Január 28-án veszi kezdetét az UEFA Futsal Cup elnevezésű torna. Magyarul kezdődik a 2014-es teremfoci Európa-bajnokság, méghozzá 12 csapat részvételével. Ennek a cikknek elsősorban az a célja, hogy picikét ráhangolódjunk a tornába. A meccseket az Eurosport 1-es és 2-es csatornája élőben közvetíti, a bet365-ön pedig élőben is fogadhatunk majd a meccsekre. Így a kézi-Eb és a téli olimpia között sem maradunk rangos sportesemény nélkül.

futsal-010

A portugál Ricardinho (jobbra) Belgiumban is elkápráztat minket. Fotó: Tumar/Shutterstock.com

Kezdődik tehát a futsal-Eb, sajnos a magyar válogatott nélkül. Emlékezhetünk rá, Dróth Zoliék főtáblája egy hajszálon múlott. Az Ukrajna elleni pótselejtezők azonban nem sikerültek túl jól. Ukrajna végül csak az idegenben lőtt több góljának köszönhetően jutott ki, bár ha őszinték akarunk lenni, keleti szomszédaink nüansznyival, de jobbak voltak.

Lebonyolítás

A tornáról tudni kell, hogy a kijutott 12 csapatot 4 darab hármas csoportba sorolták. Minden csoportból két válogatott lép tovább, így kerülnek nyolcan az egyenes kieséses szakaszba. Ahogy az lenni szokott, a csoportelsők a csoportmásodikkal játszanak a negyeddöntőkben. Az egyenes kieséses szakaszban már nem lehet hibázni, minden egy meccsen dől el! Tizenkét nap alatt 20 meccset láthatunk. 

A-csoport

 • Belgium
 • Románia
 • Ukrajna

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, nem ebből a csoportból kerül ki a végső győztes. Vagy ha mégis, az kb, akkora szenzáció lenne, mint a görögök foci-Eb- győzelme. Belgium mint rendező vesz részt a tornán. Ha nem a belgák rendeznék az EB-t, nem biztos, hogy kijutottak volna. 2010-ben viszont kijutottak, de mindkét csoportmeccsüket elveszítették. A belga futsal igazából nem meghatározó. Az Futsal Cup-ban - ami a BL-nek felel meg - a legjobb belga csapat már rögtön az első rostán elbukott. A Châtelineau Futsal mondjuk nem vallott szégyent, csak 3-1-re kapott ki a belga bajnok a Final Fourba jutott Araztól. Ettől függetlenül kicsit bosszúsak lehetnek, hisz ott az utolsó fordulóban a Marosvásárhely és az Araz játszott egy 3-3-as döntetlent, ami picikét gyanús volt. Az az iksz ugyanis jó volt az Araznak és a Marosvásárhelynek is. A belga csapat 2010 óta kicserélődött. Alain Dophie mester új csapatot épített edzősködése alatt. Selejtezőket nem játszott a belga csapat,  barátságos meccsekkel készült a tornára. Január elején két szoros meccset játszott Horvátország ellen, ami azt jelzi, hogy hazai pályán akár tovább is juthat a belga együttes.

Románia legutóbb 2007-ben volt kinn az EB-n, de nem jutott tovább csoportjából. Most jó esély mutatkozik rá. Ebből a trióból bárki továbbmehet, és bárki kieshet. Ebben a hármasban egyszerűen nem születhet meglepetés. A legutóbbi tornán 2012-ben Románia a csoportban - Matei vezérletével - legyőzte Csehországot, de a legjobb nyolc között már Spanyolország ellen esélytelen volt. Nelu Stancea mester elmondta, hogy a sorsolással elégedettek voltak, és ahogy én, ő is azt mondta, ebből a hármas bármelyik csapat továbbmehet.

(Egyébként Belgium, mint rendező az első kalapba került a sorsolásnál, így fordulhatott elő, hogy Belgium hiába gyengébb pl. Portugáliánál, a luzitánoknak csak a 2. kalapban jutott hely. Így fordulhatott elő, hogy az A-csoportban nincs olyan csapat, amely a végső győzelemre esélyes lenne.)

Ukrajnát jól ismerhetjük. A pótselejtezőn igazából nem sokat mutattak az ukránok. Nem játszanak látványosan, csak az alapokra épít az ukrán válogatott. A 2010-es tornán a negyeddöntőig jutottak, és ott csak büntetőkkel kaptak ki a brazilosított Azerbajdzsán ellen. Két ével később is továbbjutottak az ukránok, de az egyenes kieséses szakaszban a házigazda horvátok kiverték őket.

B-csoport

 • Oroszország
 • Portugália
 • Hollandia

Amíg az A-jelű hármasban minden megtörténhet, itt aligha: Oroszország és Portugália továbbjutása nagyon valószínű. Az orosz futsal erős, és ha azt írom, hogy Pula, Cirilo, Robinho vagy Eder Lima, akkor egyből érződik ezeken a neveken, hogy orosz barátaink nem riadtak vissza egy kis honosítástól. Az oroszok a 2010-es EB-n a negyeddöntőben a spanyolokkal találkoztak, de gól nem született azon a meccsen. A büntetőpárbajban pedig nem volt szerencséjük, de elmondhatták magukról, hogy a későbbi tornagyőztes búcsúztatta őket. Két évvel később már a döntőben találkoztak a hispánokkal, de ott sem volt szerencséjük Gustavóéknak, maradt az ezüst.

