Forma1 Mercedes ferrari

Forma-1: Gyorsabb lesz idén a Ferrari, erősebb az új motor

Forma 1 Gyorsabb lesz idén a Ferrari (2097532213, 561276448, 2149960865) Fotó: motorsports Photographer/Shutterstock, Abdul Razak Latif/Shutterstock

Az olasz média nagyon bizakodó, úgy tudják sokat fejlődött a Ferrari motorja. Mivel sebességen is alapul a Forma-1 eredménye, valóban bizakodhatnak, ha igazak a hírek. Eközben a Red Bull és Mercedes vezetői szívből gyűlölik egymást, Lewis Hamilton pedig még mindig nem tárgyalt jövőjéről. Rövid helyzetjelentés a száguldó cirkusz világából!

Sokat fejlődött a Ferrari motorja

Mivel egy ponton elszállt a tavalyi idénye a Ferrarinak, ezért elég sok időt töltöttek végül fejlesztésekkel és átalakításokkal. Például átvariálták az erőforrást, állítólag a belsőégésű motor felső részét úgy, hogy ne csak megbízhatóság javuljon, hanem a teljesítmény is nagyobb legyen. Teljesen áttervezték a befecskendező rendszert, mert a korábbi nem működött hatékonyan.

Az előző verzió jelentős hőhatásoknak volt kitéve, ráadásul a turbóra is rossz hatással volt végső soron. Annyira jól sikerültek a fejlesztések, hogy állítólag nem csak hogy megbízhatóbb lett a motor, hanem 30 lóerővel erősebb is. Nem lesz a végsebesség nagyobb, de több lóerőt használhatnak a pilóták. Nem javul az egykörös teljesítmény, de a versenytávon sokat számíthat.

Egyelőre a bukikat nem hatotta meg túlságosan ez a hír, legalábbis a kínálatokban nem lett hirtelen favorit az olasz istálló. Sokak szerint a Red Bull és a Mercedes esélyesebb a világbajnoki cím elnyerésére, mint a Ferrari csapata.

Ferrari 2022 001
Állítólag 30 lóerővel lett erősebb az új Ferrari-motor. Fotó: cristiano barni/Shutterstock

Nem enyhül a Mercedes és Red Bull közötti feszültség

Egy ponton a két csapatvezető közötti rivalizálás, átcsapott olyan üzengetésbe és ellentétbe, ami túlmutat a Forma-1-es versenyek erkölcsileg is elfogadható világán. Valahol még 2021 táján szálltak el teljesen az indulatok közöttük. Toto Wolff és a Christian Horner tehát idén is folytatja a gyűlölködést, erre utal egy friss nyilatkozat. 

A brit The Timesnak adott interjút Toto Wolff, és nyilván megkérdezték, milyen a viszonya Christian Hornerrel. "Ingyen és fizetség nélkül tartózkodom a fejében. Az a fickó teljesen megszállott. Minden egyes másodperc, amikor Hornerről beszélek, lényegében kész időpocsékolás" - fejtette ki véleményét Wolff.

Forma-1 - Magyar Nagydíj 017
A csapatfőnökök közötti feszültség 2023-ban is folytatódik. Fotó: Balogh Zoltán/MTI Fotószerkesztőség

Hamilton még mindig nem tárgyalt a Mercedes vezetőivel

Arról is beszélt Toto Wolff, hogy még nem ültek le tárgyalni a hétszeres világbajnok, Lewis Hamiltonnal a szerződéshosszabbításról. Nemrégiben még azt mondta a csapatvezető, hogy ez mindössze formaság, és bármikor megtörténhet. Azóta sem volt előre lépés a történetben, ezért is érdeklődtek a kontraktusról. Hangsúlyozta azonban a Mercedes főnöke, hogy biztosan meg fognak egyezni.

"Van egy teljes évünk arra, hogy megállapodjunk. Egységesek vagyunk, a kapcsolatunk egyre erősebb lett az elmúlt tíz évben. Ha visszatér majd Európába, akkor összedugjuk a fejünket, kicsit vitázunk és biztos vagyok benne, hogy végül egyezségre jutunk. Kérdések nélkül hagyjuk majd el a tárgyalótermet" - mondta Toto Wolff.

Borítókép: Fotó: motorsports Photographer/Shutterstock, Abdul Razak Latif/Shutterstock


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?