A belgiumi futsal Eb-n már csak négy csapat maradt állva. A torna elején volt egy-két meglepetés, de mégis az a négy csapat jutott be az elődöntőkbe, amelyeket a legtöbben vártunk. Talán Azerbajdzsán lehetett volna még itt a négy között, de az olaszoktól kapott hatalmas zakó ezt nem tette lehetővé.

futsal-007

Felvétel az Oroszország - Szlovénia futsal Európa-bajnoki mérkőzésről: Cirilo (11, balról) és Osojnik (2) küzd a labdáért. Fotó: Laszlo Szirtesi/Shutterstock.com

Portugália - Olaszország 3.40 4.00 1.85

Mindkét elődöntőre igaz, hogy már nem születhet meglepetés. Európa négy legerősebb válogatottja jutott az elődöntőkbe, itt már egy-két villanás is dönthet a meccsekről. Portugália és Olaszország is bejuthat a döntőbe, nagyjából hasonlóak az esélyek.

Portugália játéka Ricardinhóra épül, akit ezen a tornán nagyon hasznos csapatjátékosként tetszeleg. Szórja a gólpasszokat és a legtöbb góllal befejezett akciót az ő megmozdulása indítja. Az olaszoknál Fortino a kulcsfigura, az ellenfelek kapuja előtt okozza a legtöbb gondot. Rá különösen kell figyelni a luzitánoknak, illetve a bal szélről a hosszúra átrúgott utolsó passzokra.

Persze az elődöntőben már kevés dolog marad titokban. Talán egy-két pontrúgás-variáció maradt még a tarsolyban, de ezeken a meccseken már tényleg nüansznyi dolgok döntenek. A bukiknál Olaszország az esélyesebb, de Portugália is simán döntőzhet. Jó kérdés, hogy melyik csapatnak jön ki a lpés, illetve az is, hogy gólgazdag meccs lesz-e. Az unibet a 4.5 gól fölötti opciót 2.00-es szorzóval kínálja. Sokkal ésszerűbb azonban élőben fogadni. Meg kell várni a vészkapusos időszakot. A hajrában, amikor valamelyik csapat vészkapusra vált, ott jönni fog a gól. Ezen az Eb-n egyébként történt már csoda, Azerbajdzsán például egy félidőn keresztül vészkapussal játszott, mégsem tudott gólt szerezni. Ilyen szinten ez tényleg a csoda kategória. Ha itt valamelyik csapat 3-4 perccel a vége előtt vészkapusra vált, az gólt fog szerezni. Joao Benedito és Mammarella is nagyon jó kapus, de az olaszok és a portugálok is tudnak annyira kreatívak lenni, hogy vészkapusra váltva gólt szerezzenek. Mérkőzés előtt fogadni nem igazán szerencsés, picike téttel a döntetlen 4.10-ért megpróbálható, ebben a meccsben benne van az 1-1 vagy a 2-2. 

Oroszország - Spanyolország 2.65 4.25 2.10

Spanyolország sorozatban nyeri az Eb-ket. Ez tény, mint ahogy az is, hogy minden sorozat megszakad egyszer. Párhozamot vonnék a női foci Eb-vel, ahol a német válogatott ugyanilyen szinten dominálja Európát. Tavaly is behúzták a német csajok, pedig az a válogatott több sebből vérzett. Ez a spanyol futsal csapat is sebezhető. Rögtön az elő meccsen 3-3-as döntetlennel nyitottak Lozanóék. Persze ezt követően jött egy 8-1-es siker a csehek ellen, majd 4-0 a szlovénok ellen. Igen ám, de Csehország és Szlovénia válogatottja sem Oroszország szinte.

Oroszország 7-1-es győzelemmel nyitott Hollandia ellen, majd tét nélküli meccsen 4-4-et játszott Portugáliával. A kieséses fázisban 6-0-ra nyomta le Romániát, pedig Pula eltiltott volt, Cirilo pedig kisebb sérülése miatt csak pár percet játszott. Oroszország nagyon egységesnek tűnik, és ez az orosz csapat hosszú évek óta együtt játszik szinte ugyanebben az összeállításban.

A két orosz center dönthet

Oroszország két olyan pivottal, azaz centerrel rendelkezik, mint semelyik másik válogatott. Cirilo és Eder Lima tarthatatlan. A spanyoloknál ezt a posztot Fernandao játssza, de mögötte nincs olyan játékos a keretben, aki minőségi cseréje lenne. Széleken szintén nagyon jók az oroszok, Robinhóék rengeteg egy-egyes szituációt vállalnak fel, és oldják meg sikersen. A futsalban a szélsők játéka a kulcs. Persze itt a szélsőket nem úgy kell elképzelni, mint Jesus Navast, aki nem szakad el a vonaltól. Itt egy-két gyors lépés, és máris átkeveredett a középpályára valaki. A futsalban a nagy nevek, Ricardinho, vagy a brazil Falcao ezt a posztot játssza. Na mármost, a spanyoloknál Torras - aki amúgy all round játékos - már nem léphet pályára sérülése miatt, kapusposzton pedig szintén Oroszország jobb nálam, nem véletlenül választotta a futsal planet portal a tavalyi év legjobb kapusának Gustavót.

