Hogyan befolyásolják a szabályváltozások a 2023-as Forma-1-et Shutterstock.com/Nuno Andre

Hogyan befolyásolják a szabályváltozások a 2023-as Forma-1-et?

Karola 2023 márc 29. 12:22 Szólj hozzá!

Forma1 Max Verstappen Lewis Hamilton Red Bull Salzburg Fernando Alonso Aston Martin

A Forma-1-es autóversenyzés csodálatos és izgalmas sportja évről évre fejlődik. Néhány változtatást a szurkolók, a versenyzők, a csapatok és az irányító testületek széles körben elfogadnak, ám másokról gyakran úgy gondolják, hogy a sportág kárára válnak.

Végső soron a változtatások általában a létfontosságú igények kielégítése érdekében történnek, például a biztonság javítása, a megváltozott környezetvédelmi követelmények betartása, vagy egyszerűen a versenyzés színvonalának javítása érdekében.

2022-ben jelentős változások történtek, főként a járműveken, de a szabályozások terén is. A 2023-as év is további változásokat hozott, ezért fontos, hogy F1-es sportfogadóként tisztában legyünk ezekkel a történéssekkel. A járműveket és a szabályokat érintő módosítások mind a versenyzői, mind a konstruktőri bajnokság piacán befolyásolhatják a tippeket, valamint egész évben befolyásolhatják a versenyek eredményeit is.

A 2022-es járművek további módosításai érintették a porpoising-hatást - egy egyedülálló aerodinamikai jelenséget -, amely hihetetlenül megnehezíti a pilóták számára, hogy kellően gyorsuljanak és szorosan kövessék a többi járművet.

Még Lewis Hamilton is azt nyilatkozta, hogy emiatt a nagy sebességű kanyarokban majdnem elvesztette uralmát az autója felett és a változtatások miatt a Mercedes 2022-ben sokkal kisebb dominanciát mutatott.

2023-as változások az autók terén

A porpoising-hatás 2022-ben is fennállt, az FIA pedig ismét megoldást keresett a problémára. A 2023-as autók minimális ülésmagasságát 15 mm-rel megemelték, új szenzorokat építettek be a függőleges erők pontos mérésére, a diffúzor torkolatát is megemelték és a járművek minimális súlya 798 kg-ról 796 kg-ra csökkent.

A légellenállás-csökkentő rendszer (DRS) zónáit finomhangolják és a hat sprintfutam alatt egy DRS-kísérlet lesz érvényben. Az FIA valószínűleg egy körrel előrébb hozza majd a DRS aktiválását és 2024-ben szeretné véglegesíteni a változtatást.

2023-as Forma-1-es szabályozási változások

Nem történt olyan sok jelentős szabályozási változás, mint 2022-ben, de az előttünk álló időszak még így is némileg másképp néz ki. A sprintversenyek számát háromról hatra duplázták meg, miután tavaly újra bevezették ezt a versenytípust.

A sprintek rövidebb, gyorsabb versenyek, amelyek a kisebb felkészülési idő miatt a konstruktőri csapatokat gyors gondolkodásra kényszerítik, a pilótáknak pedig agresszív üldözésre kell berendezkedniük. Ez a versenyzési stílus azonban egy ideig inkább felhajtásnak tűnt az F1 marketingje részéről. Azonban, ahogy a járművek kiegyenlítettebbé válnak, végre láthatunk agresszívebb vezetési stílust és több előzést a sprintek során.

A versenynaptár idén rekordszámú, 23 futamra bővült. Ez azt jelenti, hogy a rajongók több versenyre számíthatnak, de nem valószínű, hogy ezek a plusz futamok túlságosan befolyásolják a bajnokság szorosságát.

Bár az F1-es kvalifikáció eddig bevált és egyszerűen működik, a Forma-1 úgy döntött, hogy talán itt az ideje a változtatásnak. A versenyzőknek a Q1-ben a kemény, a Q2-ben a közepes, a Q3-ban pedig a lágy gumikeveréket kell majd használniuk.

Mindeközben az F1-es csapatok munkaidejét csökkentették a nagydíj-hétvégéken és ez a tendencia a következő szezonban is folytatódik, ugyanakkor a rajtrácsos büntetési szabályokat az FIA pontosította és egyszerűsítette.

