A snooker szezon hetedik pontszerző tornájára, a German Mastersre január 29. és február 2. között kerül sor. A selejtezők már decemberben lezajlottak és kialakult a 64-es főtábla. Ronnie O’Sullivan, sokak nagy kedvence nem került a főtáblára, de a világranglista első 10 helyezettje, Mark J. Williams és a címvédő Ali Carter igen. Nem maradunk tehát minőségi snooker nélkül az elkövetkező pár napban sem.

Selby-Mark-snooker-001

Mark Selby. Fotó: Pal2iyawit/Shutterstock.com

Az első, második és harmadik körben 5 nyert frame kell a továbbjutáshoz. Az elődöntőben már hat, míg a döntőben 9 nyert frame-ig tart a meccs.

Ronnie a selejtezőt sem élte túl

A selejtezők már december 11-12-én lezajlottak. Volt rengeteg szürke, és egy-két érdekes meccs. Kettőt emelnék ki, mindkettő thai versenyzőhöz köthető. Az egyik ilyen meccs Dechawat Poomjaeng és Zak Surety között zajlott le. A thaiföldi Poomjaeng 5-3-ra nyert, viszont nem is ez az érdekes. Az érdekessége ennek a találkozónak az volt, hogy Poomjaeng a 4. framében lökött egy 147-es breaket. Poomjaengre egyébként a 2013-as vb-ről emlékezhetünk, ahol az első körben ’On Fire’ Maguiret idegesítette, és verte meg 10-9 arányban. A másik meccs pedig, ami említést érdemel, az Ronnie O’Sullivan és Thepchaiya Un-Nooh között zajlott. A fiatal thaiföldi 5-4 arányban megverte Ronniet, amivel a selejtező legnagyobb szenzációját okozta. A főtáblára tehát 64-en fértek fel, és mivel 5 nap alatt lezavarják a tornát, szinte látástól vakulásig játszanak majd.  Most pedig jöjjön néhány olyan meccs az első körből, amely érdekes lehet.

Ali Carter – Dechawat Poomjaeng 1.25  3.75

Rögtön itt van nekünk a felső ágon a címvédő Ali Carter és a selejtezőben 147-et lökő Poomjaeng. A thaiföldi vicces figura, de az a 147-es break is jelzi, hogy nemcsak vicces, de kegyetlen is tud lenni. A címvédő Kapitány’győzelme 1.25-ös oddsal fizet, ami nem tűnik túl acélos szorzónak. Egy 7.5 frame fölött opció 2.00-es oddson nem tűnik rossz választásnak, hisz a thaiföldi is képes nagyobb breakeket építeni.

Jimmy Robertson – Mark Selby 6.00  1.12

Selby a nemrég befejeződött The Masters elnevezésű tornán a döntőbe jutott. Mark Davis, Shaun Murphy és John Higgins legyőzése után a döntőben O’Sullivan ellen esélye sem volt, de így is 90 000 angol fonttal gazdagodott. Jobbtól pedig amúgy sem szégyen kikapni. Itt a German Mastersen Jimmy Robertson lesz az ellenfele az első körben. Jimmy Robertson nem lehet akadály Selby számára. Jimmy decemberben a UK-n Ali Cartertől is kapott egy 6-0-s verést, teniszben az már egy fél bicikli. Egy-két frame összejöhet Robertsonnak, de a meccset Selby nyeri. Az odds nem túl magas, ellenben tuti. Selby egyébként ha nem ront sokat, elég könnyen a döntőben találhatja magát. Persze egy Mark Allen, Ding, Higgins vagy Hawkins megnehezítheti a dolgát, de az alsó ág nehezebbnek tűnik. Trump, N. Robertson, Murphy, Maguire, Stevens és a tavaly döntőbe jutott Marko Fu is az alsó ágon szerepel.

Mark Joyce – Stephen Maguire 3.50  1.28

Joyce a selejtezőben 5-2-re lenyomta Sidney Wilsont, és a főtáblán találta magát. Ellenfele az a Maguire lesz, aki nemrég a Mastrsen Neil Robertsont búcsúztatva az elődöntőig jutott. Maguire legutóbb nagyjából egy éve, 2013 februárjában a Welsh Openen találkozott Joyce-al, és nagy nehézségek árán 4-3-al ment csak tovább. Most is arra számítok, hogy Maguire meg fog izzadni, és Joyce nem adja ingyen a bőrét. A 7.5 frame fölötti opció (2.00) itt is jó választásnak tűnik.

