Az idei Golden Globe gálára eléggé komoly kínálattal álltak elő az irodák, mi pedig próbálunk szelektálni, hogy melyik kategóriába érdemes fektetni, hol találhatunk értéket. 

Visszatekintő az eddigi Golden Globe-gálákra

A 2021-es kiírásról részletes ajánlót készítettünk, ott mindössze két favorit sikert tudtunk elkapni, nem igazán éreztük a meglepetés győzelmeket. A tavalyi gála viszont abból a szempontból érdekesre sikeredett, hogy több nagy szorzót is lehetett fogni.

Az egyik ilyen a The Power of the Dog sikere (2.60), de ide sorolható Nicole Kidman ötödik Golden Globe-győzelme (6.50). Mind a filmek, mind a sorozatok terén rendre történik valami nagy meglepetésre, illetve az olyan 50-50-es, úgynevezett "kétfavoritos döntőkben" is, ahol mondjuk az egyik jelöltre 1.70, míg a másikra 2.10 környékén adják a szorzót. 

Steven Spielberg és Brendan Fraser sikere

Kezdjük egy érdekességgel, miszerint Sir Anthony Hopkins nyolc alkalommal volt jelölve Golden Globe-díjra, de egyszer sem tudott nyerni, pedig olyan filmekben és sorozatokban nyújtott ikonikus szerepet, mint a Bárányok hallgatnak és a Westworld. Valamiért nem kedveli őt a bizottság, ellenben Steven Spielberggel, aki 24 jelöléséből (!!) 7 alkalommal tudott nyerni!

Idén a The Fabelmans c. filmért kapott három jelölést, ráadásul a legjobb rendező kategóriában óriási favorit (1.25), minden bizonnyal simán nyerni fog. December elején már megjósoltuk, hogy Spielberg filmje Oscar-díjas lesz, de előbb még begyűjtheti a Golden Globe-díjat is (1.67). 

A külföldi filmek terén az RRR szintén óriási favorit (1.30), mint ahogyan animációban Guillermo del Toro Pinokkiója is (1.15), nehéz elképzelni, hogy más nyerjen.

Fogadjunk a túlhypeolt Babylonra?

Az első nagyobb szorzó az eredeti filmzenében jöhet, ugyanis az óriási hype övezte Babylon, végül hatalmasat bukott a mozikban és a kritikusoknál is, viszont kell dobni egy csontot feléjük. Az eposzi hosszúságú alkotásban hiába láthatjuk Margot Robbie, Brad Pitt és Jean Smart remek játékát, végül lehet, hogy a sok jelölés ellenére, mindössze a legjobb filmzenét tudják megnyerni (1.90). 

Térjünk át a színészek között a négy fő kategóriában, legjobb színésznő a drámák tekintetében Cate Blanchett (eddigi 11 jelöléséből 3 alkalommal nyert), óriási meglepetés lenne, ha nem ő nyerne (1.33).

A vígjátékok terén is hasonló a fölény, miután Margot Robbie és a Babylon csúnya bukást mutatott be, így hiába készült a színésznő már év elejétől a díjesőre, minden bizonnyal Michelle Yeoh viszi haza a szobrot (1.15).

Daniel Craig hiába kapta meg második Golden Globe-jelölését a Tőrbe ejtve második részéért, nem nyújtott kiemelkedőt, ahogyan Adam Driver és Ralph Fiennes sem, szinte rutinból hozták a kötelezőt, ellenben Colin Farrell újabb Golden Globe-bal gazdagodhat (1.10). 

Letudván a favoritokat, jöhet az első izgalmas csata, ugyanis Austin Butler és Brendan Fraser között dőlhet el a szobrocska sorsa. Elvis Presley megformálójaként kiváló volt Butler, gyakorlatilag bármelyik évben sima lenne a győzelme, de most ott van ellenfélként az a Fraser, aki egy 270 kilogrammos tanárt alakít.

