Valószínűleg minden futsalt szerető ember emlékezetébe beégett Dróth fejese, melynek köszönhetően kijutott a magyar csapat erre a tornára. Katarzis volt a javából, az utolsó pillanatban fejjel ilyen fontos gólt szerezni -tényleg felejthetetlen. Ott vagyunk Európa legjobb 12 csapata között, és ez a fontos. Egy dolog fix, az esélyesség terhe nem nyomhatja agyon csapatunkat.

A csoport

Szerbia, Portugália, Szlovénia

A csoport favoritja a luzitán válogatott pihenővel kezd. Szerbia, a házigazda a szlovén együttessel játszik, igen egyértelmű, hogy a továbbjutásról dönt a meccs. (Minden csoportból az első kettő megy tovább) Igazából meg nem lehet mondani, melyik válogatott fog nyerni, mint ahogy azt sem, hogyan alakul a meccs. Csak a hazai pálya miatt esélyesebb a szerb csapat, amúgy teljesen fifty-fifty mérkőzésnek tűnik. Akad szakíró, aki Szlovéniát meglepetés-csapatnak tartja, és győztesnek hozza ki a nyitómeccsen. Nyílván nem véletlenül, emlékezzünk csak a 2014-es tornára, ahol Szlovénia megverte a végső győztes Olaszországot! Hasraütés-szerűen mondom, 20.00-as odds körül fizethetett a szlovén siker... Portugália pedig vélhetően csoportgyőztes szeretne lenni, Ricardinhóéknak illene mindkét meccsüket megnyerni. A luzitán együttes gyenge pontjaként a védekezést szokták emlegetni, de ennek valószínűleg a torna későbbi szakaszában lesz jelentősége.

futsal-010

A portugál Ricardinho (jobbra) a futsal varázslója. Fotó: Tumar/Shutterstock.com

B csoport

Spanyolország, Ukrajna, Magyarország

Sito Rivera, a magyar válogatott spanyol mestere január végén keretet hirdetett, 14 fő utazik Szerbiába. Tihanyi és Tóth a két kapus, utóbbi az első számú hálóőr.. Dróth Zoli a csapat legnagyobb sztárja, és talán joggal nevezhetjük így, hisz nem is oly rég leigazolta a kazah Kairat Almaty, nagypályás focis hasonlattal élve egy Man. City vagy PSG szintű csapat, azzal a különbséggel, hogy a futsal BL-jét, a Futsal Cup-ot a Kairat meg tudta nyerni, igaz, legutóbb épp Győrben lebőgött a csapat. Talán pont ezért igazolta le Dróth Zolit... Trencsényi és Németh képviseli a rutint, de Rábl és Harnisch is igazi rutinróka már. Harnisch pl. a vb-selejtezőkön nem játszott sérülés miatt, de most pályára lép majd az Eb-n. Dávid, Öreglaki, Hosszú, Klacsák, Németh, Horváth, Gál és Szeghy utazik még, sok sikert nekik!

A vb-selejtezőkön láthattuk legutóbb éles meccsen a válogatottat, és ugyan a meccsek élesek voltak, mi nem annyira. A belgákat 5-2-re vertük, aztán jött az angolok elleni 5-4, amikor is 4-0-ról sikerült visszaengedni a meccsbe Angliát. A csoport döntőjén pedig Ukrajna ellen nyerni kellett volna, sajnos 5-3-ra kikaptunk. Ami probléma volt, a rögzített szituációk védése. Nem működött az oldalberúgások, szögletek elhárítása, pedig egy-egy futsal meccsen rengeteg ilyen szituáció van. Azért fontos ezt kiemelni, mert az ukránok pl. rengeteg gólt lőttek itt a vb-selejtezőkön nekünk is, de az angoloknak főleg. Aztán attól félek, a spanyolok sem rosszabbak, mint az ukrán válogatott. Kedden a spanyolokkal játszunk, irodától függően 1.02-1.03-as oddsal fizet a spanyol-siker. Jönni is fog, de mivel egyrészt magyarok vagyunk, és a magyaroknak szurkolunk, nem teszünk a spanyolokra, pláne nem 1.02-ért.

A cél a nagy zakó elkerülése

A nyitó szorzó 1.85 volt a bet365-nél arra, hogy 7.5 gólnál kevesebb születik a spanyol-magyar meccsen. Ha abból indulunk ki, hogy nálunk az egy dugó is kérdéses, a spanyolok meg aligha szeretnék szétszaggatni magukat, ez egy jó opció lehet, más kérdés, hogy közben az odds 1.57-re esett. Ha a spanyolok végig tolnák izomból, akkor sem biztos, hogy sok gól lenne, de ha felépítik a 2-3 gólos fórt, jön a labdajáratás, és az idő gyilkolása. Nem egy erős tipp, ezt bevallom, de használható. Ráadásul nekünk sem célunk belefutni egy bitang nagy verésbe, számíthat a gólkülönbség, szóval ha úszik a meccs, nem valószínű, hogy 5 a 4 elleni játékot vállalunk fel, amiben benne lennének a labdavesztések, és az újabb kapott gólok. Furán hangzik, de nekünk is érdekünk lesz tartani az egy-két gólos spanyol előnyt... Most lehet azzal jönni, hogy milyen mentalitás ez, de alapesetben nem egy, és nem is két gól van a két együttes között.)

