Nem lesz biztos tipp, inkább egy elemzés, mire érdemes figyelni, ha fogadásra adnád a fejed az év utolsó Monumentuma esetében. 

Mindenki őket akarja legyőzni

A Flandriai körverseny egy rendkívül nehéz egynapos, még normális körülmények között. Azonban, ha hideg van és esik az eső, akkor kegyetlenné válik a verseny. Előfordult ez 1985-ben Eric Vanderaerden győzelménél, amikor a bringákat gyalog vitték fel a Koppenberg emelkedőjén a szakadó esőben a versenyzők. Az októberi idő ellenére úgy tűnik, hogy szerencséje lesz az indulóknak: eső nem, ellenben oldalszél és 10-11 fok várható. 

Az útvonalat most kihagyjuk a felsorolásból, mert inkább három dologra hívnám fel a figyelmet: Mathieu van der Poel, Wout van Aert és a Deceuninck - Quick Step. Ha lehet úgy fogalmazni, akkor a három legnagyobb esélyese a versenynek, két versenyző és egy komplett csapat. Mindenki a van der Poel - van Aert csatára készül, de tényleg ők az esélyesek? Más megközelítést alkalmaznék, amivel igyekszem szembe menni az aktuális véleményekkel. 

Hiányzik az a plusz

Wout van Aert és Mathieu van der Poel a legerősebb versenyzők, viszont taktikai szempontból messze nem a legjobbak. Ez különösen érzékelhető van der Poel esetében. A holland bringás az elmúlt másfél év során több alkalommal is hibázott egynapos versenyen, ami sok esetben a végső győzelmébe került. Rendkívül erős bringás, viszont nyers, sokszor túl korán indít támadást, szinte minden akcióra reagál, amivel magát fárasztja. Hoztam ezekre pár példát: 

  • Gent - Wevelgem: legutóbbi versenye, amikor szinte minden támadást próbált kontrollálni, végére teljesen elfáradt, megérezték ezt a riválisok is, csak 9. lett
  • Tirreno - Adriatico (6. szakasz): óriási favorit volt az etapon, mégis egy 100 km feletti szökésbe keveredett, megfogták őket az utolsó km-ken, de végül nyert
  • Druivenkoers - Overijse: addig támadta a QS, amíg meg nem verték őt
  • Világbajnokság: túl korán támadta meg a mezőnyt, nagy tempót diktált, majd elfogyott a rossz időjárási körülmények között
  • Amstel Gold Race: korai támadások (70-80 km-rel a vége előtt), elfáradt, majd Alaphilippe és Fuglsang óriási hibája miatt tudott felérni, újból erőre kapott és hatalmasat ment a verseny végén, történelmi sikert ért el
  • Flandriai körverseny: tavaly megpróbálta, hibázott több alkalommal, defektet is kapott, majd a verseny végére elfogyott az ereje
  • Grand Prix de Denain: néztem a versenyt és azon gondolkoztam, ha lenne egy erősebb csapat, simán legyőzhetnék őt, így viszont bedarálta a többieket

Mathieu van der Poel bajban van a 200 km-t meghaladó versenyeken. A Flandria 243 km, ide végig megfelelő koncentráltság kell, illetve erős csapat. Előbbi kérdéses, ahogyan utóbbi is. Wout van Aert esetében is hasonló a helyzet, de ő egy fokkal taktikusabb, azonban ő is olyan, mint egy gép. Megy előre, akciók többségébe reagál, erőből megoldja. A kérdés az, elég lesz-e ez olyan csapatokkal szemben, mint Quick Step, EF és az Ineos? 

Csapatban az erő

A Quick Step legnagyobb előnye, hogy bárki nyerhet a csapatból. Ezt a szabályt most kicsit átírhatja, hogy Alaphilippe is ott van a rajtlistán. Egyfelől jó döntés, mert rendkívül erős, másfelől fegyelmezetlen és fennáll a veszélye, hogy rá hegyezik ki a versenyt, kiismerhető lehet Lefevere csapata. Lampaert és Sénéchal támadhat a sík részeken, Stybar, Asgreen és Devenyns támadhat Alaphilippe mellett. Ezeket a lehetőséget ki kell használnia a csapatnak. 

