Nagy-Britanniában komoly hagyománya van a BBC által meghírdetett Év Sportolója versenynek. Az elmúlt években Andy Murray kapta a díjat, de a skót teniszező idén sérüléssel bajlódik, így nem lesz címvédés. Azonban így is több kiemelkedő eredmény született, ezért is meglepő, hogy a fogadóirodák Anthony Joshuát tartják a legnagyobb favoritnak. Vajon tényleg Vladimir Klicsko legyőzője a legfőbb esélyes, vagy valamit nagyon elmértek az irodák?

Nagy presztízs

A BBC Év Sportolója díj több, mint 60 éves múltra tekint vissza. Decemberben adják át, de már előtte megelőzi egy jelöltállítás, melyet egykori sportolokból és újságírókból álló bizottság készít. A jelölteknek többféle kritériumoknak kell megfelelniük: komoly nemzetközi vagy honi sikerek, megfelelően képviselnie kell a brit sportot és kerülni a botrányokat. Nem árt tehát a jó háttér, illetve egy kis marketinggel megtoldva egyenes az út a sikerhez, mivel a jelöltlista után már a britek szavaznak az interneten vagy telefonon keresztül a sportolókra. Nagyon fontos még az adott sportág értéke is, ugyanis például Andy Murray teniszben nyert 2013-ban Wimbledont vagy épp 2015-ben Davis-kupát és mindkétszer Év Sportolója lett, ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy Murray hatalmas népszerűségnek örvend a szigetországban. Jól mutatja a skót "értékét", hogy idén semmi számottevőt nem nyert, mégis 100-as szorzón fogadhatunk a győzelmére.

Jubileumi bónusz


Részesülj te is 3.000Ft élő kockázatmentes fogadásban a 20. születésnapját ünneplő Unibet fogadóirodánál, tennivalód csak annyi, hogy fogadj minimum 9.000Ft értékben.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

A győzelemhez kevés a jó teljesítmény

Ahogyan említettem, a brit nép dönt, hogy ki lesz az év sportolója a szigetországban, szóval nem feltétlenül az fog nyerni, aki a legjobb teljesítményt tette le az asztalra. Ha a teljesítmény döntene, akkor jó eséllyel Chris Froome kapná a címet, ugyanis a kenyai brit klasszis idén megcsinálta azt, ami még senkinek sem sikerült, mióta megváltoztatták a Vuelta Espana időpontját. A Sky vezére ugyanis megnyerte a Tour de France után a Vuelta Espanát, így duplázott, sőt még az időfutam világbajnokságon is dobogóra állhatott. Csak, hogy tudjuk hova tenni ezt a teljesítményt, már a duplázás is önmagában hatalmas tett, ugyanis egyazon évben két egymást követő Grand Tourt megnyerni utoljára Marco Pantani tudott 1999-ben, azóta senki sem. Azonban hiába ő a második favoritok sorában (8.00), illetve a kiváló teljesítmény, Froome jó eséllyel nem fog nyerni. Nincsen marketing értéke. Tavaly például még csak jelölve sem volt, pedig olimpiai dobogó, Tour első és Vuelta második hely. Neki közel sincsen akkor értéke, mint mondjuk Mark Cavendishnek vagy Bradley Wigginsnek, akik tudtak már nyerni kerékpárosként. 

Chris Froome kerekpar 015

Christopher Froome. Fotó: Frederic Legrand - COMEO/Shutterstock.com

Szintén hiába a pazar szezon, Adam Peatynek még akkora rajongótábora sincsen, mint a fentebb említett Chris Froomenak. Két világbajnoki cím a budapesti úszó-vb-ről, ráadásul világcsúccsal és nagyon magabiztos előnnyel, mindezt olyan távokon (50 és 100 méter), ahol nem gyakori az ilyen mértékű dominancia. Ennek ellenére a tavalyi riói győzelme után is épphogy top10-be tudott kerülni a szavazáson, szóval idén sem számíthat sok jóra, pedig reklámokban szerepel, fiatal és ambíciózus. 

A nép dönt

Az ismertség nagyon fontos egy ilyen szavazásnál, illetve egy biztos szavazói bázis is. Az elmúlt hárok év eredményeiből kiindulva, megvannak azok a sportolók, akiknek van egy biztos tábora. Ilyen például Lewis Hamilton, aki 2014-ben nyert. Azóta ugyan volt már világbajnok, de akkor messze állt a végső sikertől. Idén viszont egy újabb (összességében már a negyedik) vb-címmel felérhet megint a csúcsra. Ráadásul a világbajnokság épp november végén ér véget, így még inkább élénken fog élni az emberek emlékeiben a siker. Annak ellenére, hogy év elején nagy favorit volt, a Ferrarik javulásával szorosabb világbajnokságot fog megnyerni, ami nagy előnyt jelenthet a többiekkel szemben. Így az utolsó pillanatban tudná elütni a győzelemtől nagy esélyes Joshuát. Az oddsa most még bőven csábító, jó eséllyel novemberre lejjebb fog menni, így akár egy cash outtal ki is szállhatunk. 

Lewis Hamilton Mercedes 019

Lewis Hamilton. Fotó: Ev. Safronov/Shutterstock.com

A legnagyobb favorit viszont a már említett Anthony Joshua. A Vladimir Klicskót elverő bokszolóval kapcsolatban nem értem a hype-ot. Egy visszavonuló klasszist vert meg, amit már előtte való évben megtett Tyson Fury is, aki végül csak negyedik lett ugyanezen a szavazáson. Az igaz, hogy nagy a tábora (Facebook és Instagram együttvéve 6,5 millió, persze ebből nem mind brit), de én 1.44-ért semmi értéket nem látok a győzelmében. Ha még nagyobb szorzót szeretnénk fogni, mint amilyen Hamiltoné, akkor jöhet Phil Taylor. A darts legendája a decemberi világbajnokság után vonul vissza. Az igaz, hogy a darts egyelőre nem örvend akkora tábornak, mint ahogyan azt gondolnánk (alig vannak jelölve a szakértők által a versenyzők), de talán 2010 után megint odaférhet a visszavonuló Taylor a dobogóra, már ha jelölve lesz. Győzelmére 40-es szorzó van. 

20.000 Forint Kockázatmentesen!

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • BBC Év Sportolója: Lewis Hamilton
    10.00 Unibet