Gondoltuk ideje felmelegíteni a régi interjús sorozatunkat, melyet ide kattintva visszaolvashatsz. A fórumos közösség sokszínűségét mutatja, hogy gavrilo14 jelenleg Norvégiában él. Önmagától elkezdett egyszer csak norvégul tanulni, majd a krimik jelentették a végső lökést számára, hogy oda is költözzön egy időre.

Norvégia 002

Jelenleg Norvégiában élsz, ha jól tudom. Honnan jött az ötlet, hogy pont oda költözz?

Jól tudod. Még két éve kezdtem bele egy saját projektbe, mikor elkezdtem autodidakta módon tanulni a norvégot nyelvkönyvekből a szabad időmben. Utána belemerültem a norvég krimikbe (Jo Nesbø, majd Thomas Enger) és elhatároztam hogy legalább egy rövid időt szeretnék ebben az országban élni. Sokat nem vesztettem a munkahelyem otthagyásával, így elvállaltam egy 10 hónapos EVS önkéntességet délnyugat-Norvégiában. Ennek köszönhetően tudtam az interjút is megcsinálni Runar Nordvikkal a Haugesund stadionjában.

Milyen a hétköznapi élet ott? Magyarországhoz képest drágább, vagy olcsóbb?

A nagyon drága a jó kifejezés rá szerintem. Ez pedig nemcsak Magyarországhoz képest igaz, hanem a legtöbb európai országhoz viszonyítva is. Természetesen a fizetések is ehhez igazodnak: egy átlagos állással 5-7-szer annyi pénzt kereshetsz mint otthon, míg az árak 1,5-3-szorosak csak. Ez alól kivétel a kőolajipar, ahol a fizetések határa a csillagos ég. Azonban az olajárak világpiaci árának csökkenése eléggé megütötte a szektort és többen is elveszítették a munkahelyüket, ez pedig kihatással van a nagyobb partmenti városokra és ezek futball csapataira is.

Ha egyetlen dolgot mondhatnál, hogy mi a legnagyobb különbség Norvégia és Magyarország között, mi lenne az?

A lehetőségek száma jóval bővebb itt. Ha kapsz egy nem annyira vészes állást, akkor azzal jóval nagyobb pénzügyi mozgástered van, mint Magyarországon a legtöbb állással. Erről személyes tapasztalatom nincs, mivel az önkéntesek nem ebbe a körbe tartoznak bele, de érezhetően más a közhangulat, mint otthon. Az emberek nagyon barátságosak és mindenki beszél angolul, így nem vészes, hogy egyelőre nem norvégul kommunikálok.

Norvégia 003

Mi a véleményük a norvég embereknek Magyarországról, egyáltalán ismernek minket?

Sokan jártak már Budapesten mivel nagyon olcsónak számít nekik és két városból is tudnak repülni fővárosunkba. Jó véleménnyel vannak rólunk és az itt dolgozó magyarokról is. Egyébként rettentő barátságosak a helyiek, így nem tudom melyik az a népcsoport amelyikről negatív véleményük lenne. Több menekült is él a környékemen (legtöbben Szíriából), de a norvégok segítik, tanítják nekik a nyelvet, így összességében nehezen lehet a norvégokról negatív véleményt alkotni. Emellett meg kell jegyezni, hogy sokan tanulnak Magyarországon, elsősorban az orvosi egyetemeken. Nem egy felnőttel találkoztam, aki mondta hogy egy gyermeke ott tanult és utána Norvégiában lett orvos. Miért? A szülőknek olcsóbban kijön hogy nálunk tanuljanak a gyerekeik, a képzés minősége elismert és rettentő nehéz bekerülni a norvég egyetemekre.

Az Eb-selejtezővel lehetne őket ugratni?

