Giro d'Italia: Mitévő legyen Roglic?

Bence
1 tipp
2019 máj 27. 15:00
Szólj hozzá!

Kerékpár Giro d'Italia Vincenzo Nibali Primoz Roglic

Az átalakított útvonal segít Primoz Roglic számára, vagy a Carapaz vezette hegyimenők teljesen megtörik a szlovén versenyzőt? A 16. szakasz sok dologra választ adhat az összetett szempontjából. 

Hiányos szakasz

A Giro d'Italia szervezői nem kockáztattak, inkább kivették az idei útvonal legmagasabb hegyét, a Gaviát (2618 méter). Ez lett volna a Cima Coppi, helyére az Aprica került (1173 méter). Ez komoly változás, verseny végkimenetelét befolyásoló, hiszen egy ilyen emelkedőn sok embert megtört volna, főleg úgy, hogy utána következik a Mortirolo. Azonban az időjárási körülmények (hó és eső) nem tették lehetővé a szakasz biztonságos megrendezését ilyen módon. Az Aprica egy könnyebbség lehet, elsősorban Roglic számára. 

Az Aprica bekerülésével alaposan megváltozik az útvonal, jóval könnyebb emelkedő, mint a Gavia. Ez nem kedvez a hosszabb támadásoknak, így a Passo di Mortirolo kerül a középpontba, ahová összpontosulhatnak majd az akciók (11,9 kilométer és átlagban 10,9%). A hosszú lejtmenet szintén veszélyes lehet (látva Roglic hibáját), de utána még egy kisebb kaptató következik, ahol komoly különbségek alakulhatnatk ki a fáradtság miatt (Ponte di Legno mindössze 7 kilométer, de kellemetlenül emelkedik 2-3%-ban). 

Mit csinál Roglic? 

Óriási bajba került a hétvégén a szlovén versenyző. Az látszik, hogy a csapata közel sem ideális egy háromhetes versenyhez, pedig sokat vártak a fiatal hármastól (Tolhoek, Kuss és Bouwman). Roglic sok esetben magában oldja meg a szituációkat, ezért egy védhető döntést hozott: Vincenzo Nibali kerekére tette a voksát. Őt tartotta az összetettben a legveszélyesebbnek, többiekkel csak limitálnak törődött. Ennek az lett az eredménye, hogy Richard Carapaz vezet, egyre komolyabb előnnyel. 

Érdekesség, hogy az ecuadori bringás május 25-én ölthette magára a Maglia Rosát első alkalommal pályafutása során. Miért is fontos ez? Korábban ezt négy ember tehette meg ugyanezen a napon: Giuseppe Saronni, Evgeni Berzin, Alberto Contador és Chris Froome. Mi a közös bennük? Mindegyük Girót nyert abban az évben, amikor először magukra ölthették a rózaszín trikót. Richard Carapaz folytatja tovább ezt a hagyományt?

Alberto Contador. Fotó: stedalle/Shutterstock.com

Jelen helyzetben 2.10-es szorzón fogadhatunk Carapazra, de ehhez nagyban hozzájárult Roglic csapata is. A Jumbo-Visma csapatkocsija ugyanis nem tartózkodott a közelben, amikor a szlovén bringásnak váltóhibája lett, emiatt Tolhoek áldozta be magát. Ezzel egy segítőt vesztett Roglic, ráadásul egy új bringát kapott, ami nem az ő paraméterei szerint van beállítva. Az első métereken szenvedett is vele, nem tudta megfelelően beállítani, ami később is visszaütött számára.

Az sem segített, hogy az önhibán kívüli leszakadásra a Movistar úgy reagált, hogy egyből hatalmas tempóra kapcsolta, Roglicnak nehezen ment emiatt a felzárkózás. Ezek után érződött, hogy nincsen minden rendben a Jumbo-Visma vezérével, lejtmenetben hibázott is, amivel még jobban elúszott az esélye, hogy minimalizálja a veszteségeit. Carapaz és Nibali kihasználta a hibákat és komoly előnyre tettek szert. 

