Pár hete volt szerencsénk találkozni egy dán focibloggerrel, aki él-hal a fociért és egy igazi lokálpatrióta, így hazája bajnokságát favorizálja. Sikerült rávennünk egy interjúra is, ahol a kérdések egy részét Ti, olvasóink írtátok, míg a másik felét mi, skandináv szerkesztők. Sok hasznos információt megtudhattok a dán labdarúgásról, így olvassátok figyelemmel a Jonas Roelsgaarddal készült interjúnkat.

A dán klubokról és a Superligaenről

A København gyengébbnek tűnik ebben a szezonban, de ők a leghíresebbek a dán csapatok közül számunkra, mivel az elmúlt években állandó szereplői voltak a BL-nek vagy az EL-nek. Mit gondolsz? Megtudják védeni a bajnoki címűket? Melyik csapat lehet rájuk a legveszélyesebb a Superligaenben? (robmiller kérdése)

Az FC København határozottan gyengén kezdte a szezont. Ez annak volt köszönhető, hogy olyan kulcsjátékosokat vesztettek el, mint Thomas Delaney (télen ment a Werder Brémába), Andreas Cornelius (Atalanta), vagy Augustinsson (szintén Werder). Ezzel egyidőben több meghatározó játékos lesérült: a kreatív középpályás Rasmus Falk, a jobbhátvéd Peter Ankersen, a gólvágó Federico Santander és a középsővédő Erik Johansson. Ezen tényezők eredménye az lett, hogy idén az FCK egy majdnem teljesen új csapattal játszott.

Embed from Getty Images

Ettől függetlenül a koppenhágaiaknak jó esélyük lesz megnyerni a bajnokságot! Falk és Ankersen már visszatért az edzésbe és az ő játékuk sokat segíthet a támadásokban. Eközben az újonnan igazolt spílerek (Lüftner, Vavro, Sotiriou) egyre jobb teljesítményt nyújtanak. Természetesen ne feledkezzünk el az új 10-esről se, a Panathinaikos korábbi csapatkapitányáról, Carlos Zecáról se. Vele kapcsolatban továbbra se értem hogyan sikerült Skandináviába csábítani, mivel képességei alapján túl jónak érzem mind Dániához, mind Görögországhoz képest. Egy olyan játékos, aki megnyeri a párharcait a középpályán és pont egy ilyen karakter hiányzott eddig az együttesből szerintem.

Azt gondolom az FCK egyre jobb és jobb lesz a szezonban és eléggé biztos vagyok a címvédésükben is (1.75). A támadójátékuk már újra elég jól néz ki, viszont hátul még van min csiszolni. Ez egy kicsit meglepő, mivel mióta Ståle Solbakken az edzőjük, híresen jól védekeznek. Ezért is vagyok benne biztos, hogy megvédik a címűket, Solbakken képes újrarendezni a hátvédsort és úgy fog működni, mint korábban.

Ha a legfőbb kihívókat keressük, akkor valószínűleg a Brøndby (4.00), Midtjylland (6.50), Nordsjælland (11.00) triót említeném. Bár ezek az együttesek is távol vannak a København szintjétől. A legnagyobb különbséget a keret mélységében és a támadópotenciálban látom közöttük és az FCK között. A Nordsjælland például nagyon jól játszik mostanában, viszont nekik állandóan problémájuk van télen, mikor romlik a pálya minősége. A véleményem szerint a koppenhágai alakulat megnyeri a bajnokságot a Brøndby (1.38 - dobogó) és a Midtjylland (1.60 - dobogó) előtt, míg a Nordsjælland befér az első hatba.

Mit vársz a København Európa Liga szerepléséről? (A Lokomotiv Moszkvával, a Sheriff Tiraspollal és a Zlinnel kerültek egy csoportba)

Véleményem szerint az FCK tovább fog jutni a csoportból. A problémák ellenére elérhető az első vagy második hely egyike. Egyre jobb lesz ez a csapat, amelynek a Zlin nem jelenthet problémát, míg a Sheriff is csak idegenben. A Lokomotiv már más tészta, mivel kiváló játékosaik vannak (Farfán, Manuel Fernandes, Vedran Ćorluka) és jól teljesítenek Oroszországban is. Hazai pályán biztosan erős lesz a Koppenhága, mivel alig vesztenek meccset a fővárosban. Ezért is gondolom hogy a továbbjutás meg lesz (1.40), míg tavaszra megerősödhet a csapat.

Embed from Getty Images

Mely csapatok eshetnek ki a Superligaenből a véleményed szerint?

