A barcelonai tornát is érinti Fognini monte-carlói győzelme

Gyerko Szabolcs
2019 ápr 22. 15:02
Szólj hozzá!

Tenisz Fabio Fognini ATP Budapest ATP Barcelona Dusan Lajovic

Nem sokan képzelték olyannak a salakidény kezdetét, mint amilyenre ez alakult. Fabio Fognininek (ATP 12.) sikerült belső tűzét úgy szelídíteni, hogy Monacóban megszerezze első Masters-tornagyőzelmét. Ennek a sikernek lehetnek következményei a salakidény lezajlásában, még akkor is ha inkább rövidtávúaknak tűnhetnek ezek. Fognini sikerének rendkívüli részleteiről és hatásáról fognak szólni a következő sorok.

Előszőr az olasz vívmányáról

A 31 éves Fabio hihetelen, a meccseket a veszítés széléről megfordító monte-carlói meneteléséről részletesen lehetett a médiában olvasni, ezért inkább a következtetés levonása a célom. Bár nem a Rafael Nadal elleni meccs hozta neki a címet, mégis ez a győzelme az, amelynek a visszhangja talán a legnagyobb volt. Bár önmagában is hatalmas vívmány legyőzni a 11-szeres monte-carlói bajnokot (6-4, 6-2), inkább a salakkirály legyőzésének módja és mutatói azok, amelyek számomra a legjelentősebbek. Ezek segítenek egy általános helyzetkép ecsetelésében.

Az első statisztikai mutató, amely nagyon meglep az, hogy Nadal az elődöntőben Fabio ellen az első szervájával játszott pontok csak 44%-át nyerte. Emellett, hatszor veszítette el adogatását. Úgy látszik, hogy a Carlos Moyával kidolgozott új szerva mégsem olyan hatékony mint gondolták. Az indítványozó és változatos Fabio általában a 0-4 ütésből álló labdamenetekben nagyon hatékony tud lenni, de monte-carlói menetelése során az 5-9 ütésből álló labdamenetekben is nagyon acélos volt. Ez már a folytonosság jele, amely az alapvonal közeléből tett nyomásgyakorlással párosulva pusztító hatású. Így a laposan ütött támadó tenyeresét és főleg a lapos fonákját nem lehetett megzavarni a torna nagy részében.Ilyen körülmények között, az olasznak lassúbb pályafedését nem sikerül igazán kihasználni senkinek. Az tény, hogy Nadal gyengébb játékát jól tükrözi a tenyeresével ütött 27 hiba és csak az 5 nyerő, de ez nem vesz el semmit Fognini érdeméből.

A döntőben Dusan Lajovic (ATP 24.) sem tudott sokáig eredményes játékot játszani ez a Fabio ellen, mivel bármennyire is szép játéka, nem találta az ütésekre ráhelyezkedő megfelelő lépéseket. Lábmunkája nem volt folyékony, gyakran kiegyensúlyozatlan helyzetekből ütött.

Dusan Lajovic (Fotó: Daniel Hurlimann / Shutterstock.com)

Amikor pedig előnyt harcolt ki a labdamenetekben, akkor nem tudta azt érvényesíteni élesen záró ütéssel. A szerb játéka technikailag szép (főleg egykezes fonákja), mindenhonnan tud nyerőt ütni, de taktikailag Fognini könnyen leolvasta terveit, amivel lépéselőnynek örvendett szinte a teljes meccs alatt. Látványos Lajovic játéka, de mintha gyakran túl sematikus.

Az nyilvánvaló, hogy Fognini kezeiben mindig megvolt az a tehetség, hogy a legjobbakat is egy jó napon legyőzzön, de fejben soha nem tudott annyira stabil lenni mostanáig, hogy végigmenjen egy rangos tornán. A US Open-bajnok Flavia Pennetta férje immár Masters-tornagyőztes. Úgy látszik, hogy a családalapítás és az apai szerep vállalása megadta Fognini számára a szükséges nyugalmat.

Tenisz gyűjtő bónusz


Akár 50% bónusz válogatott versenyekre tett gyűjtőkön a bet365-nél. Csak új és jogosult ügyfelek számára érhető el.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Mi várható ebből kifolyólag?

Fognininek ezzel a bajnoki címmel teljesül az az álma, hogy rangos tornát nyerjen, így nem biztos a hasonló folytatás főleg, hogy azért nehezen elképzelhető, hogy a heves Fabio egyből, teljesen megváltozott és a folytonosság embere lett. Győzelme viszont hatni fog Nadal további salakidényére. Bár sokan azt gondolták, hogy csak Novak Djokovic okozhat neki a salakon gondokat, úgy tűnik, hogy ez nem éppen így van. Fontos lenne, hogy önbizalmát már a héten helyreállítsa Barcelonában és 12. bajnoki címét szerezze az ATP500-as tornán. Ez viszont nem lesz könnyű, mert az ütős mezőnyben olyan játékosok vannak, mint Dominic Thiem és Alexander Zverev.
Ugyancsak a héten zajlik az ATP250-es budapesti torna is, amelyen a két horvát Davis Kupa-győztes Marin Cilic (ATP 11.) és Borna Coric (ATP 15.) is indul. Bár sokan a US Open-bajnok Cilicet látják a fő esélyesnek, 22 éves honfitársa sokkal jobb játékformában érkezik a versenyre.

Kiemelt keddi mérkőzések a két tornáról:

Fogadj teniszre!

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org

Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2019.04.22. (15:57).

Borítókép: Fabio Fognini (Fotó: Steven Hodel / Shutterstock.com)

Élő nyereménynövelő a hét meccsére

Minden héten 25%-os élő nyereménynövelővel fogadhatsz a hét mérkőzésére.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org
Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Gyerko Szabolcs

Gyerko Szabolcs

ROI 0.00 %

október

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

Élő nyereménynövelő a hét meccsére

  • Minden héten 25%-os élő nyereménynövelővel fogadhatsz a hét mérkőzésére.

Unibet útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Game-Set-Match

SPF Előzetes hozzászólt
2019 okt 18. 11:54
Az új ATP-rivalitás: Tsitsipas vs. Medvedev

Míg a régi nagyok (Federer, Nadal, Djokovic) még elviszik a legnagyobb díjakat, és az egymás elleni meccseik még a legnagyobb rangadók, a reflektorfény árnyékából lassan kibontakozni látszik egy új szikrázó versengés két
butyi hozzászólt
2019 okt 11. 21:32
ez is luxemburgban volt:
most erre számíts:
Latzka hozzászólt
2019 okt 11. 21:30
Jövőre visszatér Clijsters, de már holnap is lesz a nőknél egy nagy comeback az orosz-francia Tatiana Golovin személyében.
11 éve, még 2008-ban játszotta utolsó mérkőzését, folyamatos hátproblémái miatt a visszavonulás mellett döntött. Akkor volt 20 (!) éves, legjobb helyezése a 12. volt a világranglistán. A játékára nem nagyon emlékszem, de arra igen

Kapcsolódó cikkek