Holger Rune 016 Holger Rune (Fotó: Victor Joly/Shutterstock.com)

Holger Rune, a gyerekarcú skandináv harcos

Szabi 2023 ápr 27. 13:04 Szólj hozzá!

Tenisz Masters Grand Slam ATP Párizs Patrick Mouratoglou Holger Rune

Az idők folyamán, a Skandináv-félszigetet olyan nagyszerű svéd teniszezők képviselték, mint Björn Borg, Mats Wilander vagy Stefan Edberg. A felsoroltak csarnokába most egy ígéretes dán ifjú, teljes nevén Holger Vitus Nodskov Rune próbál helyet kovácsolni magának.

Még nem töltötte be a huszadik életévét, de már top 10-es játékos, aki a 2022-ben Masters tornagyőztes lett Párizsban. Az élvonaltól sem szeppen meg, többek között győzött már Novak Djokovic, Carlos Alcaraz, Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas és Alexander Zverev ellen is. Az eddig mutatottak alapján, joggal kijelenthetjük, hogy Carlos Alcarazzal együtt, generációjuknak legkiemelkedőbb játékosai, akik az elkövetkezendő években a legértékesebb címekért küzdhetnek meg egymással. Holger 2019-ben a Roland Garros junior bajnoka lett, majd ebben a korkategóriában a világelsőséget is megszerezte. Gyerekkori edzője, Lars Christensen jelenleg is igazgatja lépteit, de a Patrick Mouratoglouval való együttműködése új szintre emelte játékát.

Rune mindenek előtt stabil

Rune játékstílusa minden borításon hatékony, amit a kemény játékfelületeken és salakon szerzett tornagyőzelmei bizonyítanak. Az alapvonalról gyakran támad, de a pontépítéshez is van türelme. A nyitottabb állásból, nyújtott karral elsütött tenyerese lehet nyerő vagy előkészítő ütés is. Játékának egyik legkiemelkedőbb része a kétkezes fonákja, amelynek mechanikájában szintén a nyújtott karok mozgása figyelhető meg. Mindennek az alapja a roppant stabil lábmunka. Széles álláshelyzetekből üt és emiatt teste nem veszít egyensúlyhelyzetéből. Nem tulajdonít mozgásainak nagy lendületet és ez figyelhető meg az amúgy hatalmas szervájában is, amelyet úgy kezd, hogy lábai szinte egymás mellett vannak. Törekszik a technikai tisztaságra és emiatt néha azt az érzést keltheti, hogy kissé merev. Nyesett fonákján és a rövid háló mögé ejtésein talán pont ezért lehetne javítani, de hatékony röptékkel rendelkezik.

Holger Rune 013
Holger Rune tizenkilenc évesen már az élvonal stabil tagja. (Fotó: Leonard Zhukovsky/Shutterstock.com)

Kordában kell tartania az indulatokat

A cikk első felében szóba hoztam az Alcarazzal kialakulóban lévő rivalitásukat. A spanyol már Grand Slam-győztes és ez többek között a mentális acélosságának is köszönhető. Holgernek ezen a téren még fejlődnie kell, mert még el tudják őt ragadni az indulatok a pályán. Látszik, hogy tudja mekkora potenciál rejlik benne és az is, hogy nagyon akar bizonyítani. A párizsi Masters megnyerése után egy Grand Slam-torna megnyerése lenne a következő lépés, majd utána jöhetne a világelsőség is, de ezeknek elérése érdekében ugyanannyira stabilnak kellene lennie fejben is mint a játékában.

Nézzük Rune tornagyőzelmi esélyeit az idei Roland Garroson és Wimbledonon:

 Roland Garros  Wimbledon
 10.00  26.00


Fogadj teniszre!

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org. A cikkben közölt oddsok a(z) Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2023 április 27. 10:47 UTC.

Számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kredit

Az új bet365 ügyfelek egy remek ajánlatban részesülhetnek.

Bet365 regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hirdetés

Borítókép: Holger Rune (Fotó: Victor Joly/Shutterstock.com)Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Beszélgetés: Tenisz hírek

csabax hozzászólt
2023 máj 19. 21:48
Zörög a haraszt?

Simona Halep: Two-time Grand Slam champion charged with second breach of doping rules
https://www.bbc.com/sport/tennis/65653871
Admin hozzászólt
2023 máj 17. 10:18
Admin hozzászólt
2023 máj 17. 09:32
Marozsán Fábián még nem lesz top100-ban a római torna után, de közel a cél

A 23 éves magyar teniszező szenzációs formát mutatott az olasz fővárosban rendezett ATP Masterson, ahol selejtezőből indulva a nyolcaddöntőkig jutott. Olvasd tovább

Még több Tenisz