Így lett Fucsovics az Australian Open bajnoka

Tenisz Fucsovics Márton Grand Slam Australian Open

Február 2. írunk és a sportvilág csak egy nevet emleget minduntalan, éspedig a Fucsovics Mártonét. Pár órája a 27 éves magyar teniszező minden papírformát borítva, megnyerte a 2020-as Australian Opent és immár Grand Slam-győztes lett.

Bár mondhatni felemás volt évkezdése a Dohában elért negyeddöntőjével, ezt a bravúrt azért nem látták sokan lehetségesnek. Mégis, hét briliáns meccs után, a Rod Laver Aréna ámuldozó közönsége előtt, büszkén emelte magasba a bajnoknak járó Norman Brookes Challenge Kupát. Azóta a sajtóban és a közösségi médiában csak a nyíregyházi fiatalemberről szólnak a hírek. Így talán azok a külföldiek is megtanulják kiejteni helyesen a nevét, akik eddig nem sokat fáradoztak ezen. De lássuk, miként hajtotta végre Marci ezt a világraszóló, történelmi teljesítményt?

Egyből határozottan ütött

A tornát a rettentően tehetséges, Denis Shapovalov ellen kezdte, aki az ATP Kupának egyik legkiemelkedőbb játékosa volt. A 20 éves kanadai nagy reményekkel érkezett idén Melbourneba, viszont Marci teljesen lebontotta a kanadai egykezes fonákját és három szettben búcsúztatta őt. Egy másik fiatal állta ezután útját, éspedig a 18 éves Next Gen-világbajnok, Jannik Sinner. Az olaszon látszott, hogy átvizsgálta töviről hegyire Fucsovics meccsét Shapovalov ellen. Felkészülten nyerte is az első játszmát, de a magyar teniszező végül kamatoztatta fölényes tapasztalatát. Két meccs után csak egy elveszített szett állt Fucsovics neve mellett. A 18. kiemelt Grigor Dimitrov következett, de mivel a bolgár játéka némileg hasonlít a Federeréhez, Marci tudta mire várjon. Fucsovics edzőpartnere volt Federernek, ismerte a stílust, így a vártnál könnyebben hozta játékát úgy, hogy rengeteg ki nem kényszerített hibára kényszerítette ellenfelét. Három győzelem után sem figyeltek rá még úgy igazán az elemzők, de a java még csak ezután jött.

A nyolcaddöntőben a 20-szoros Grand Slam-bajnok, nem más, mint Roger Federer következett. 2018-ban ugyanitt három szettben kapott ki Marci a svájcitól, viszont most másképpen alakult a forgatókönyv. Roger keményen letámadta Marcit már a meccs elején, akinek a svájci tempója egy kicsit túl gyors volt. Tie-breakek elbukása miatt elveszített első két játszma után úgy tűnt, hogy ismétlődik a két évvel ezelőtti történet, de Marci nyugodt maradt, Roger pedig fáradni kezdett. A harmadik játszmában 5-5-nél a magyar játékos váratlanul brékelt, majd magabiztosan szervált a szettért. Innen fordult a meccs, Marci türelme végül nyerő lett, mivel a negyedik és ötödik szettben is elvette egyszer a svájci adogatását, miközben az övét különösebb gondok nélkül nyerte.

Fucsovics Márton. MTI Fotó: Mohai Balázs

A negyeddöntőben egy másik olasz játékos, Matteo Berrettini várta, aki honfitársát, Fabio Fogninit verte előző meccsén, de mivel könnyedén vitorlázott eddig előre a versenytáblán, váratlanul érte Marci játékának ereje. Fucsovicsnak sikerült kipihennie a Federer elleni ötszettes meccs fáradalmait, majd okos taktika bevetésével (sokat mozgatva ellenfelét az oldalakra), az elődöntőbe jutott. A hétszeres bajnok, Novak Djokovic legyőzése szinte reménytelen feladatnak látszott, de Fucsovics mindent egy lapra tett fel és ez a szüntelen támadás volt. Igyekezett kerülni Novak híres fonákját, inkább a tenyeresét támadta, amely egyre rövidebben érkezett a szerb térfeléről és végül megszületett a meglepetésszerű győzelem. Már csak egy (de hatalmas) lépés volt hátra.