Ez már jóval nehezebb kérdés, mivel a dán elbonyolítási rendszer most elég fura. A bajnokság végén van egy osztályozó kör, ahol kiválasztják a kiesőket. Azt gondolom a Helsingør (1.45) jó tippnek minősülne. Ez az egyetlen csapat az első osztályban, amelyik nem teljesen profi és a szezon későbbi részében komoly problémáik lehetnek. A legrosszabbul teljesítő csapat lesz egyenes ágú kieső, míg a bajnokságban 12- 13. helyen végző csapat találkozik a másodosztály 2-3. helyezettjével. Tehát azt is nehéz megmondani, hogy egyáltalán hány búcsúzó lesz (tavaly kettő volt) a Superligaentől. Ha tippelnem kéne a két osztályozó helyre, akkor a Silkeborgot (9.00 - egyenes kieső) és a Horsenst (26.00 - egyenes kieső) mondanám.

Egy pár évvel korábban az NB1 átvette a dán bajnokság akkori lebonyolítási rendjét, mivel az MLSZ azt mondta, ezt találták a legizgalmasabbnak. Meglepően tapasztaltam viszont, hogy a Superligaenben már más módszer van, mi ennek az oka? (gavrilo14)

Ez így van. Korábban 12 csapatos volt a bajnokság, azonban ezt felemelték 14 együttesre és most egy jóval komplikáltabb rendszert alkalmaznak. Számos oka volt a változtatásnak, azonban a legfőbb ezek közül az volt, hogy nehezebben lehessen kiesni a másodosztályba. Kérdezheted, hogy ez miért jó. Egyszerű. Így a csapatok jobban tudnak fókuszálni a tehetségek nevelésére és nem kell állandóan tartaniuk a kieséstől és a pénzügyi problémáktól - és ennek következtében nem vásárolnak idősebb játékosokat külföldről. A további okok között szerepel a szórakoztatás, mivel így az egész szezon izgalmas.

Természetesen van egy árnyoldala is az új rendszernek. Először is, egy csapat könnyebben tudja elkerülni a kiesést, mivel elég ha csak a kiesési szakaszra fókuszálnak és ott jól teljesítenek. A tabella elejét tekintve, 26 forduló után az első hat csapat külön bajnokságban folytatja és ők már nem végezhetnek a hatodiknál rosszabb helyen. A régi rendszerben a 26. forduló utáni 7-8. helyezett is feljöhetett volna az első helyre, azonban ez most már nem lehetséges. Természetesen, így a bajnokság vége is jóval izgalmasabb és az elsődleges a szurkolók szórakoztatása.

Magyarországon több csapat is politikusok kezében van. Kik alkotják a klubtulajdonosok társaságát Dániában? (csabax)

Egyik klub sincs politikus kezében. A klubok, úgymond, saját magukat birtokolják. Ezt úgy értem, hogy a részvényesek és a befektetők alkotják az együttesek vezetőségét. A legtöbb csapat Dániában ilyen társulás, amely vezetőséget választ és az meghozza a döntéseket a klub életében. Van ez alól pár kivétel, mint például a Nordsjælland, amely korábban dán kézben volt, azonban ma már a Right to dream nevezetű nemzetközi futball cég birtokolja, amelynek fő profilja, hogy segítse az afrikai tehetségeket a labdarúgásban. Az FC Midtjylland talán a legérdekesebb ellenpélda, mivel a klubtulajdonosa az a Matthew Benham, aki a Brentfordot is irányítja és igen speciális program alapján irányítják mindkét klubot. Szintén kuriózum a København, amelyet egy csoport birtokol, akik tulajdonában van a Lalandia élmény- és wellness park. Ez azért érdekes, mivel ha pénzügyi nehézségei vannak a Lalandiának, akkor a foci csapattól csoportosítanak át pénzt, viszont ha nagyon jól megy nekik, akkor több pénzt tudnak költeni játékosokra.

Embed from Getty Images

Fennállhat a bunda veszélye a dán bajnokságban? Emlékszel a legutóbbi esetre, mikor felmerült ennek gyanúja? (MarkoPolo)

A meccsek manipulálása nagyon ritka Dániában. Legalábbis én nem emlékszem ilyenre. Lehetett hallani pár pletykát ezzel kapcsolatban, viszont csak a negyedosztályban, illetve az alatt.

A nemzeti csapatról és az utánpótlásról

A dán válogatott 2012 óta nem tudott kijutni világeseményre és ebben az évben például kikaptak Montenegrótól is. Temérdek kiváló játékosuk van (Bendtner, Schmeichel, Dolberg, Eriksen), így ez a sikertelen éra meglepő számunkra. Mit gondolsz? Milyen okai vannak ennek?