Libanon ellen játszott a csapatunk két edzőmeccset januárban, mivel nem láttam, így nem is tudok mit írni róluk, csak azt, hogy 4-1 és 4-2 arányban nyertük a találkozókat, de vélhetően a legfontosabb a figurák gyakorlása volt. Más kérdés, hogy miért kellett olyan partner, ahol mi domináltunk, miközben az EB-n vélhetően inkább védekezni fogunk... A spanyoloknál Adri, Lozano és Aicardo hiányzik majd az Eb-ről, de a hispánok aligha érzik meg hiányukat. Sajnos akárhány előzetest olvasok, szakírókat, blogokat, mindenhol a spanyol és az ukrán együttes megy tovább. Dróth Zoli gólja pedig kicsit már most olyan, mint Puskás visszahúzós csele utáni pukkasztás. Szép volt, emlékezetes volt, de lépjünk túl rajta, és nézzünk a jövőbe. Minden meccs 0-0-ról indul, meg a futsalban is gömbölyű a labda, szóval hajrá! Elvileg mindkét meccsen kikapunk, de tudjuk, hogy a gyakorlat néha eltér az elmélettől.

C csoport

Oroszország, Horvátország, Kazahsztán

Szerdán ebben a csoportban orosz-kazah meccset rendeznek, frankó kis összecsapásnak tűnik, és kicsit pikáns is, mert klubszinten a Futsal Cup sorozatban a kazah Kairatot pont az orosz Yugra takarította el az útból még ősszel. Jópár spíler lesz itt a két klubcsapatból, ritkán használom ezt a szót, de most eljött az ideje: fasza lesz ez a meccs! A találkozó favoritja az orosz csapat, egységes társaság, egyszerre kemény és kreatív. A kazahoknál pedig ott áll a kapuban Higuita, már amikor áll, mert ő szereti a mezőnyjátékból is kivenni a részét, nem egyszer zárót játszik. A Yugra a Futsal Cup Main roundban megtalálta ennek a játéknak az ellenszerét, szóval érdekes kis összecsapás lesz ez! Az orosz-kazah találkozón az 5.5 gól felett opció elég barátinak tűnik (1.72). Ha nem is 10/10-es tipp, de nagyon jónak tűnik! Ráadásul elemzések az orosz csapat gyengeségeként a kapusteljesítményt emelik ki, én a tipp szempontjából nagyon remélem, hogy ezen elemzéseknek igazuk lesz! Vélhetően nyílt, győzelemre törő játékot láthatunk mindkét csapattól, ahol a győztes továbbjut, a vesztes meg javíthat Horvátország ellen. Kazahsztán az egyetlen debütáns a tornán, de brazil születésű srácokkal operáló csapat, szóval oda kell rá figyelni.

futsal-007

Pillanatkép egy korábbi Oroszország - Szlovénia futsal Európa-bajnoki mérkőzésről.

Fotó: Laszlo Szirtesi/Shutterstock.com

D csoport

Olaszország, Csehország, Azerbajdzsán

Az olaszok a végső győzelemre is esélyesek, címvédőként érkeznek Szerbiába. Továbbjutásuk elméletileg nem lehet kérdéses. Ugyanakkor a csoportgyőzelem is fontosnak tűnik -és minden csoportra igaz-, mert a négy nagy vélhetően szeretné elkerülni egymást a legjobb 8 között.

Az olaszokról azt érdemes tudni, hogy ritkán kezdik a meccseiket nagy elánnal, általában megnézik, mire képes az ellenfél, nem egyszer kapnak ébresztő jellegű gólt is gyengébb csapatoktól. Olasz mérkőzéseken nem érdemes pre-match overt húzni, simán képesek átaludni az első félidőt. A legtrükkösebb csoportnak tűnik a D-jelű, fogadási szempontból akadhatnak balesetek. Eleve itt vannak az olaszok, ahogy írtam, képesek belealudni minden meccsbe, aztán a legutóbbi Eb-n a szlovének elleni nyitómeccsbe úgy belealudtak, hogy ki is kaptak. Csehország mindenre képes, a meglepő zakóktól kezdve a bravúrokra is. Azerbajdzsán pedig picit megtorpanni látszik klub és válogatott szinten is (saját vélemény), a brazelbajdzsánnak becézett, vagy inkább csúfolt válogatottat nehéz kiszámítani, de legalább gólgazdag meccseket játszanak általában. Még mindig tele van brazillal a csapat, az viszont más kérdés, hogy mennyire lesz partner az overezéshez Olaszország és Csehország

Ha az ágakat nézzük, és tegyük fel, jönnek a papírformák, akkor orosz-portugál, és olasz-spanyol elődöntőket rendeznek. De ennyire ne szaladjunk előre, hisz nem érdemes olyan párosításokat elemezni, melyek még létre sem jöttek.

Borítókép: A portugál Ricardinho (jobbra) Belgiumban is elkápráztat minket. Fotó: Tumar/Shutterstock.com

Parlay bónusz

Nyerjen akár 50%-kal többet gyűjtőivel. Csak új és jogosult ügyfelek számára érhető el.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • UEFA Futsal Euro Tipp

    Spanyolország-Magyarország (7.5 gól alatt)
    1.57 Bet365
  • UEFA Futsal Euro Tipp

    Oroszország-Kazahsztán (5.5 gól felett)
    1.72 Bet365