Korunk három legjobb klasszikus dombos egynapos menője összecsap a szezon utolsó előbbi World Tour versenyén, a legendás Giro di Lombardián. Tadej Pogacar zsinórban harmadszor nyer, esetleg Primoz Roglic vagy Remco Evenepoel megszerzi első olasz sikerét?

Újabb történelmi találkozás

A 2021-es Giro di Lombardia több szempontból is fontos, ugyanis az idei útvonal megegyezik a 2021-es versenyével, ráadásul épp az volt az, ahol először - és máig egyetlen alkalommal - összecsapott Primoz Roglic, Remco Evenepoel és Tadej Pogacar egy World Tour egynaposon. Akkor épp utóbbi nyert egy korai támadásnak köszönhetően, míg Roglic 4., Evenepoel pedig 19. helyen végzett.

Azóta változtak az idők, mindhárman a dombos egynaposok kiemelt sztárjai, Evenepoel nyert két Liege - Bastogne - Liege-t, Pogacar pedig tavaly megvédte a címét egy ikonikus csatában Enric Mas ellen a Lombardián. Jöhetnek a megdöbbentő tények hármukkal kapcsolatban: 2023-ban, ha dombos World Tour egynapos versenyt rendeztek és valamelyikük a mezőnyben volt, akkor közülük került ki a győztes (tavaly hét versenyből ötöt húztak be, ha valamelyikük a mezőnyben volt). 

Primoz Roglic: Megmutatja, ki a legény a gáton

A Jumbo-Vismának különös hetei voltak, hiszen a Vuelta-tarolás közben már hangot adott elégedetlenségének a csapat sztárja, Primoz Roglic. Nem feltétlenül örült Sepp Kuss GT-győzelmének, végül nem meglepő módon távozását kérte a csapattól. Miközben a Jumbo-Visma körül áll a bál, addig Roglic már elvileg talált is magának csapatot a következő szezonra (Bora), amit a Giro di Lombardia után jelent be. 

Az érződött a szlovén versenyzőn, hogy nem izgulta túl az elmúlt heteket, amint lehetett távozott a káoszból, közben még ProSeries olasz egynapost is nyert, ezzel hangolva a Giro di Lombardiára. Kiváló éve van, ha nem lett volna a Vuelta csapatutasítás, akkor könnyedén lehet, hogy az összes versenyét megnyeri 2023-ban, ami elképesztő, ez még Eddy Merckxnek sem sikerült fénykorában. Roglic csúcsformában, ez látszott a szeptember végi versenyeken, útvonal is fekszik neki, minden adott egy győzelemhez.

Tadej Pogacar: Még kell egy kis erő

Maga Tadej Pogacar is azt nyilatkozta a szeptemberi olasz egynaposok után, hogy még nincsen csúcsformában, de ez a Liege - Bastogne - Liege-n elszenvedett sérülése óta igaz. Nem találja a ritmust, Tour de France-on is a lejtmenetekben gondot okozott neki a bukás okozta törés. Az eredmények ugyan jönnek, hiszen minden versenyben top5-ben van, de nem olyan éles, mint tavasszal.

Ha Pogacar csúcsformában van, akkor verhetetlen, átgázol a mezőnyön, viszont nem gondolnánk, hogy egy ilyen szezon után még egyetlen versenyre képes felpörögni. A Giro dell' Emilia utolsó 2 km-ét érdemes megnézni, amikor Yates vezette fel a hegyi befutót Pogacarnak, aki 1,1 km-rel a vége előtt indított, de közel sem olyan robbanékonyan, mint mondjuk tavasszal. Carapaz és Roglic is átvette, majd visszakínálta őt honfitársa, amire Pogacar már nem tudott reagálni.

Remco Evenepoel: Az egynaposok királya

Idén négy egynaposon indult, hármat megnyert: Liege - Bastogne - Liege, Clásica San Sebastian és belga bajnokság (világbajnokság 25. helyen végzett). Neki az ilyen egynaposok nagyon fekszenek, elsősorban a hosszú megindulásai miatt, kiváló érzéke van hozzá, mikor kell szökni, ezt láthattuk a Vueltán is. Ha pedig egyszer elment egy szökéssel, onnantól nagyon nehéz megállítani, Romain Bardet nyilatkozta róla, hogy szélárnyéka semmi, mögötte maradni is nehéz, nemhogy megelőzni. 

Evenepoel ráadásul szintén nehéz helyzetben, csapata az összeolvadás szélén, belgának pedig majd döntenie kell, hová igazol. A szezont szeretné jól zárni, miután a Vuelta szereplése összességében csalódás volt. Bizonyítani akar elsősorban önmagának is, hogy felveszi a versenyt a top sztárokkal, ehhez viszont nyernie kell Lombardiát, pont ott, ahol pár éve hatalmasat bukott, miután lehajtott az útról. Eddig tehát Evenepoel számára nem éppen jó emlék a Lombardia, idén ez változik?

Összegzés

Óriási meglepetés lenne, ha nem a három klasszis közül valamelyik nyerné meg a versenyt. A jelenlegi erősorrend alapján, erre Roglicnak van a legtöbb esélye, utána Evenepoel, majd Pogacar. Ez szigorúan csak az aktuális formára vonatkozik. Pogacar és Evenepoel egy távoli szökésben bízhat, míg Roglicnak szinte minden fekszik ilyen terepen. Az irodák a head-to-head piacon Pogacart részesítik előnyben Rogliccsal szemben, de itt épp a Jumbo-Visma versenyzőjében lehet érték (Roglic előrébb végez, mint Pogacar: 2.37). 

A másik párosítás kissé érthetetlen. Remco Evenepoel és Richard Carapaz esetében az utóbbi szezonja pocsékra sikeredett, igaz, utóbbi hetekben olasz egynaposokon kozmetikázta az eredményeit, de messze nem az a szint jelenleg, mint Evenepoel. Ennek ellenére a belgára 1.72-es szorzón fogadhatunk, ami ajándéknak tűnik, szinte már gyanús is. Ilyenkor szokott az történni, hogy az irodák tudnak valamit, amit mi nem (sérülés, formahanyatlás, betegség stb.). 

A cikkben közölt oddsok a(z) bet365 fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2023 október 4. 20:57 UTC.

  • Kerékpár tipp

    Giro di Lombardia: Primoz Roglic előrébb végez, mint Tadej Pogacar

100%-os első befizetési bónusz 500 RON-ig

Az első befizetésed a Betanónál akár 500 RON bónuszt is eredményezhet a sport és kaszinó részlegeken.

Betano regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: Nejdet Duzen/Shutterstock, strgaphoto/Shutterstock, Nicola Devecchi/Shutterstock, Vincenzo Izzo/Shutterstock