Az ugyanis látszott a Gent - Wevelgem egynaposon, hogy csak folyamatos támadásokkal lehet megtörni a két sztárt. A belga csapat az elmúlt években rendre delegált minimum egy főt a dobogóra, nem rossz ötlet egy Quick Step top3, de kire fogadjunk? Lampaert és Sénéchal nem bírják annyira az emelkedőket, nekik az a legjobb, ha elmegy egy kisebb csoport az utolsó emelkedőig, amiben benne vannak, aztán onnan megindulnak. 

Julian Alaphilippe (Fotó: kovop58 / Shutterstock.com)

Ennek nem túl nagy az esélye, szóval marad az említett Alaphilippe - Stybar - Devenyns - Asgreen négyes. Ha a tényeket nézzük, akkor a dán versenyzőnek fekszik legjobban a verseny. Asgreen bírja az emelkedőket, időfutamos kvalitásai miatt nagy tempóra képes, tavaly 2. lett (9.00). Alaphilippe kapcsán kételyeim vannak, mert nem lehet tudni, hogyan teljesít ennyi pavés szektort (3.50). 

Stybar sosem volt kiemelkedő a Flandrián, ami meglepő. Papíron ugyanis fekszik neki a verseny, kisebb emelkedő és kevés szereplős hajrá, de sosem végzett első ötben (11.00). Devenyns támadása meglepő lenne, Alaphilippe egyik hű segítője, de ha váratlant szeretne húzni Lefevere, rá kéne építeni. Rá szorzót sem kínáltak, ellenben az EF versenyzőivel. 

A címvédő

Kevés jobban összerakott csapatot találni a mezőnyben, mint az EF. Ha választani kéne, akkor tőlük fogadnék egy meglepetésre. Az egyik, hogy az elmúlt másfél évben nagyon összekapták magukat az egynaposokat illetően. Megfelelő taktikával vágnak neki a versenyeknek, bevállalósak, nem riadnak vissza egy-egy nagyobb támadástól sem. Két fiatal, hatalmas versenyzőjük van a sík részekre segítőnek (Rutsch és Scully). 

Egy robbanékony, nagy erő kifejtésére képes sprinter és kronós, aki bírja a kisebb dombokat (Bissegger), egy rutinos róka, aki volt a Paris-Roubaix-n dobogós (Langeveld). Keukeleire kapcsán érdemes megemlíteni, hogy kiváló segítő lehet a verseny utolsó 50-60 km-én. Maradt a két vezér, Bettiol (címvédő) és Vanmarcke. Utóbbi már két alkalommal dobogós volt a versenyen, de annyira nem fekszik neki a sok emelkedő. 

Bettiol tavaly megérezte a lehetőséget, idei formájára sincsen panasz, jól ment a legutóbbi versenyen (Gent - Wevelgem), illetve a Strade Bianchén is. Igaz, csak 4. lett, neki tényleg egy 2-3 fős szökés kéne a dobogóhoz. Ha a Bettiol - Vanmarcke párosra fogadnál, akkor érdemes megfelelő arányban elosztani a zsetont, ugyanis minimum 5.00 körüli szorzót ki tudsz hozni egyikük esetelges dobogójából. 

Összegzés

Ha tényleg meg akarják verni a rettegett duót az ellenfelek, akkor sok-sok támadásra számíthatunk a vasárnapi versenyen, rendkívül látványos lehet az idei Flandria. Ehhez viszont kockázatvállalásra lesz szükség. Ha mindenáron a van der Poel - van Aert duóra akarunk fogadni, akkor tegyük inkább egymás elleni H2H piacon. Wout van Aert a favorit, de lehet még benne így is érték, én ezt tartom a legutolsó tippnek, ha már tényleg semmi ötletünk. Quick Step vagy/és EF dobogó, illetve érdemes még figyelni Mads Pedersenre, aki kiváló formában van (top3: 4.00), és a Sunweb csapatára. Azért nincsen szorzó ajánlva, mert itt tényleg "kombinálva" érdemes rakni a két esélyes ellen. 

Borítókép: Mathieu van der Poel (Készített: Patick Bannon / Shutterstock.com)

1. gólszerző győztesre/helyre

Fogadjon a bet365 1. gólszerző Győztesre/Helyre piacán bármely mérkőzésen, és ha játékosa bármikor gólt szerez a mérkőzés folyamán, a bet365 fizet Önnek!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org