A Szlovákiától elszenvedett vereséggel nehéz helyzetbe került a válogatott. Nehéz elképzelni, hogy innen van visszaút az egyenes kijutásra, pláne a hiányzók névsorát is nézve. Azonban érdekes kielemezni, hogy mit várhatunk a nemzeti csapatunktól!

Négy év után először Splitben

A horvát válogatottnál a legnagyobb hír, hogy Splitben lesz a találkozó, amivel a labdarúgó szövetség próbál közeledni a városban élő Hajduk fanatikusokhoz. Mikor ezt a döntést meghozták, valószínűleg kevesen gondolták volna, hogy a találkozónak még lesz tétje a hazai csapat számára is. Azonban a dalmátok nem dominálnak annyira, mint sejtettük a sorozat kezdetén és ezzel még közel sem biztos a továbbjutásuk. Dalić mester azonban kijelentette, hogy a következő héten szeretne az érdemi kérdések végére pontot tenni. Ehhez két győzelem kellene, amiből a könnyebb az mindenképpen a hazai, Magyarország ellen vívandó mérkőzés lesz, majd vasárnap utaznak tovább Cardiffba. Nem a mi malmunkra hajtja a vizet, hogy egy esetleges horvát pontvesztés, még bajba sodorná a továbbjutásukat is.

Ivan Rakitic egyike a meccshiánnyal küszködőknek
(Fotó: photo-oxser / Shutterstock.com)

Ennek tükrében nem meglepő, hogy Horvátország győzelmi szorzója igencsak alacsony (1.34). Bárcsak kijelenthetnénk, hogy ebben egyáltalán nincs érték és a vendég pontszerzés felé menjünk el, azonban ezzel csak magunkat csapnánk be. Míg a magyar oldalon konkrét hiányzókról és szűk keretről beszélünk, addig néhány horvát játékosnál csak a meccshiány okozhat problémát. Ráadásul két játéknappal ezelőtt megmutatták, hogy milyen az, amikor koncentrálnak egy meccsre. Azt a Szlovákiát győzték le 4-0-ra Pozsonyban, amelyik aztán három nappal később minket oktatott Budapesten. A pozitívum az, hogy eddig kevés meccset vettek komolyan a horvátok. Azerbajdzsán ellen mindkétszer, míg Magyarország elleni első találkozón elég komoly gondok adódtak a koncentrációval. A játékosok igencsak jóllaktak a vb-n nyújtott teljesítményükkel és a gyengébbnek hitt ellenfeleiket lebecsülték. Most azonban úgy tűnik, hogy Dalić megtalálta azokat, akikre építhet és többször is tudatosította bennük, hogy több hibázása lehetőség nincs számukra. Két jó meccs kell tőlük és biztos a helyük az Európa-bajnokságon.

Labdarúgás korai kifizetés ajánlat


Egyszeri fogadásait kifizetik, ha a csapata 2 gólos előnyt szerez - többszörös fogadásoknál a választást nyertesnek jelölik.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Elfogytunk

Magyarország (9.50) esélyeit illetően kezdjük talán a tényekkel. Nagy Ádám és Baráth Botond eltiltott lesz, míg Pátkai, Bese, Tamás és Szoboszlai sérült. A legjobb kiállított kezdő tizenegyünk nem olyan rossz, viszont a Montenegró elleni barátságos, illetve a szlovák meccs is megmutatta, hogyha kiesik 1-2 ember, akkor könnyen bajba kerülhetünk. Ráadásul a felsorolt hat játékosból négy alapesetben játszana a horvátok ellen, míg a másik kettő eddig is peremember volt. A középpálya centrumából Nagy Ádám és Pátkai Máté kiválása óriási érvágás. Jöhetne helyettük Kleinheisler és Sigér, ami minden, csak nem minőségi pótlás. Előbbi teljesítménye nagyon ingadozó, míg Sigér teljesen rutintalan ilyen szinten. Ezzel szemben a horvátoknál a középpálya a legerősebb, így ezt a csapatrészt valahogyan mindenképpen meg kell erősíteni. Más kérdés, hogy kivel, mivel nem találunk olyat a keretben, akit képesnek éreznénk, hogy megállítsa az ellenfél technikás játékosait. Folytassuk Baráth Botonddal, aki az állandó párja lett Willi Orbánnak az selejtezők során. Őt valószínűleg Kádár pótolja majd, így viszont baloldali védőt kell keresnünk. Az első szlovák meccsen és Montenegró ellen is Korhut játszott itt, aki egyik meccsen se volt túlságosan meggyőző. Nincsen más viszont mióta Tamás kiesett, így az Aris védője készülhet a horvátok jobboldali rohamaiból. Végezetül jöjjön Szoboszlai, aki nemrég ünnepelhette első válogatottságát, majd Szlovákia ellen első gólját, ezzel pedig máris biztos kezdő lett. Az ő felépülésében talán még bízhatunk, illetve a pótlást esetleg Holman Dávid részben meg is tudná oldani - bár ezzel is sokat veszítenénk a pontrúgások veszélyességéből, illetve az összeszokottságból.

Sigér Dávid a Ferencváros után a magyar válogatottban is főszereplővé léphet elő a hiányzók miatt
MTI/Kovács Tamás

Tekintve a fenti érveket, a helyzetünk egyáltalán nem rózsás. Reális az alacsony horvát győzelmi odds (1.34), akik szeretnének a spliti szurkolóknak megfelelni, illetve pontot tenni a selejtező-sorozat végére. Akkor se lennénk esélyesek, ha mindenki bevethető lenne, azonban a sok hiányzó könnyen lehet, hogy a kezdő sípszó előtt már eldönti a meccset. Ettől függetlenül 1,36-on nem pakolnám a horvátokat, akik okoztak már több - negatív - meglepetést is a csoportban. Érték inkább a gólok piacán van, mivel az over 2,5 is elfogadható szorzón (1.85) kapható. 1-1 gól azért benne szokott lenni a válogatottban (csak a szlovákok elleni első meccsen nem találtunk be öt forduló alatt), míg ha a horvátok kitömték Szlovákiát idegenben, akkor képesek lehetnek erre a tartalékos magyar válogatott ellen is otthon. Tehát, mindenképpen maradnék a gólok piacán a tippválasztásnál, viszont a vendég találatot nem zárnám ki. Pláne, hogy remek oddson kapható a magyar gól. A sima vendég over 0,5 gól 2.00, míg a mindkét csapat gólt szerez opció 2.28. A kettő közül inkább utóbbit választanám, miután csodaszámba menne egy magyar clean sheet Horvátországban bármilyen felállásban - egyedül Wales ellen nem kaptunk gólt. Amit viszont érdemes megjegyezni, hogy a horvát védelem is csak egyetlen meccset hozott le kapott gól nélkül (0-4, Pozsonyban). Az azeriek például mindkét meccsen betaláltak, tehát nekünk is lesz azért keresnivalónk az ellenfél térfelén. Ráadásul, ha tovább szeretnénk szövögetni a továbbjutási álmainkat, akkor minimum döntetlent kell kiharcolnunk Splitben. Egy esetleges horvát és szlovák - akik otthon Walest fogadják - győzelem esetén nehéz lenne elképzelni, hogy nem ez a két csapat jut tovább az első két helyen.

Borítókép: Luka Modric és Pátkai Máté a Magyarország - Horvátország mérkőzésen (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)