Torras és Ortiz nélkül a spanyolok

Volt olyan buki, aki Oroszországra 4.50-es oddsot kínált. Ezt gyorsan szétfogadták, hisz látva a két csapatot, ez totálisan 50/50-es meccs. Sőt, azt mondom, Oroszország jelenleg jobb. Spanyolország elveszítette Torrast, aki nem csak egy játékos a sok közül, hanem a spanyol csapat kapitánya. Ráadásul Torras a fontos gólok nagymestere, aki nem esik pánikba akkor sem, amikor annak már lenne létjogosultsága. Ortiz sem léphet pályára eltiltás miatt, így Spanyolország elég nagy bajban van. Torras inkább védő, így nála is igaz, hogy ahogy telnek-múlnak az évek, egyre hátébb játszik. Aztán itt van Ortiz, vagyis épphogy nincs. A nevezett négy védőből tehát kettőre nem számíthat a spanyol kapitány. Miguelin, Rafa, Pola, Lozano? Ki fog visszalépni, és ha visszalép, milyen hatékonysággal játszik. Persze ebben a rombusz rendszerben, ahol igazából egy ecte védő játszik egy centerrel és két szélsővel, Ruiz és Aicardo tudja egymást cserélni, de Torras azért több, mint egy sima védő.

Nem az igazi ez a spanyol csapat, és legyünk őszinték, komoly csapat ellen még nem játszottak. Az orosz válogatott viszont nagyon jó képet fest. Bár egyes hírek szerint Pula azonnali pirosa miatt még ma sem léphet pályára, de ezzel kapcsolatban még az UEFA oldalának sem hiszek, csak a szememnek.

Oroszország győzelme 4.50-es oddson megért volna pár patront, de nem nagyon van már iroda, ahol 3.00 fölötti oddson tehetünk Oroszország győzelmére. A hispánok mellett van a múlt, a mértéktelen rutin, de ahogy írtam, minden sorozat megszakad egyszer. Ez az orosz csapat most van olyan egységes, hogy kiverje Lozanóékat.

Használjuk ki, hogy élőben is fogadhatunk

Egyébként erre a meccsre is igaz, hogy igazán jó opciókat csak élőben lehet megfogadni. Ki kell várni, amíg jön a vészkapus, és akkor kell bátornak lenni. Ilyen szinten 2-3 perc is bőven elég a gólra, ezek a csapatok már nem úgy forgatják a labdát emberelőnyben, mint láttuk az Romániától, vagy mondjuk a belgáktól még a csoportmeccseken.

Aki meccs előtt akar fogadni, annak csak annyit tudok tanácsolni, hogy ne tegyünk a spanyol győzelemre. Várjuk meg, amíg történik valami, és csak utána kell lépni. Egy-két gólos hátrányban 3-4 perccel a vége előtt a hátrányban lévő csapat góljára érdemes fogadni. Azerbajdzsán például Szlovénia ellen pár perc alatt 5-2-ről visszajött egálig, az pedig tényleg csoda, hogy Olaszország ellen egy félidőn keresztül nem tudott gólt szerezni az azeri együttes.

A tanácsom az, hogy legyünk türelmesek és várjuk ki azt a pillanatot, amikor rá kell nyomnunk a 'fogadni' gombra. A futsalban ezen a szinten sportfogadóként a momentumokat kell lesni, itt meccsek előtt nagyon nehéz okosnak lenni.

A bet365-nél és az unibet-nél mindkét elődöntőre élőben is fogadhatunk.

Borítókép: Felvétel az Oroszország - Szlovénia futsal Európa-bajnoki mérkőzésről: Cirilo (11, balról) és Osojnik (2) küzd a labdáért. Fotó: Laszlo Szirtesi/Shutterstock.com

Labdarúgás gyűjtő bónusz

Most még több bajnokságra és a Mindkét csapat szerez gólt piacra is érvényes.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • UEFA Futsal Euro Tipp

    Portugália-Olaszország (döntetlen)
    4.00 Bet365
  • UEFA Futsal Euro Tipp

    Oroszország-Spanyolország (Oroszország +0.5 gól)
    1.70 Bet365