A Bálna c. film megmutatja a bánatevés tragédiáját, Fraser pedig hosszú és keserű évek után visszatér a legszűkebb elitbe, hogy végre megnyerje élete első nagy színészi díját. Itt jöhet ugyanakkor a csavar. Frasert imádta a szakma és a zsűri is, de Butler is kiváló volt, így megosztják egymás között a díjakat? Butler kapja a Golden Globe-ot, míg Fraser az Oscar-díjat? Esetleg fordítva? 

A sorozatokról is szól a Golden Globe

Itt érdemes egy tendenciára felhívni a figyelmet, ugyanis mindig akad egy olyan sorozat, amit szinte a semmiből, olykor akár indokolatlanul is felkapnak. Pár éve ilyen volt Schitt's Creek, amely csak azért kapott három Golden Globe-ot, mert befejeződött és addig éveken át senki sem beszélt róla. Idén ebben a szerepben tetszeleghet az Abbott Elementary, amely a legtöbb jelölést kapta. Az ABC alkotása valószínűleg nem fog mind a négy kategóriában nyerni, de jó esélye van a legjobb vígjáték (1.50), legjobb színésznő (1.57) és legjobb mellékszereplők (1.73) között győzelmet aratni. 

Ez azért lenne bosszantó, mert mindháromban volt jobb teljesítmény, hiszen a legjobb vígjátékok között mindenképp érdemes kiemelni a The Beart (5.50), amely ősszel letarolta a streamingplatformot, mindenki erről a sorozatról beszélt.

Legjobb színésznők között a vígjátékok terén pedig Jenna Ortegával szemben (Wednesday főszerepéért) lenne igazságtalan az Abbott Elementary erőltetése. Épp ezért lehet érdemes kockáztatni, még akkor is, ha úgy tűnik, le van zsírozva a győztes kiléte.

Az Apple idén is kap Golden Globe-díjat, minden bizonnyal a Severance behúzza a legjobb drámának járó trófeát a búcsúzó Better Call Saul ellenében. 

Az ikonikus sorozatnak azonban így sem kell szomorkodnia, hiszen Bob Odenkirk az ötödik jelölésére végre megkaphatja a díjat, amit eléggé megérdemel már (1.67). Ez egy tisztelgés is a kiemelkedő játéka előtt.

A nőknél dráma kategóriában Zendaya óriási favorit (1.33), Laura Linney ugyan az Ozarkkal búcsúzik, de valószínűleg most sem kapja meg a szobrot az összességében kiváló színészi teljesítményére.

A férfiaknál vígjátékok terén talán minden idők legerősebb mezőnye jött össze. Bill Hader, Donald Glover és a két legenda, Steven Martin és Martin Short egyaránt kiváló volt, de a Shamelessből megismert, idén a The Bear főszerepében lubickoló Jeremy Allen White mindenkit felülmúlt (1.25). Még egy Michelin-csillagos étteremben is dolgozott, hogy hiteles legyen a sorozatban!

Mindenkinek jusson valami

A bizottság már tavaly is törekedett rá, hogy a különböző gyártók lehetőleg egy-egy díjat bezsebeljenek a gálán, így senki se háborogjon. Idén a 13 díjat kéne úgy szétosztani a 9 tartalomkészítő között, hogy mindenki kapjon legalább egyet. Ez lehetetlenség.

Ha csak a fentiekből indulunk, akkor a Netflix esetében bizonytalan a helyzet, ahogyan a Hulunál is, illetve az HBO se érné be egy sikerrel. Így érdemes megfontolni Evan Peters győzelmét a Dahmer főszerepéért (1.30), mert a Netflixnek kell egy Golden Globe, míg a Hulunál Amanda Seyfried sikerét (1.36). Utóbbi a legjobb színésznőnek járó díjat zsebelhetné be a limitált sorozatok kategóriában. 

A kínálatot az Unibet / Egyéb - Nem Sport / Globális fül alatt találjátok, míg a Betfair kínálatát itt érhetetik el

  • Golden Globe tippek

    Legjobb színésznő vígjáték sorozatok: Jenna Ortega
  • Legjobb vígjáték sorozat: The Bear
  • Legjobb filmzene: Babylon
  • Legjobb színész dráma sorozat: Bob Odenkirk

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés