Komoly viták és nagy röhögések mennek a magyarországi szurkolói zónákban, miután lement pár sör és megsütötte őket a Nap néhány erős sugara. Mert hogy az bizony Grúzia, miért mondja a Hajdú B. István, hogy a georgiai támadó góljával egyenlít Georgia? Amellett, hogy az egy női név az amerikai sorozatokban, meg egy állam az USA-ban, miért erőltetik ennyire? Képzeld még a magyar Parlamentben is felmerült a téma!

Hosszú ideig tényleg Grúzia volt Grúzia

Politika az egész, ugyanis a szovjet múltját szeretné feledni Grúzia országa, ezért aztán kormányzati szinten megkerestek minden olyan nemzetet, ahol Grúziaként nevezik őket és nem Gerogia néven. Azért nehezen érthető egy átlag magyar számára, mert nem feltétlen érvényesül a gondolkodásunkban a szovjet behatás a Grúzia szóra, pedig alább lesz szégyenfolt említve. Erről természetesen a mostani grúz vezetők is tudnak, szerintük nekik ez nagyon rossz megítélést jelent, ezért Georgia elnevezést akarnak világszerte.

Schmitt Pál amikor köztársasági elnök volt, a grúzok már akkor mozgolódtak névmódosítás ügyben, és meg is győzték az akkori magyar köztársasági elnököt. Ezért aztán Georgia néven hivatkozott az országra, majd egyre inkább jött a diplomáciai kérés felénk. Mert hogy a volt köztársasági elnök Georgiát mondott, de hivatalosabb szinteken maradt Grúzia elnevezés. Ez a lobbi mostanra odáig erősödött, hogy például az M4 Sport közvetítései alatt georgiai középpályás passzol a georgiai csatárnak, aki gólt szerez Georgia legnagyobb örömére.

Grúzia Georgia 002
Grúzia inkább Georgia akar lenni! Fotó: EvaL Miko/Shutterstock

Erővel nyomják Georgiát a magyar népre

Martonyi János külügyminisztersége 2010 és 2014 között tartott, akkor még a Parlamentben is felszólalt, hogy ha már van ilyen diplomáciai kérés, akkor használjuk a Georgia elnevezést. Politikai nyomást is helyeztek a Földrajzinév-bizottságra és a Magyar Tudományos Akadémiára, de a nyelvi szakértők nem érezték indokoltnak a Grúzia használatának módosítását. Nyilván nem örültek a Fidesz politikusai, ezért hoztak egy törvényt, hogy bizonyos esetekben a kormány dönt egy ország elnevezéséről.

Így aztán végül erővel, ahogy szokták, elérték hogy politikai gesztust gyakorolhassanak és a hivatalos elnevezés Georgia lett egy kormányrendeletnek köszönhetően. Megtette ezt amúgy Japán vagy épp Lengyelország is. Soha nem változtatta meg álláspontját a Földrajzinév-bizottság, de Magyarországon a politika ha akar valamit, az úgy is lesz. A nyelvészek nem örülnek, mert szerintük ennyi erővel dönthetne Magyarország egyszer csak úgy, hogy Fideszföld vagy épp Orbánland legyen országunk neve, aztán ennek használatára kérjük/követeljük a világot.

Grúzia felejtené a múltat, Georgia akar lenni!

Az nem tetszik a grúzoknak a 2000-es évek vége óta, hogy ők nem akarnak oroszokhoz kötődni nevük által sem, nem akarnak szovjet utódállam lenni. Ha te családodban lenne egy könyörtelen diktátor, valószínűleg te is próbálnád elfelejteni. Joszif Visszarionovics Dzsugasvili 1878-ban született a cári Oroszország grúziai tartományában, egész pontosan Gori nevű kisvárosban. Karl Marx, Friedrich Engels munkáit és Lenin korai írásait olvasgatva nőtt fel,

Politikai mozgalmakban vett részt Grúziában, álnevet kezdett használni, Koba Ivanovics volt eleinte. Aztán írásait már Sztálin néven kezdte el publikálni, tehát a grúz Dzsugasvili nevet elhagyva, így lett belőle Joszif Visszarionovics Sztálin. Így már talán érthető miért szeretnék a grúzok megértetni a világgal, hogy ők már Európa részesei, és Georgia a georgiaiaké. Mivel a magyar kormány erősen nyit kelet felé, ráerőlteti minden általa uralt médiumra, hivatalra és mindenre amire befolyása van a Georgia elnevezést.

Gonosz Grúz bácsi - Sztálin 001
Joszif Sztálin, grúz születésű szovjet diktátor fotója egy tüntetésen. Fotó: Ksanti/Shutterstock

Ezért merült fel a Foci Eb 2024 küzdelmei alatt, hogy akkor most Grúzia vagy Georgia? Mert hogy a szurkolók úgy nőttek fel, úgy szokták meg, hogy grúzok laknak Grúziában, és mivel nyelvtani szempontból nem született hivatalos változtatás, ezért a Grúzia is helyes. Ami biztos, hogy a törököket nem érdekelte a nyelvtan, nagyszerű gólokkal győzték le Georgia nemzeti csapatát.

Az különösen tetszik a grúz vezetőknek, hogy Georgia egy amerikai állam is, így aztán ha saját országukat Georgiának hívják, az csak jó lehet. Ez egy olyan tévesztés lenne bárki részéről, ami azt éreztetné, hogy Grúzia sosem volt szovjetes, keleti, hanem sokkal inkább egy nyugati államról van szó, ami inkább kötődik Amerikához. Jelenleg tehát tipikus magyar helyzet van, a politika le fogja nyomni a torkunkon a Georgiát, miközben Grúzia is helyes nyelvtani szakértők szerint.

100%-os befizetési bónusz akár 35.000 Ft-ig

Regisztrálj még ma és igényelj egy 100%-os első befizetési bónuszt, akár 35.000 Ft-ig a FEZbet fogadóirodánál.

FEZbet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Grúzia vagy Georgia. Fotó: Shutterstock