Portugália szintén futsal nagyhatalom. A portugálok 2010-ben másodikak lettek a spanyolok mögött. Ricardinho akkor nem volt a csapat tagja, (sérülés miatt nem láthattuk őt Magyarországon) de Leitao, Joao Matos vagy Pedro Carry igen. Márpedig ahol ilyen ászok vannak a pakliban, rossz eredményt nem lehet elérni. Idén is simán döntőzhet Portugália. A 2012-es tornán a negyeddöntőben Olaszország búcsúztatta a luzitánokat. A legjobb hír, hogy idén Ricardinho ott lesz a portugál csapatban. Ricardinho egy igazi playmaker. Amikor nála a labda, mindig történik valami. Vérében van a futsal. alacsony termete miatt súlypontja nagyjából a többiek bokája környékén lehet. Elképesztő a srác, és aki imádja a hozzá hasonló futsalosokat (mint én), az megpróbálja majmolni. Ricardinho maga a futsal. Persze ahogy lenni szokott, a cselek gyakran mennek az eredmény rovására, de kit érdekel. (Egyébként legalább ekkora bohóc a costa rica-i Zuniga, a Youtube-on van pár videó róla is. Viszont ez most EB, így jöjjön egy kis videó a portugálok mélynövéső playmakeréről)

Hollandia sorsa a sorsolásnál eldőlt. Ráadásul az orosz-portugál meccs február elsején valószínűleg már csak arról dönt, melyikük megy tovább első helyen. Hollandiának ebben a hármasban nem osztanak lapot.

C-csoport

 • Olaszország
 • Azerbajdzsán
 • Szlovénia

Az olaszok továbbjutása nem kérdés. A talján futsal is elit kategória, bár az elmúlt időszakban visszaesni látszik. A Futsal Euro Cupban az olaszokat képviselő Marca igen hamar elvérzett. Pedig emlékezhetünk arra, hogy pár évvel ezelőtt a Marca, a Luparense vagy a Montesilvano stabil Final Four-résztvevő volt. A 2012-es vb-n elődöntőig jutott az olasz csapat, ott a spanyolok állították meg. Nem játszanak kifejezetten látványosan az olaszok, sőt tudni kell róluk, hogy a meccsek elejét szinte mindig átalusszák. Általában a második félidőkben jók, vagy akkor kezdenek játszani, ha benyelnek egy gólt. A meccsek elejét általában labdatologatással töltik, mérkőzéseik ezen része nem szokott látványosra sikeredni. Azonban, ha hátrányba kerülnek, vagy kezdődik a második játékrész, elkezdenek játszani. A csoportból továbblépnek, aztán további sorsuk egyelőre kérdéses. Legutóbb 2003-ban nyertek EB-t, az pedig nem ma volt. (Egyébként a selejtezőben Magyarországot 9-1-re verték Assisék, szóval van ott nafta bőven)

A 'Brazelbajdzsánannak' becézett - vagy inkább csúfolt - azeri csapat most is erős. Ismerős sztori a honosítás, szóval ne lepődjünk majd meg a brazilos neveken. Egyébként idén Serjao már nem kerettag (viccesen meg szoktam jegyezni, hogy valószínűleg nem találtak rá mezt, úgy meghízott). Itt lesz viszont Biro Jade, aki a 2010-es tornán aranycipős volt (igaz, négyes holtversenyben).

Szlovénia okozhat-e meglepetést, ez itt a kérdés. A selejtezőben legyőzteAnglia és Törökország mellett Ukrajnát is 8-3-ra, szóval nem lebecsülendő együttes. Őszintén szólva egész meccsen ezt a csapatot még nem láttam, összefoglalók alapján pedig fölösleges lenne, sőt nem is lehet konzekvenciát levonni.

D-csoport

 • Spanyolország
 • Csehország
 • Horvátország

Spanyolország a torna legnagyobb esélyese, egyértelmű cél a címvédés. A selejtezőben 28-1-es gólkülönbséget hoztak össze a spanyolok, szóval nem piskóta a csapat. Kulcsjátékosokat kiemelni szinte lehetetlen. Torras, Lin, Lozano, Miguelin, Cristian, Fernandao és a többiek senkinek sem fognak kegyelmezni. Páran a korábbi évek sztárjai közül (Amado, Kike) már visszavonultak a válogatottságtól, de jönnek a fiatalok. Ahogy a nagypályás fociban, úgy a futsalban is jönnek az új nevek, és elhihetjük, hogy van mélysége arrafelé ennek a sportnak. Klub- és válogatott szinten is rendkívül erős a spanyol futsal.