Ha nyerni akar, akkor bizony taktikát kell váltania: Nibali helyett Carapazra tenni a kereket. A Cápának ugyanis minimum 1,5 percet kéne ledolgoznia a szlovénnal szemben, míg Carapaz már így is olyan előnyben van, ami veszélyes lehet a veronai időfutam szempontjából. Az ecuadori tehát nyert helyzetben, ezt mutatja a szorzója is, kérdés csak az, mennyire lesz higgadt, segít-e neki a csapata. Az ugyanis látszott, hogy Mikel Landa egy centit nem dolgozik érte (nem meglepő módon..), előfordult, hogy neki kellett mennie, ha védenie akarta a trikóját vasárnap (ez vezetett a támadáshoz is). 

Figyelünk a többiekre is!

Ahogyan arra lehetet számítani, új párosításokkal dolgoznak az irodák a második hét befejeztével. Nibali - Roglic helyett Nibali - Carapaz van, amely kiegyenlített szorzókat hozott. Az látszott a tegnapi lejtmenet során is, hogy az ecuadori borzalmasan erős. Képes volt nagyjából tartani a mezőny legjobbját (Nibalit) ebben a szegmensben, síkon pedig be is érte őt. Hegyen jobb erőben van nála, lehet érték az 1.83-as szorzójában. 

Roglic Landával került "párba", ahol arra apellálhatnak az irodák, hogy a baszk bringás elmegy egy szökés révén, illetve a Mortirolo megtörheti a szlovént (1.80-as favorit Landa). A Mollema - Sivakov páros azért lehet érdekes, mert a holland tradicionálisan kéthetes menő, míg Sivakov semmiből lett kapitány 21 évesen, egyelőre pedig első tízben van. Mi viszont ezek helyett egy hatalmas szorzóval próbálkozunk, aminek minimális a realitása: Majka első háromban végez a szakaszon. 

A lengyel bringásról kevesebb szó esik, gyakorlatilag látószögön kívül esik mindenki számára, közben csúcsforma közelében van. Mutatja ezt a jól felépített tavasza és az idei higgadt versenyzése. Nem pánikol, időfutamon sem törték meg (ami ritka), hegyekben is jól megy. Egyelőre a negyedik helyen áll, de ha dobogót szeretne (márpedig felesleges alibiznie), akkor már kedden muszáj mennie. Landa - López páros mögötte van egy perccel, Roglichoz képest közel 2 perc hátránya, maximum Nibali ugrik rá. Ez a tipp három dolgon csúszhat el: elmegy egy három főnél nagyobb szökés a szakasz elején és hazaérnek, hatalmas menés lesz a végén és Majka nem tud támadni, esetleg elfogy a lengyel ereje. Mindezek ellenére érdemes rá fogadni párszor az utolsó héten, sokat szakíthatunk. 

Borítókép: Primoz Roglic. Fotó: MeskPhotography/Shutterstock.com

Unibet TV

Fogadj kockázatmentesen akár 20 000 Forintért és nézd a meccseket élőben az UNIBET TV-n!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Tipp

    16. szakasz: Rafal Majka dobogón végez
    9.00 UnibetSzólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Bence

ROI -15.44 %

november

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

Unibet TV

  • Fogadj kockázatmentesen akár 20 000 Forintért és nézd a meccseket élőben az UNIBET TV-n!

Unibet útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Kerékpár

Pozzato hozzászólt
2020 nov 20. 12:57
 ;D
Israel resigns local lads....
Guy Niv
Guy Sagiv
Omer Goldstein
Itamar Goldstein
to assist Frroome for 2021 season

A train competitive with the one he had at Sky.
Pozzato hozzászólt
2020 nov 19. 23:00
Igen, ez valószínűleg a pénzről szól majd nála. Felerősödtek közben azok a hangok, hogy Moscon hosszabbít az Ineosszal (egy évet), ahogyan Ganna is. Geoghegan Hart egyelőre kérdőjel, de elvileg ő is hosszabbítana. Mondjuk számomra érdekes, hogy történelmi győzelmet arat egy elvileg szupertehetség - amire évekig emlékezünk majd -, utána meg szinte semmi infó arról lassan 1,5 hónapja
firgabácsi hozzászólt
2020 nov 19. 22:41
Lehet, hogy nem is az Ineostól kell tartania majd Roglicéknak.

Valószínűleg is-is. Az Ineostól is és az UAE-tól is. Utóbbi el lehet képzelni milyen erős lesz ha létrejön ez a sor amit írtál, hiszen Pogacar szinte csapat nélkül képes volt megnyerni a Tourt, mi lesz akkor ha lesz

Kapcsolódó cikkek