Milyen hatással lehetnek a változtatások a 2023-as F1-es szezonra?

Jan Monchaux, az Alfa Romeo technikai főnöke már most kijelentette, hogy a csapatok körönként fél másodpercet tudnak behozni a porpoising-et minimalizáló aerodinamikai változtatásoknak köszönhetően.

A történelmi adatok sem feltétlenül játszanak bele a fogadási előrejelzésekbe, hiszen az autóknak elméletileg teljesen másképp kellene viselkedniük, mint a 2021-es és 2022-es verzióknak.

Max Verstappen 2023-ban Bahreinben 12 másodperces előnnyel ért célba, és ez könnyen lehetett volna nagyobb is. Még akkor is, amikor a szabályok megpróbálták csökkenteni a mezőnyön belüli különbséget, a holland az első körtől kezdve abszolút dominálni tudott. Bár az új szabályoknak köszönhetően nehezebb lesz megjósolni a győztest, a bahreini eredmény előrevetítheti az előttünk álló szezont és egy újabb Red Bull-bajnokságot.

George Russell, a Mercedes pilótája korábban így nyilatkozott:

 Szerintem a Red Bull minden egyes futamot megnyer. Ez az én tippem.

A gumistratégiák idén változni fognak, ami viszont hatással lesz az egyes csapatok versenyen belüli stratégiáira. Ezt láthattuk Bahreinben, amikor a csapatok mind más-más lehetőséget választottak. Egyedül a Red Bull használt lágy-lágy-kemény stratégiát, míg a többi csapat a lágy-kemény-kemény opciót választotta. 

Hogyan maradhatsz sikeres?

Az első és legfontosabb, hogy a fogadóknak alaposan utána kell járniuk a dolgoknak. Keresd fel a Pirelli weboldalát és tájékozódj a gumiabroncsokról. Fésüld át az időmérő adatokat és keresd meg az előnyben lévő versenyzőket.

Fernando Alonso bahreini teljesítménye sokakat sokkolt, de az Aston Martin erős szereplése könnyen megjósolható volt, ha figyelembe veszed a bahreini előszezonbeli tesztadatokat. A hétvégi időmérők és a kvalifikációs futamok során minden olyan szempontot felfedezhetsz, amire valaha szükséged lehet.

Max Verstappen - Nyert versenyek száma (az első 10 verseny)

0-1 - 81.00 2-3 - 19.00

4 - 10.00 5-6 - 2.50

7-8 - 1.70 9-10 - 5.50

A cikkben közölt oddsok az Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2023 március 29. 10:16 UTC.

100%-os első befizetési bónusz 35.000 Ft-ig

Regisztrálj a Betinia fogadóirodához és ne maradj le a 35.000 Ft-ig terjedő 100%-os első befizetési bónuszról.

Betinia regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Shutterstock.com/Nuno AndreSzólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100%-os első befizetési bónusz 35.000 Ft-ig

  • Regisztrálj a Betinia fogadóirodához és ne maradj le a 35.000 Ft-ig terjedő 100%-os első befizetési bónuszról.

Betinia útmutató
Betinia regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Beszélgetés: F1 - Pit Stop

SPF Infó hozzászólt
Tegnap, 17:55
Verseny: monacói nagydíj, 2024  (vasárnap, május 26., 15:00CET) - Megnövelt oddsok az Unibeten

Lando Norris nyer 5.00

Fogadj te is megnövelt nyereményszorzón
SPF Előzetes hozzászólt
2024 máj 22. 11:57
F1 verseny előzetes: 2024-es Monacói Nagydíj

Lando Norris vagy Charles Leclerc potenciális trónbitorló szerepet tölthetnek be? A Monacói Nagydíj vasárnap, magyar idő szerint 15:00 órakor rajtol.
 Olvasd tovább

SPF Előzetes hozzászólt
2024 máj 15. 14:02
F1 verseny előzetes: 2024-es Emilia-Romagna Nagydíj

Verstappen visszapattan és sorozatban harmadszor is megnyeri az Emilia-Romagna Nagydíjat, vagy ismét meginog?
 Olvasd tovább

Még több Forma1