Utolsó előtti állomásához érkezett a Gyémánt Liga sorozat. Csütörtökön Zürich látja vendégül az atlétikai mezőny színe-javát. A Weltklasse Zürich hagyományosan a legendás Letzigrund stadionban kerül megrendezésre, ahol mindig teltház fogadja a versenyzőket. A szezon 14 Gyémánt Liga eseménye közül ez az egyik legpatinásabb, nem véletlenül kapta az "Egynapos Olimpia" becenevet. Idén sem lehet panasz a mezőny erősségére, számtalan világ- és olimpiai bajnok teszi tiszteletét a versenyen. Lássuk fogadói szemüveggel, kikre érdemes figyelni.

Győzelemmel köszön el a brit legenda?

A négyszeres olimpiai- és hatszoros világbajnok Mo Farah utolsó futására készül pályán. A 34 éves legenda az elmúlt években verhetetlen volt öt- és tizezer méteren, Zürich-hez pedig szép emlékek kötik. Egyrészről 2010-ben itt futott először karrierje során 13 perc alatt 5000 méteren, másrészről a 2014-es Európa-bajnokságról két arannyal távozott a Letzigrundból. Tökéletes helyszín tehát a búcsúra, a cél pedig nem lehet más, mint győzelemmel elköszönni a pályaversenyzéstől.

Mo Farah atlétika 004

Mo Farah. Fotó: Maxisport/Shutterstock.com

Egyszerű dolga azonban nem lesz, hiszen a kihívói között ott van az a Muktar Edris, akinek Londonban a világbajnokságon sikerült borsot törnie Mo orra alá. Farah-nak hosszú idő után ez volt az első veresége világversenyen. Az etióp megcsinálta azt, ami elképzelhetetlennek tűnt, lehajrázta a britet. De, fontos megjegyezni, hogy Farah lábában már benne volt egy nagyon kemény 10000 méter, és Edris egy nagyon lassú futam végén tudott nagy hajrát nyitni. Most egy teljesen más verseny várható, sokkal nagyobb tempóra lehet számítani, Farah sem fáradtabb a riválisainál, így pedig nem kérdés, hogy ő a favorit. A mezőny erősségét mutatja, hogy a londoni arany- és ezüstérmes mellett a bronzérmes Paul Chelimo és a negyedik Yomif Kejelcha és az ötödik Selemon Barega is indul. 

Kenyai uralom!

Nem csak 5000 méteren, de 1500-on is pokolian erős a mezőny, ugyanis a londoni vb komplett dobogója ott lesz a mezőnyben, kiegészülve a szám háromszoros világ- és egyszeres olimpiai bajnokával. Ez a verseny a kenyaiakról szól. Asbel Kiprop a legnagyobb alakjuk, de Elijah Manangoi és Timothy Cheruiyot személyében megérkezett a nyakára a fiatalság. Olyannyira, hogy Londonban Manangoi nyert, Cheruiyot második lett, Kiprop pedig nem fért fel a dobogóra. Közöttük dőlhet el most is a verseny, az európaiak közül talán Filip Ingebrigtsen szólhat bele, aki az angol fővárosban bronzérmet nyert, illetve egy lassabb futás esetén Jakub Holusa is odaérhet. Ahogyan a világbajnokságon, úgy ezúttal is kiélezett, szoros verseny ígérkezik, a bukmékereknél Manangoi a favorit 2.50-nel. 

Újabb versenyt húzhat be a dél-afrikai

Férfi távolugrásban is láthatjuk Luvo Manyonga személyében az aktuális világbajnokot. A dél-afrikai atléta a tavalyi riói ezüstje után idén tudott fejlődni és többször is ostromolta a 8.70 méteres távolságot. A világbajnokságon a győzelemhez elegendő volt egy 8.48-as ugrás is, de ez is komoly eredmény. Egyébként négy centivel maradt el tőle az amerikai Jarrion Lawson, aki szintén indul Zürich-ben, tehát jöhet a visszavágó. Még a másik dél-afrikai, Rushwahl Samaai is bele szólhat a győzelembe, Londonban papíron a legnagyobb kihívója volt Manyongának, azonban csak utolsó ugrásával sikerült dobogóra verekednie magát. Manyonga teljesen felszabadultan versenyezhet, az év legfontosabb eseményén hozta magát, megvan a vb-arany. Olyan érzésem van, hogy ismét meglesz a 8.60-as ugrás, ami gond nélkül győzelmet érhet. 

Dafne Schippers atlétika 001

Dafne Schippers. Fotó: Wikipédia

Parádés mezőny!

Az est egyik legjobban várt versenye a női 200 méteres sprint, ahol összecsap Rió 100 és 200 olimpiai bajnoka (Elaine Thompson), Riói 400-as bajnoka (Shaunae Miller-Uibo) és a szám kétszeres vb-címvédője (Dafne Schippers). Ha nem lenne elég ez a három név, akkor ott lesz még a mezőnyben a Londonban 100-on és 200-on is ezüstöt nyerő Marie-Josée Ta Lou, illetve az a Kyra Jefferson, aki idén az egyik legjobb idővel büszkélkedhet ezen a távon. Thompson a világbajnokságon 200-on nem indult, 100-on pedig toronymagas favoritként még a dobogóra sem tudott felállni. Múlt héten Birminghamben gyorsan kiköszörülte a csorbát, de ez aligha vigasztalta...200-on jóval kevesebbet versenyzett az évben, de ettől függetlenül azt gondolom, hogy őt kell legyőznie annak, aki Zürich-ből első hellyel szeretne távozni. Schippers ugyan a vb-n hozta magát, idei legjobbját megfutva megvédte a címét, de azt gondolom, ha ezt sikerül is megismételnie, nem biztos, hogy elég lesz, van egy olyan érzésem, hogy Thompson a vb betli miatt nagyon odateszi magát ezen a versenyen, pont úgy, mint néhány napja Birminghamben. Azt sem zárom ki, hogy Ta Lou komolyabb kihívója lesz a jamaicainak, mint Schippers. A dél-afrikai lány a parádés londoni szereplés mellett a Gyémánt Liágban is folyamatosan szállítja a dobogós helyeket, egészen pontosan kilenc indulásból nyolcszor (!) az első három között végzett 100-on vagy 200-on. 

5.000 Forint Ingyenes Fogadás

Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Férfi 5000m: Farah nyer
    1.65 Unibet
  • Női 200m: Ta Lou nyer
    5.25 Unibet