Igen, lehet őket ugratni és veszik is lapot. Általában mindenki elismeri, hogy jobbak voltunk és jó volt minket látni az Eb-n mert izgalmas meccseket vívtunk. Emellett azért se nagyon csalódottak mivel a nemzeti válogatottjuk eléggé mélyponton van. Legutóbb Észak-Írország verte őket, így nincs nagy futball-láz az országban. Sokan viszont nagy problémának tartják, hogyha fociról van szó, akkor a fiatalokat egyáltalán nem érdekli a hazai labdarúgás. Inkább néznek meg egy spanyol vagy angol bajnokit, mert nem vonzza őket a hazai foci. Ez elsősorban a tv-s közvetítéseket érinti. A helyi iskolában kellett tartanunk előadást az országunkról és volt hogy felhoztam témának az Eb-pótselejtezőt, viszont a diákok 95%-a azt se tudta miről van szó. Szóval ennyire nem érdekli őket a nemzeti csapat se. Viszont az Eliteserien meccsek látogatottsága meglepően magas. Hiába 5 milliós a lakossága az országnak, átlagnézőszámban veri az NB1-et a hazai első osztály.

Mennyire fanatikusak a sportok iránt?

Inkább űzik és nem nézik. Egy mondattal így lehetne összefoglalni. Kicsit olyan érzésem van, mintha Coubertin báró tanította volna a legtöbbjüket és tényleg megvalósul itt a jelmondata: "A részvétel és nem a győzelem a fontos". Többször hívtak ilyen-olyan sportösszejövetelekre és összességében elmondható hogy az amatőr színvonal  alját ütöttük, pedig lehet hogy évek óta játszanak egy adott sportot. Azt gondolnád hogy ezek után elég magas szinten játsszák a floorballt (innebandy), röplabdát, kosárlabdát, de nem. Nem ez számít nekik, csak hogy egy jót mulassanak együtt aztán mindenki megy a maga útján tovább.

Norvégia 004

Rátérve a sportfogadásra, mi a legfőbb területed jelenleg? Labdarúgás, tenisz?

Jelenleg másra fordítom a szabadidőmet, így csak a norvég focira koncentrálok a sportfogadáson belül. Érdekes volt elmerülni egy számomra új témában. Először talán három éve láttam norvég bajnokit, azóta pedig egyre inkább elmerülök benne. Szerintem már bőven ütöm azt a szintet, amennyire egy átlagos itteni futballdrukker képben van. Erről akkor kaptam jó visszaigazolást mikor az interjút készítettem. A női teniszt kicsit hiányolom, de azzal csak akkor érdemes foglalkozni, ha tudod hétről-hétre követni, erre pedig jelenleg nincs lehetőségem.

Ha visszamehetnél az időben, mit javasolnál a fogadásba épp belevágó gavrilo14-nek?

Fókuszáljon csak egy-egy kifejezett, nem annyira ismert foci bajnokságra, amiből nagy a kínálat a neten (pl.: skandináv ligák). De úgyse hallgatott volna rám és a saját feje után ment volna hogy maga tapasztalja meg a dolgokat.

A norvég bajnokság mennyivel nézhetőbb a magyarnál? Szoktál élőben fogadni?

Attól függ. Ha a technikásabb focit szereted, akkor inkább a magyar, ha pedig a fizikai (angol stílusút), akkor a norvég a jobb. Felakartam fedezni egy új dolgot és elsősorban ezért kezdtem bele a norvég fociba anno, nem pedig a félelmetesen magas színvonal miatt. Egyedül a Rosenborg emelkedne ki ebből a két bajnokságból, a többi csapat körülbelül egy szinten van. Nekem pedig azért is jó a norvég foci, mert ha le szeretnék valamit fordítani norvégról magyarra gyakorlásként, akkor bőven találok cikket az itteni bajnokságról és nem kell valami unalmas témát olvasnom. Nem szoktam élőben játszani, sajnos rá kellett jönnöm korábban hogy nem igazán értek hozzá.

Van olyan szelvényed, amivel nagyot nyertél, vagy pusztán felejthetetlen számodra?

Anno a Tour de France szakaszokon július 14-én mindig megtettem valamelyik franciát akinek legalább 80-as volt a szorzója, de sohase jött egyik sem. Az ősszel viszont fogadtam Cibulkovára, hogy megnyeri a női vb-t az első elvesztette meccse után. Talán 28-as szorzója volt akkor, az jó húzás volt.

Köszönjük, hogy szakítottál időt rá, és válaszoltál kérdéseinkre.

Fogadj norvég labdarúgásra! Cikkek, előzesetek és tippek ITT!

Pénzvisszatérítés büntetők esetén

Fogadj az Unibeten a Premier League mérkőzéseire és ha vesztes lesz szelvényed, de a meccsen büntetőt ítéltek, téted visszatérítik maximum 30 000Ft értékben.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org