A nagy döntő

Hogy még mesébe illőbb legyen a magyar játékos menetelése, Rafael Nadalt kapta ellenfélnek a versenytábla túlsó oldaláról. A spanyol még a megszokottnál is motiváltabb volt, mivel lehetősége volt egyenlíteni Roger Federer Grand Slam-győzelmeinek számát. Marcit nem kerülték el az esemény fontosságának izgalmai és az első szettben csak egy gémet sikerült nyernie. Akkor úgy tűnt, hogy Rafa egy bő órán belül behúzza a meccset és a bajnoki címet, de talán az ellazulása miatt is, a második játszma elején Marci elvette adogatását. Ennek a tettnek nagy hatása lett a magyar játékos önbizalmára, mert sikerült bizonyos egyensúlyt hozni az eddig egyoldalú összecsapás menetébe. Nagyokat küzdött azután az adogatásaiért, de 3-4-nél Rafa egyenlített. További bréklabdákat mentve, Marci kiharcolta végül a tie-breaket, ahol valami szokatlan történt. Nadal tenyeresével két könnyű labdát elhibázott, amely a szett elvesztését eredményezte.

1-1-nél is Nadal sokkal esélyesebbnek tűnt, hiszen Fucsovicson kezdett egyre jobban látszani a két hét alatt összegyűlt fáradtság, de nem akarta, hogy ez legyen a döntő tényező. A harmadik játszmát Rafa szinte rutinból hozta a kimerült Marci ellen 6-4-re, amelynek ideje alatt a magyar játékos inkább az energiagyűjtéssel volt elfoglalva egy utolsó nekilendülés céljából. Ez sikerült is, mivel a negyedik szett tie-breakjében Nadal játékán is meglátszott az alkalom fontosságának nyoma, hiszen minden bizonnyal az a rekordegyenlítő győzelem gondolata már túl sok ideje emésztette. Fucsovics érezvén, hogy van egy esélye, pontosan játszott és döntő szettet harcolt ki. Az addig mentális szempontból fölényes Nadal látván, hogy az óhajtott sikert nehezebben szerezheti meg, mint ahogyan gondolta, elkezdett hibázni és a híres védelme sem működött mint a régi, szép időkben. Sok második szervára szorult adogató játékain és gyakran várta a labdamenetekben Marci hibáit, amelyek nem jöttek. A felszabadult magyar teniszező precíz nyerőzáport küldött ellenfele térfelére. Heroikusan 6-2-re nyerte az ötödiket és ezzel megszerezte a bajnoki címet.

De mégis

Mint ahogyan már a címből is kiderül, ez a pár sor csak egy elképzelt gondolatjáték, amely senkit nem kíván megsérteni, hanem inkább viccesen akarja érzékeltetni egy ilyen szintű bravúr végrehajtásának nehézségét. Persze, az igaz, hogy mindez elméletileg megtörténhet az idei versenytáblán (ami alapján íródott a cikk), de a valószínűsége a nullához közeledik. Kihangsúlyozom, hogy a rossz indulat messze elkerüli a sorokat. Fucsovics egy olyan ATP tornagyőztes játékos, aki szakmájában régóta az első száz között van a világon. Az olvasók közül hányan mondhatják ezt el magukról?

Fogadj az Australian Openre!

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org

Borítókép: Fucsovics Márton (Fotó: Maxisport / Shutterstock.com)

5.000 Forint Ingyenes Fogadás

Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org
Hozzászólások 2

sunik29

sunik29

  • 2020 jan 18. 09:36

:D Tetszett!

Latzka

Latzka

  • 2020 jan 20. 11:56

Ötletes :)


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Gyerko Szabolcs

Gyerko Szabolcs

ROI 0.00 %

február

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

5.000 Forint Ingyenes Fogadás

  • Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Unibet útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Game-Set-Match

Latzka hozzászólt
2020 febr 20. 13:06
Federer sérült, kihagyja a Roland Garrost! – hivatalos

Roger Federer a hivatalos közösségi oldalain jelentette be, hogy sérülés miatt kihagyja az idei Roland Garrost.

Alig egy héttel ezelőtt Federer menedzsere elmondta, az akkori állás szerint számoltak azzal, hogy elindulhat a párizsi viadalon a teniszező.

A 38 éves klasszi
SPF Előzetes hozzászólt
2020 febr 19. 18:02
SPF Ajánlatok hozzászólt
2020 febr 17. 10:26
Fogadj Djokovic "Calendar Slam"-jére 11.00-s oddson

Novak Djokovic (ATP 1.) nyolcadjára nyerte az Australian Opent és megszerezte 17. Grand Slam-győzelmét. Amennyiben az idén a Roland Garrost, Wimbledont és a US Ope

Kapcsolódó cikkek