Value bet témában vezetett naplót korábban, több mint ezer hozzászólással rendelkezik, és most otthagyja a Királynő szigetét, hogy egy még kisebb, de lényegesen melegebb szigetre költözzön. Alkot kérdeztük nőkről, fogadásról, ennél több nem is kell. Vágjunk is bele!

Anglia 003

Ha jól tudom Angliában élsz. Miért pont a Királynő országa?

Igen, így van, bár hamarosan változás áll majd be e tekintetben, ugyanis júniusban kiköltözöm Máltára. Tavaly volt szerencsém eltölteni ott másfél hetet, s hamar elhatározássá erősödött a gondolat, miszerint lassacskán ideje lenne váltani. Angliát anno az angol nyelv, erős gazdaság és azon barátok miatt választottam, akik addigra már kint éltek. Máltára pedig az angol mellett a mediterrán éghajlat és a Földközi-tenger miatt esett a választásom.

Az angolok a pályán annyira nem jók mostanában, de a lelátón még mindig kiválóak. Van esetleg meccsélményed?

Visszagondolva, talán jó lett volna, ha szánok rá időt, elvégre elérhető közelségben volt az elit football, de az az igazság, hogy egyre kevésbé köt le, legutóbb talán az EB mérkőzéseiből láttam néhányat. Amit viszont kezdek bánni, hogy lóversenyre sem látogattam ki, bár erre még van reális esélyem, ugyanis a Chelmsford City Racecourse mindössze 15 km-re található tőlünk, s addig még 2 versenynapot is rendeznek. Szóval most vagy talán soha.

A britek legendásan szeretnek fogadni. Ezt a hétköznapok során te megtapasztaltad már?

Sportfogadásról nem igazán szeretek, s nem is nagyon szoktam ismerősökkel, munkatársakkal beszélgetni, csak a családom és néhány közeli személy tud erről a tevékenységemről. Ha véletlen feljön témának valahol, általában akkor sem folyok bele a párbeszédbe. Ettől függetlenül érzékelhető, leginkább a napilapok sportfogadás mellékleteinek (talán nincs is olyan újság, melyben ne szánnának több oldalt az aznapi lóversenyre), valamint a számtalan fogadóirodának köszönhetően (kb. 300 méteren belül megtalálható nálunk a Ladbrokes, William Hill, Coral és Betfred irodái).

Igazak a sztereotípiák? Az angolok imádják a fekete humort, minden délután teáznak, és a nők csúnyák.

Ezek közül igazán egyiket sem tudom megerősíteni. Humorral kapcsolatban ezt nem tapasztaltam, tea helyett pedig szerintem inkább söröznek délutánonként. Többen is kérdeztek már az angol nőkről, s mindig elmondom, hogy az arány talán nem olyan impozáns, mint Magyarországon vagy Kelet-Európában, de amelyik angol nő szép, bizony nagyon is az. Igaz, hogy itt magasabb az elhízottak aránya, de többen is sportolnak, mint például hazánkban, szóval kissé kontrasztos a kép. A lényeg, hogy igenis vannak, de azért a magyarok és lengyelek viszik a prímet.

Anglia 003

Akár a helyiek, vagy más országból bevándorlók, mit mondanak amikor megtudják, hogy magyar vagy? Mit gondolnak rólunk?

Annyi külföldi él az Egyesült Királyságban, hogy senki sem lepődik meg rajta, hogy nem angol az akcentus, és nincs igazán jelentősége magának a nemzetiségnek sem. Inkább más nemzetek szülöttei érdeklődnek Magyarországról, s ők azok, akik általában tudnak is néhány dolgot hazánkról. “Gulyás, pálinka, egészségedre” a szentháromság, amit leggyakrabban hallani tőlük. Magyarokat egyébként megbízható es szorgos munkaerőnek tartják Angliában, sokuk nagyon szép karriert épített fel magának, általában nem a segélyekért és a bűnözési statisztikát lerontani költözünk ki, szóval teljesen pozitív a megítélés.

Value betes naplót vezettél korábban. Mi volt a stratégiád alapja? Egyáltalán mi az a value bet?

Value betnek nevezzük azt a fogadást, amikor az esemény szorzója magasabb a várható bekövetkezés valószínűségénél. Például pénzfeldobásnál, ahol 50% esély van mind a fejre, mind pedig az írásra, ha 2,00-ás fölötti oddsot kapunk bármely kimenetelre, arra érdemes fogadást kötnünk, ugyanis hosszútávon így biztosan nyereségünk képződik. Több módja is van value lehetőségek felkutatásának, ezek lehetnek többek között objektív (pl statisztikai), szubjektív (valamely tényezővel kapcsolatban úgy érezzük, hogy nem árazta be a piac, avagy nincs róla információjuk stb.) és matematikai jellegűek is. Én ez utóbbiból indultam ki. Az évek során több arbitrázs fogadó is megfigyelte, hogy a Pinnacle Sports-nál lévő számláikon időről időre csökkeni szokott az egyenleg, s gyakrabban szükséges oda befizetniük, mint más irodákhoz, ahol inkább a kifizetési kérelmek a jellemzőek. Azóta már hivatalosan alá lett támasztva az észrevétel egy statisztikai kimutatás által. A Pinnacle záró árai 99,7%-os pontossággal határozzák meg az esélyeket, ebből következően egy olyan arbitrázsnál, mely egyik oldalán a Pinnacle áll, a másik irodánál az adott kimenetelre tett fogadással hosszútávon nyereségesek leszünk. Természetesen kellően óvatos bank menedzselés és pozitív, érett szemlélet elengedhetetlen a sikerhez itt is, akárcsak a sportfogadás többi területén. A napló sajnos félbeszakadt, másfelé terelődött a figyelmem, de nincs kizárva, hogy több szabadidő esetén folytatni fogom a tesztelését.