Igen, ez számunkra is meglepő, hogy a jelenlegi játékosállománnyal csak így teljesítünk. Valójában régóta nem játszott ennyi játékosunk meghatározó külföldi klubban és általában 4-7 játékos volt a Superligaenből, míg most ez a szám csak 1-2, és mégis rosszul teljesítünk. Azt gondolom ennek a fő oka, a szövetségi kapitány, Åge Hareide. A kezdeti időszakban túl kockázatos taktikákat választott rendre, míg az edző és a játékosok nem ismerték annyira egymást. Előtte Morten Olsen 15 évig irányította a csapatot, szóval így eléggé nehezen ment a váltás. A mélypont pedig tényleg Montenegró ellen volt, amivel akár le is maradhatunk a következő vb-ről. Pozitívum viszont, hogy mindkét szeptemberi meccset megnyertük (Lengyelország ellen 4-0, míg Örményország ellen 4-1) és így továbbra is van esély a világbajnokságra. Az első hely is lehetséges, de szerintem a második hely legalább meg lesz a csoportban. Az elkövetkezendő években még jobb csapatra számítok, mivel számos tehetséges fiatalunk van már külföldi együtteseknél.

A dán focinak mindig számos tehetsége volt (Laudrup testvérek, Schmeichel família), viszont csak hat milliós lakossággal büszkélkedhet. Mi lehet az oka, hogy ennyi tehetséget tudnak kinevelni? Infrastruktúra? Edzőképzés? Netán szerencse? (MarkoPolo)

A kiépített infrastruktúra és a hosszútávú stratégiák mindenképpen a főbb okok közé sorolhatóak. De azt se feledjük el, hogy az edzőképzés nagyon magas színvonalú. Ha összehasonlítjuk például Norvégiával, akkor láthatjuk, hogy Dánia évekkel előrébb tart. Ezért is tart a norvég válogatott a 85. helyen (Líbia és Mauritánia között), míg mi a 46. pozícióban állunk.

Embed from Getty Images

A szerencse is szerepet játszik a tehetségek kinevelésében, de azt is látni kell, hogy egy dán kiválóságnak ki van kövezve az út. Évtizedek óta bevett szokás, hogy a játékosok Hollandiába, Németországba vagy az angol másodosztályba mennek, ha kinőtték a hazai pontvadászatot, vagy fiatalon már óriási tehetségnek lettek kikiáltva. Ilyen utat járt be a mostaniak közül Eriksen, Dolberg, Yussuf Poulsen, Lasse Vigen, Jannik Vestergaard stb. Most az van tervben Dániában, hogy már a fiatalokat is teljes időben képzik a kluboknál profi körülmények között és így jobban ki tudják használni a bennük lévő potenciált.

Kit tartasz a dán futball legnagyobb tehetségének napjainkban, aki úgymond még nem lett felfedezve, tehát otthon játszik, de valószínűleg pár éven belül eljuthat valamelyik elitbajnokságba.   

Egyszerűbb lenne azokról a tehetségekről beszélni, akik már külföldön játszanak, viszont így érdekesebb a kérdés. A Brøndby megvásárolta Lasse Vigent a Fulhamtől a nyáron, ahol az elmúlt években szép fejlődésen ment keresztül, így ez óriási meglepetés volt.  Ő továbbra is nagy tehetség és így mindenképpen több játékperc is fog neki jutni. Jelenleg a csapattársa Frederik Rønnow (kapus), aki a nyáron közel volt, hogy a Championshipbe kerüljön, de végül nem sikerült a transzfer. Továbbá a Midtjyllandban ott van Mikkel Duelund és Rasmus Nissen is, akik nem hiszem hogy sokáig maradnak a Superligaenben.

Dániában talán a Nordsjælland a legnagyobb tehetség kitermelő, így érdemesebb őket jobban megvizsgálni. A nyáron eladták Markus Ingvartsent a Genknek, míg Andreas Maxsøt az Osmanlispornak. Továbbá Marcondes már a Brentford játékosa, azonban az év hátralévő részében itt marad kölcsönben. Ez egy nagyon fiatal csapat, amelyik jelenleg vezeti a bajnokságot és kíváncsian várom, hogy mi lesz velük. Tehetség így is bőven van a csapatban, elég csak megemlíteni Mads Mini Pedersent, Viktor Tranberget vagy Mathias Jensent. Ezek közül utóbbit emelném ki, aki az elmúlt félévben rengeteget fejlődött és ha így folytatja, akkor hamarosan az egyik topbajnokságban fog játszani. Hozzá hasonló jövőt lehet jósolni a korábban említett Frederik Rønnownak is. Rajtuk kívül még meg kell említenem Victor Jensent, akit a København a nyáron adott el az Ajaxnak 3,5 millió €-ért, pedig csak 17 éves. Sosem játszott a felnőttek között, de ő volt a legfiatalabb az U19-es csapatban. Az Ajax kiváló hely a nagy tehetségek számára, így azt gondolom érdemes lesz őt követni a következő években.

Köszönjük Jonas Roelsgaardnak, hogy a rendelkezésünkre állt és kimerítően válaszolt minden kérdésünkre!

Európai kosárlabda bónusz

Nyerjen akár 50%-kal többet gyűjtőivel. Csak új és jogosult ügyfelek számára érhető el.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org