Un-Nooh-Thepchaiya-snooker-001

Thepchaiya Un-Nooh. Fotó: Pal2iyawit/Shutterstock.com

Jack Lisowski – Thepchaiya Un-Nooh 1.57 2.25

Nem a legnagyobb nevek feszülnek egymásnak ezen a találkozón, de érdemes külön kiemelni ezt a párosítást! A thaiföldi Un-Nooh búcsúztatta a selejtezőben az azóta 2014-es Masters-győztes O’Sullivant. Ellenfele a fiatal Jack Lisowski, aki óriási igéretnek tűnt, vagy tűnik -nehéz eldönteni-. A srác a Jackpot becenévre hallgat, mint a dartsos Adrian Lewis. Igen ám, de egyelőre Lisowski még megmaradt tehetségnek, pedig voltak már fellángolásai. Jack Lisowskit a következő Judd Trumpnak kiálltották ki, de egyelőre nála még elmaradt az áttörés. Pedig Judd és Jack múltjában azért akadnak közös pontok, Lisowski is a romfordi Groove Snooker Academy-n tanulta a sport alapjait, ahol Judd Trump vagy Liang Wenbo. Lisowski a 2013-as China Openen legyőzte Trumpot, valamint Zhou Yuelongot és Mark Davist. A negyeddöntőben sem vallott szégyent, de ott Murphy 5-4 arányban búcsúztatta a fiatal angolt. 2011-ben a Shanghai Mastersen volt, hogy 5-1-re legyőzte Fu-t, de a 2013-as China Open volt az a torna, ahol igazán megmutatta magát. Igen ám, de a számára sikeres China Opent követően a VB-n Hawkins 10-3-ra lenyomta, azóta Lisowski nem sokat mutatott.

Itt az esély, hogy a thai Un-Nooh ellen ismét villantson. Szoros meccset várok, és Lisowski továbbjutást. Lisowski győzelem (1.57) és 7.5 frame over a tippem.

Dominic Dale – Steve Davis 1.80  1.90

Ahhoz képest, hogy Davis már az 56. életévét tapossa, és Dale sem mai gyerek csak egyszer találkoztak a snookerasztalnál. A 2010-es Welsh Openen Dale 5-2-re nyert. Sem előtte, sem utána nem játszottak egymás ellen. Steve Davis tavaly októberben már a seniorok között vitézkedett. Decemberben a selejtezőben 5-0-ra legyőzte ellenfelét, Dylan Mitchellt.  Steve Davis Mitchell nagyapja lehetne, Mitchell egy amatőr státuszú tejfölösszájú tini. Davis a selejtezőben elkente a tejfölös száját, de itt Dale ellen szerintem neki főzik le a kávét.

Dale-Dominic-snooker-002

Dominic Dale.

Fotó: Pal2iyawit/Shutterstock.com

Dale egy fura figura, hol játszik, hol nem. Ha nem, akkor éppen kommentál, vagy operát hallgat. Rosszabbik esetben énekel. Hol megy fodrászhoz, hol nem. Tudni kell róla, hogy élt Berlinben is, így számára ez a German Masters ilyen szempontból fontos lehet. Talán páran pont miatta mennek majd ki a Tempodromba. Tavaly a sorsolás Mark Allennel hozta össze, de Allen 5-2-re megverte. Most Steve Davis lesz az ellenfele az első körben, akit illene megverni. Dale egyébként megnyerte a Snooker Shoot-Out nevű tornát, ami egy ilyen félkomoly torna. Egy nyertes frame-ig tart egy meccs, de van időkorlát a frame-ekre és nem lehet percekig gondolkodni egy-egy lökés előtt. Dale ezt a tornát behúzta múlt héten, O’Brian, Hawkins, Mark Allen, Higginson, Ryan Day és Bingham is az áldozatai voltak. Ez a győzelem arra mindenképp jó lesz, hogy Dale önbizalma a helyén legyen. Én azt mondom, Davist lendületből meg fogja verni, aztán a 32 között Higgins már a megállót jelentheti Dominic Dale-nek.

További párosítások a teljesség igénye nélkül

Paul Davison-Marco Fu 3.75 - 1.25

Marcus Campbell - Rod Lawer 1.80 - 1.90

Li Hang - Barry Hawkins 3.00 - 1.36

Jimmy White - Xiao Goudong 3.00-1.36

Stuart Bingham - Peter Lines 1.16 - 5.00

Neil Robertson - Liu Chuang 1.10 - 7.00

Judd Trump - Noppon Saengkham 1.14 - 5.50

Marc Allen - Anthony McGill 1.36 - 3.00

Borítókép: Mark Selby. Fotó: Pal2iyawit/Shutterstock.com

bet365 Kaszinó: Ingyen pörgetés növelő

Akár 100 ingyen pörgetéshez juthat.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Jimmy Robertson - Mark Selby (Selby győzelem)
    1.12 Bet365
  • Dominic Dale - Steve Davis (Dominic Dale győzelem)
    1.80 Bet365