Több éve fogadsz már, ha visszatekintesz, mi a legnehezebb dolog? Mi az, ami leginkább a siker útjába állhat?

Két fő hibát emelnék ki, egyik a kezdő fogadókra jellemző inkább, másikban pedig nagy számban haladók is “szenvednek”. Újoncoknál sajnos gyakran hiányzik a minőségi tudás megszerzésére irányuló motiváció. Sokan egyszerűen sajnálják az időt és energiát átlapozni a különböző honlapokat, fórumokat, elolvasni a fogadóirodák üzletszabályzatát, egy általános statisztikai/matematikai tudásra szert tenni, megismerkedni különféle szoftverekkel, blogokat olvasni stb. Minden az alapoknál kezdődik, ezek elsajátítása pedig bizony időigényes folyamat, elvégre egy óriás iparágat kell mélyrehatóan megismernünk. Persze, aki szeret mindig csak befizetni és megelégszik az élménnyel, amit a fogadás nyújt, ő megspórolhatja ezeket az erőfeszítéseket.

Sportfogadás

Másik hibába, mint említettem, sok haladó sportfogadó is beleesik, ez pedig a mentális felkészültség (hiánya). Korábban én is alábecsültem a létjogosultságát, illetve nagyon kezdetleges megoldásokat alkalmaztam. Gyakorlatilag az egész nem volt más, mint egy utasításlista, miszerint mit tegyek és mit ne. Azt, hogy hogyan tartsam ezeket be, miként alakítsam ki és tartsam fent a pozitív szemléletet, milyen módon gondolkodjak a veszteségekről (és elszalasztott lehetőségekről), fogalmam sem volt. Így hát elkezdtem olvasni, s a tanultak segítségével lassacskán elindult egy belső folyamat. Úgy gondolkodtam, hogy lehetetlenség a fogadások (trading) idején toppon lenni mentálisan, ha azon kívül nincs meg a harmónia. Ennek következtében a változtatásokat a privát életemben kezdtem el. Elhagytam néhány rossz szokást, felvettem helyettük néhány jót, elkezdtem odafigyelni a testi, érzelmi és mentális egészségemre, törekedni az egyensúlyra és pozitív attitűdre. Ez egy hosszú folyamat (nem véletlen a sikeres és sikertelen sportfogadók aránya), de már most hálás vagyok az olvasottak mindennapjaimra gyakorolt hatásaiért. Szerintem a legnehezebb, amikor az embernek saját magán kell változtatásokat eszközölnie, így én mindenképp ezt mondanám a legkritikusabb pontnak a profi fogadóvá válás útján.

Ha három sportfogadással foglalkozó könyvet ajánlhatnál egy kezdőnek, mik lennének azok? Akár angol nyelvű is lehet.

Az első írást nem is csak kezdőknek, és nem is csak fogadóknak ajánlanám, hanem minden embernek.
Mentális felkészültség és maximális teljesítmény: West, egy magyar pókerjátékos cikkeiből formált e-book, mely a már említett mentális felkészülésben lehet sokak segítségére nem csak a fogadások világában, de a mindennapi életben is. Hiánypótló és elképesztően igényes munka, amihez szívből gratulálok a szerzőnek. Ingyenesen letölthető egy pókerrel foglalkozó magyar honlapról.

The Disciplined Trader: Tőzsdei kereskedés témakörben íródott, mely a pszichológiai tényezőket hivatott kielemezni. Van az az érzés, amikor azért mosolyogsz olvasás közben, mert nem hiszed el, hogy ennyire beléd lát az író. Na, ez pont olyan könyv. Tudomásom szerint sajnos nincs magyar fordítása, de némi angol tudással és egy online szótárral el lehet boldogulni vele. Megéri.

Pillecukorteszt: Önuralomról, akaraterőről, és ezek fejlesztéséről szóló könyv. Talán ismerős lehet a cím, egy, az 1960-as években kezdődött kísérletsorozatot mutat be, amit a Stanford Egyetem Bing Óvodájában végeztek. Óvodásokat komoly dilemma elé állítottak, miszerint választhatnak, hogy most rögtön kapnak egy pillecukrot, vagy várnak türelmesen, míg a szobából előzőleg kiment ember visszatér, s ebben az esetben két pillecukor lesz a jutalmuk. Könnyed olvasmány egy roppant izgalmas témában, sok-sok érdekességgel.

Mint látszik, egyik könyv sem közvetlenül sportfogadásról szól, de hiszem, hogy kiváló teljesítményt kizárólag önmagunk megismerése és tudatos formálása által érhetünk el, legyen szó az élet bármely területéről.

Köszönjük, hogy válaszoltál kérdéseinkre!

Korábbi interjúnk: Sound, az énekes-gitáros olasz foci szakértő

5.000 Forint Ingyenes Fogadás

Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org