg a minimum 250.000 €-os jackpottal bíró Grand Lottery. Ha magasabb nyerési eséllyel kecsegtető (és nem pusztán a véletlenen múló) játékokon kockáztatnánk pénzünk egy részét, lottójátékok mellett természetesen sportfogadásra és lóversenyre is áldozhatunk, amit a Maltco esetén a U Bet szervezésében tehetünk meg.

Málta 002

Tagsági kártya nélkül nincs játék

Mint említettem, más – nem állami tulajdonban lévő – fogadóirodák is jelen vannak a piacon, ezek közül a legnagyobb volumennel terjeszkedő az Izibet. A mára már több tucat helyi irodával rendelkező cég ellenben még annyira új, hogy az online fogadási felület átadása még meg sem történt. Az Izibet első alkalommal való látogatása több meglepetést is okozhat még tapasztaltabb fogadók számára is. Ebbe az irodába kizárólag a kaszinók mintájára átvett belépő, avagy tagsági kártya kíséretében juthatunk be, melyet első alkalommal személyigazolvány, vagy jogosítványmásolást, fényképkészítést és adategyeztetést követően el is készítenek számunkra.

Ha bejutsz, ott is akarnak tartani!

Miután bejutottunk, kávé, tea, hideg ásványvíz a kínálatban, mind térítésmentesen, amiket igény szerint az ott dolgozó örömmel el is készít, illetve felszolgál nekünk. Az nem újdonság más országokban sem, hogy a fogadóirodákban nyerőgépek legyenek elhelyezve, de azokon általában rossszabbnál rosszabb játékok vannak telepítve, itt viszont egy kaszinókat kedvelő egyén egész biztosan megtalálja a kedvenceit: Sizzling Hot, Lucky Lady’s Charm, Book of Ra, Dolphin’s Pearl és még sok más a listán. Rossz pont, hogy ezeken helyeken a dohányzás engedélyezett, bár a légcsere kétségkívül hatékonyan meg van oldva.

Málta 003

Fogadás önkiszolgáló termináloknál

A legegyedibb tulajdonsága ezen irodáknak az önkiszolgáló terminálok, ahol saját kezűleg állíthatjuk össze szelvényünket az érintőképernyős eszközök egyikén, s fizethetjük az ellenértéket mindenféle emberi közreműködés nélkül. A fogadások minimum értéke 2 €, de kombinációs-, és rendszerfogadásoknál ez az összeg vonatkozhat a végösszegre is. Minden főbb sportág, fogadási típus megtalálható, ami elvárható egy fogadóirodától, aligha lesz hiányérzetünk a kínálatot illetően. Oddsok ránézésre rendben vannak, ki tudja, talán még a shop arbing is megjelenik majd a szigeten. Egyetlen negatív észrevételként megemlíteném, hogy lóversenyre nem kínálnak Best Odds Guaranteedet, de figyelembe véve, hogy főként az évi kb egymillió turista a célközönség, ez aligha róható fel nekik. Az iroda minden tekintetben jó választás lehet a partról hazafelé beugorva, megnézni egy-egy lóverseny futamot, vagy éppen végigizgulni egy tenisz-, vagy focimeccset az esti kiruccanás előtt.

Az írásért köszönet Alknak, aki nemrég költözött az esős Angliából a napfényes Máltára.

0:0 - pénzvisszafizetés

Visszafizetés válogatott piacokon, 0:0 esetén. Csak új és jogosult ügyfelek számára érhető el.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org