Elérkeztünk a Giro d'Italia utolsó hetéhez, mondhatni ez volt az egyik legkevésbé izgalmas verseny - eddig -, hiszen az első két hétben rendkívüli izgalmak nem tarkították a viadalt, összetett már mondhatni a háromhetes előtt eldőlt, nagyjából a dobogó is, bár ott azért volt némi változás. Mi következik a harmadik héten és hogyan befolyásolhatja az összetett eredményét?

Pogacar uralom, avagy mi történt eddig a 2024-es Giro d'Italián?

Amikor a 2024-es Giro d'Italia beharangozóban arról írtunk, hogy az összetett már szinte tavasszal eldőlt azzal, hogy Tadej Pogacar ott lesz a mezőnyben komolyabb rivális nélkül, akkor nem tévedtünk. Olyan szintű a szlovén zseni fölénye, amire nagyon rég volt példa az olasz körversenyen. A második hét végére már 6 perc feletti előnnyel rendelkezik úgy, hogy igazán egyetlen etapon adott bele mindent, ezt pedig a királyetap volt. Ott megmutatta, hogy mire képes, hiába szorongatta meg előző nap a szakág legjobbját, Filippo Gannát időfutamon, másnapra is bőven maradt ereje, végül egy 13 km-es hegyi támadást követően gyűjtötte be a szökésben lévőket. 

Elképesztő etap volt, aki teheti nézze vissza az Eurosport Player alkalmazáson vagy hétfőn az Eurosport 1 ismétlésében 13:30-tól. Tadej Pogacar úgy adott közel 3 percet a legnagyobb riválisainak, hogy azok képtelenek voltak felvenni a tempóját, mindenkiben érződött, végső győzelem itt végleg eldőlt, innentől csak az a kérdés, ki lesz a második? Azért ugyanis nagy csata van, de mindössze már csak négyen küzdenek érte reálisan, sőt, közülük is talán Antonio Tiberi kihúzható. Ennek tudatában vágunk neki az utolsó hétnek, de vajon lesz még valami izgalom?

16. szakasz: Alapozás az utolsó hegyekre

A hétfői pihenést követően, kedden Livignóból indulnak, majd egy kiemelt kategóriás hegyet követően a völgyben közelítik a célvonalat, ami most közel sem lesz olyan nehéz, mint a vasárnapi befutó során. A hosszabb emelkedő ugyanis nem annyira meredek, ez amolyan felkészítő etap lehet az utolsó három hegyi szakaszra, nagyon kedvez a szökevényeknek, itt ugyanis könnyedén hazaérhet egy elmenés. 

16. szakasz:

  • Julian Alaphilippe top3-ban végez 7.00
  • Jhonatan Narváez top3-ban végez 6.00

A keddi nap kapcsán olyan versenyzőkre érdemes majd figyelni, mint a robbanékony Jhonatan Narváez, Julian Alaphilippe vagy Quinten Hermans. Az összetett menők minden bizonnyal elengedik ezt a napot, nem várható óriási csata majd a dobogós helyekért. Érdemes tehát majd egy nagyobb szorzós tippet bevállalni, akár a szakaszgyőzelemre, de akár a dobogós helyekre is. 

17. szakasz: Erre is tartalékolnak

A 19. és 20. szakasz szintén fontos, főleg utóbbi a Monte Grappa kétszeri másszása miatt (kétszer 18,2 km és átlagban 8,1% meredekség), de minden bizonnyal a 17. szakaszon már újból előkerülnek az összetett esélyesek. Tadej Pogacar és az UAE valószínűleg majd átadja a terepet az Ineosnak, akik Geraint Thomasnak próbálják megszerezni az ezüstérmet egy olyan szakaszon, ahol a saját tempó aranyat érhet. A hegyek ugyanis nem kiemelkedően durvák egyenként, viszont a 160 km-es etapon 4000-nél több szintkülönbséget teljesítenek, két első, két második kategóriás emelkedővel karöltve. 

Ki végezhet a dobogón?

Ha nem történik semmi váratlan (bukás), akkor Tadej Pogacar akár 8-10 perccel is megnyerheti az idei Girót, így ahogyan korábban is írtuk, mindössze az a kérdés, hogy ki lesz a második és harmadik. Geraint Thomas előnye a riválisokkal szemben, hogy nyert TdF-et, illetve többször végzett háromhetesen dobogón, van tapasztalata, higgadt. Ez többször látszódott, saját tempó nagymestere, nem csinál olyat, mint Ben O'Connor vagy Dani Martínez, hogy elviszi a hév és próbál menni Pogacarral. 

Összetett győztese Tadej Pogacar nélkül:

  • Geraint Thomas 2.20

Ebből a szempontból az egyik dobogós hely valószínűleg Thomashoz és az Ineoshoz kerülhet, de kié lesz a másik? O'Connor jó hegyi menő, mondhatni stabilabb hosszabb távon, mint Martínez, aki eléggé impulzív versenyző, de most a kolumbiai nagyon jó állapotban van önmagához képest. A harmadik, aki még bejelentkezett a dobogóért, az Antonio Tiberi, de nála jelentős javulás kéne az emelkedőkön. 

A cikkben közölt oddsok a(z) Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2024 május 19. 21:21 UTC.

100%-os első befizetési bónusz akár 35.000 Ft-ig

Regisztrálj és igényeld a Bankonbet 100%-os első befizetési bónuszát, akár 35.000 Ft-ig.

Bankonbet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Geraint Thomas (Fotó: Pierre Teyssot / Shutterstock.com)