Hosszú lista van a bet365-nél azokból a sportágakból, amire tippelhetünk, ezek között feltűnik a pelota is, amit a fallabda ősének tekintenek, leginkább baszkok játsszák, nálunk pedig gyerekjáték formájában, két ütővel és egy labdával lett valamennyire népszerű.

Ha hihetünk a történészeknek, akkor a maják is űzték ezt a sportágat, Mexikóban a romok között egy pályát véltek felfedezni. Hasonlít a fallabdához, több szabály is ugyanaz, de mégis különálló dolognak tekinthető. Spanyolul pelota, baszkul pilota, franciául pelote a neve, ez a három népcsoport az, ahol feltűnik a játék. Ha beírod a keresőbe a pelota szót, akkor pedig megnézheted, hogy nálunk hogyan csapódott le ez az ősi játék. Bizony, bizony, egyszerű strandjáték lett belőle, két íves műanyag ütővel kell egy lyukacsos labdát egymáshoz passzolgatni. Az ütők formája az igazi sportág felé mutat, de mi is a lényege a pelotának? Még az itthon nagy kedvenc, Bud Spencer is űzte!

Bud Spencer pelotázni készül az És megint dühbe jövünk című filmben:

A lenti gifen látható egy kisebb jelenet egy mérkőzésből. Szép nagy falak kellenek a játékhoz, így talán kapásból érthető a fallabdás kötődés, és monstrum mellé jár egy hosszú pálya is. A játéktér többféle méretben létezik, de most maradjunk a franciák verziójánál, az egészen kerek számokkal operál. Az alapfal 10 méter magas és 10 méter széles, szóval a hátsó kertben a garázs falán nehéz lesz kipróbálnod. Hosszúság terén pedig 36 méterről beszélhetünk, tehát viszonylag nagy és egyedi a pálya, nem lehet bárhol nekiállni ütögetni. Azt figyeld, milyen pörgő mozgással készülnek fel a dobásra, aztán jöhet a 20-30 méteres hajítás. Beszéljük is át, minek csinálják ezt azzal a szerencsétlen labdával.

Rövid jelenet egy pelota-mérkőzésről:

A dobó játékos feladata, a labda alapfalra történő hajítása, azzal a céllal, hogy ne tudja visszaütni az ellenfél. A labda érintheti az oldalfalat is, de a földre csak egyszer pattanhat, nyilván a játéktéren belül, mielőtt visszaütésnek kellene következnie. A gifen épp egy szervát láthatunk, ami akkor szabályos, ha a pasa és falta vonalak közé esik. Az adogató pontot szerez, ha túl alacsonyan adják vissza a labdát, ez a falon értendő magasság, ha nem tud beleütni a labdába, illetve ha a határvonalakon kívülre ütik vissza a labdát. Pontot csak az adogató szerezhet, ha nem szerez pontot, akkor az ellenfél sem szerez, viszont a szerválás jogát megnyeri magának.

Szerepelt az olimpián még 1900-ban a sportág, azóta pedig a világbajnokságok a legrangosabb események, de a bet365 kínálatában rendre feltűnnek bajnoki mérkőzések is. Az ütőkkel pótolják a baseballban is látható bőrkesztyűt, többféle van belőlük, nevük chistera, fából vannak, míg a játékeszköz a pelota, amit gyapjú vagy pamutszállal vonnak körbe. Játszmákból áll, ahogy a fallabda is, viszont attól függően melyik területen űzik, vagy mondjuk úgy melyik fajta zajlik épp, az határozza meg hány pont kell egy szett megnyeréséhez. Általában két szett megnyeréséig tart, egál esetén döntő körrel. Érdekes sportág, néztél már valaha pelota-mérkőzést?

10.000 forint ingyenes fogadás - Exkluzív ajánlat!

Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 10.000 forint értékű ingyenes fogadásban is részesülhetsz!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org