Csehország 2010-ben bronzérmes lett, a kisdöntőben Azerbajdzsánt sikerült elpáholniuk Resetáréknak. Az bravúr volt a javából, de már a negyeddöntőben is bravúrt hajtottak végre, amikor Olaszországot verték ki. Csehországot nem szokás a futsal elitnemzetei közé sorolni, de veszélyes csapat. Tomas Neumann mester nyilatkozatából kiderül, hogy a cseh válogatott célja egyértelműen Horvátország legyőzése. Aztán ha a horvátokat legyőzik Resetárék, megismétlődhet a 2010-es torna negyeddöntőjének visszavágója, persze csak akkor, ha az olaszok megelőzik Azerbajdzsánt. Márpedig az olaszok azon lesznek, mert ha 2. helyen zárnak a C-csoportban, akkor igen korán összefutnak a spanyolokkal. Annak meg aligha örülnének. Persze ezért lesz tétmeccs a C-csoportban az Olaszország-Azerbajdzsán, hisz aki nyer, az elkerüli a negyeddöntőben a spanyolokat.

Horvátország 2012-ben rendező volt, és a hazai pályát kihasználva egy 4. helyet hozott össze. Most a kvalifikáción keresztül jutottak ki a horvátok. A pótselejtezőben kettős győzelem után Szlovákiát kiejtve lettek tagjai a főtáblának. Stankovic mester egyébként szintén körbenyalogatta a spanyolokat nyilatkozatában, és ahogy a csehek edzője, úgy ő is arra készül, hogy a cseh-horvát meccsen dől majd el, kettejük közül ki jut tovább! (A selejtezőben egyébként Spanyolország és Horvátország egy csoportban szerepelt, és a hispánok 10-ra nyertek. Nem véletlen tehát, hogy a csehek és a horvátok is úgy készülnek, hogy egymás ellen döntik majd el, melyikük követi a spanyolokat)

Esélyek

A bet365-nél lehet fogadni a végső győztesére. A spanyolok tornagyőzelme 1.55-ös oddsal fizet, egyértelműen a legnagyobb favoritok. Spanyolország az egyetlen válogatott, ahol a kreativitás eredményességgel is párosul. Az olaszok és az oroszok is azonos eséllyel indulnak a bet365-nél, az olasz és orosz végső győzelem is 5.50-es szorzóval fogadható. A taljánokra fogadni nem túl jó ötlet, mert igaz, hogy szép nagy az 5.50-es szorzó, de könnyen lehet, hogy már a legjobb nyolc között találkoznak a spanyolokkal. Oroszország pedig nekem szimpatikus csapat, mert látványos futsalt játszanak, és felvállalják a kezdeményezést az első másodperctől kezdve. Igen ám, de valamin mindig elcsúsznak. Talán ha kicsit konzervatívabb lenne az orosz csapat, lehetne fogadni rájuk, de ha a csapat fele brazil születésű, ne várjuk el, hogy olasz módra visszafogottan játszanak. Portugália győzelme 11.00-es oddson még megér 1-2 €-t. Ricardinhóékban benne van a siker lehetősége, viszont szerencse is kell hozzá! Na meg egy kis trükközés. Nem biztos ugyanis, hogy a portugáloknak megéri csoportelsőnek lenni! Ha csoportelsők, akkor már az elődöntőben találkoznak a spanyolokkal. Ha 'csak' másodikak, akkor a spanyolokkal csak a döntőben futhatnak össze. Első ránézésre tehát a B csoport döntője a portugál-orosz nagy meccsnek tűnik, de könnyen lehet, hogy azt a meccset egyikőjük sem akarja majd megnyerni. Ha ez így lesz -márpedig könnyen előfordulhat-, akkor az minden idők egyik legfurább találkozója lesz. Persze ha így taktikáznak, akkor könnyen lehet, hogy Hollandiát az oroszok és a portugálok is csak annyira akarják megverni, hogy a győzelem meglegyen. Ha a portugál-orosz meccs iksz lesz, akkor gólkülönbség rangsorol, tehát ha nagyon előre gondolkodik ez a két csapat, nem biztos, hogy Hollandiát bármelyikük is kiüti.

A spanyol-orosz-olasz-portugál kvartetten kívül más válogatottnak nincs esélye. Maximum elméleti, de én kizártnak tartom, hogy az ukránok, a csehek, vagy az azeriek odaérnek a dobogó legfelső fokára. A korábbi évekből, és a selejtezőkből kiindulva viszont nagy badarság lenne Spanyolország ellen fogadni! A hispánoknál megvan a feltörekvő fiatalság, megvannak az öreg rókák, megvan a kreativitás, megvan a küzdenitudás, és megvan az a rutin, ami ismét a dobogó legfelső fokára röpíti őket!

Borítókép: A portugál Ricardinho (jobbra) Belgiumban is elkápráztat minket. Fotó: Tumar/Shutterstock.com

Európai kosárlabda korai kifizetés ajánlat

Egyszeri fogadásait kifizetik, ha a csapata 18 pontos előnyt szerez. Többszörös fogadásoknál a választást nyertesnek jelölik.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

 • UEFA Futsal Euro Tipp

  Spanyolország nyeri az EB-t
  1.55 Bet365