Azt már biztosan tudjuk, hogy a világ nemsokára Németországra figyel, és arra hogyan alakul a 2024-es foci-Eb menetrendje majd a következő hetekben. Nem először rendeznek a németek, például az 1988-as Európa-bajnokságot ők rendezték. Mindezt a Foci EB 2024 gyakori kérdések írásunkban tisztáztuk, de mit hoz a jövő? Mi lesz a következő tornával és az azt követővel? Magyarország rendező lesz a közeljövőben?

Foci Eb 2028 a britek rendezésében

Habár még csak most jön a 2024-es foci Eb, azért a háttérben már megszületett a döntés a jövőt illetően. 2023 októberében jelentette be az UEFA, hogy a 2028-as Európa-bajnokságnak Anglia, Észak-Írország, Írország, Skócia és Wales ad otthont. Igazán impozáns és törtélnemi helyszíneket hoznak a angolok, skótok, walesiek és írek, teljesség igénye nékül St. James Park, Hampden Park vagy épp a Wembley egészen kultikus közege.

Városokat és nemzeteket tekintve, London, Manchester, Liverpool, Newcastle, Cardiff, Birmingham, Glasgow, Dublin és Belfast lesz a torna mérkőzéseinek helyszíne. Az angolok 1996 után másodszor lesznek házigazdák, míg a további társrendezők, mint például Skócia, Wales, Írország vagy épp Észak-Írország, először ad otthont ilyen jellegű tornának. Az alábbi videóban láthatóak is a 2028-as Európa-bajnokság stadionjai, ahol majd a mérkőzéseket tartják.

Ahogy az lenni szokott, júniusban kezdődik majd a torna, 24 válogatott vesz majd részt és 10 stadionban rendezik a mérkőzéseket. Próbálkoztak az olaszok és törökök is, de aztán visszavonták a pályázatukat, hogy a 2032-es kiírásra koncentrálhassanak. Oroszország pályázatát pedig 2022. márciusában nyújtott be pályázatot, ami az ukrán elleni háború miatt végül 2022. májusában elutasították. 2023 októberében aztán Nyonban kihirdették, hogy az angolok és szomszédaik pályázata lett a nyertes.

Foci Eb 2032 rendezők az olaszok és törökök

Vajon hány játékos lesz még aktív, az idén nyáron látottak közül. Egyre több keretet hirdetnek a 2024-es Európa-bajnokságra, köztük szinte legelőször a magyar válogatotté került nyilvánosságra. Az oroszok ezt a tornát is el tudták volna képzelni önmaguknak, de az UEFA nem nyilvánította a támogathatónak a 2032-es pályázatot sem. Egyrészt micsoda vakmerőség volt pályázni, másrészt nem rögtön utasították el. Ültek néhány hónapot a döntésen.

Az olaszok saját szövetsége (FIGC) már 2019-ben jelezte, hogy rendezésben gondolkodik. Majd miután Olaszország megnyerte a 2020-as Európa-bajnokságot, biztossá vált, hogy ezt akarják. 2022 novemberében mutatták be terveiket, amiben 11 város vett volna részt a szervezésben. Itália volt már Eb-rendező, 1968-ban, 1980-ban, valamint a 2020-as torna négy mérkőzését játszották Rómában.

Foci Eb 2032 stadionjainak kihirdetése 2026-ban

A török kijelentették 2022 tavaszán, hogy érdeklődnek a 2028-as vagy a 2032-es megrendezése iránt. Egyszerre zajlott az UEFA részéről a két torna pályázatainak elfogadása, vizsgálata, és az UEFA kérésére az olaszok és törökök kihagyva a 2028-as lehetőséget, a 2032-es alkalomra már együtt pályáztak. Mindkét ország 5-5 stadiont választ majd 2026 októberéig. Vannak impozánst jelöltek az olaszoknál, San Siro, Stadio Olimpico vagy épp Stadio Diego Armando Maradona.

A törökök először láthatják vendégül a legnagyobb európai válogatott-tornát, esetükben is jelenleg tíz jelölt stadion van. Ez fog megfeleződni bő két év alatt. Isztambulból rögtön három jelölt, Atarürk Olympic Stadium, Rams Park és Sükrü Saracoglu Stadium. De nem zárható ki az Antalya Stadium vagy épp Gaziantep Stadium. Ankarában egyébként új stadion épül, egy korábbit bontottak el 2022 júliusában.

Stadio Olimpico Roma
Olimpia Stadion, Róma (Fotó: wikimedia)

Magyarország mikor rendez labdarúgó Európa-bajnokságot?

Magyarország magyar kormánya akart már rendezni olimpiát, szóval miért ne mennénk rá az Európa-bajnokságra. Például nemrég a Bajnokok Ligája kapcsán sikert ért el Budapest, hiszen a Puskás Arénában rendezik a 2026-os labdarúgó BL-döntőt az európai szövetség végrehajtó bizottságának döntése értelmében. Egyébként a 2026-os és 2027-es finálékra csak Olaszország és Magyarország pályázott, az olaszok végül a 2027-est vitték el a San Siro átépítése miatt.

Magyarország nem először fog rendezni nagyobb eseményt labdarúgás terén, volt már itt Európa-liga finálé a Puskás Arénában, de a 2020-as Szuperkupa is ugyanezen létesítményben került megrendezésre. Ezzel pedig lehet el is értünk a problémához, ami jellemzi az egész kérdéskört. Elképzelhető, hogy nincs elegendő létesítményünk és nem is tudnánk átalakítani annyit, hogy elérjük 10 megfelelő stadiont.

Egy ilyen nagyobb rendezésnél nem elegendő, hogy szép ződ a gyep, hanem a stadion melletti parkolás, stadionhoz való eljutás vagy épp a szálláslehetőségek is olyan magas szinten vannak, hogy nehéz megugrani. Hovatovább, már rendeztünk társként Európa-bajnokságot, a 2020-as tornán három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeztek a Puskásban. Esetleg még jöhet a stadionok listájába a Groupama vagy a DVSC otthona, de egyedül nem lennénk képesek Európa-bajnokság rendezésére.

100%-os első befizetési bónusz 35.000 Ft-ig

Regisztrálj a Betinia fogadóirodához és ne maradj le a 35.000 Ft-ig terjedő 100%-os első befizetési bónuszról.

Betinia regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés