Április 10-én a Malmö-Hammarby párosítással startol az Allsvenskan 2021-es szezonja! A tavalyi rendhagyó pontvadászathoz képest, idén már nagyjából visszatér minden a rendes kerékvágásba, már ami a kezdés időpontját illeti! A szezon-előzeteshez podcast is tartozik, melyben sokkal tüzetesebben tárgyaltuk ki, mit is várunk nagyvonalakban az idei svéd szezontól!

Hamsik a fedélzeten

Sajnos nincs rá lehetőség, hogy oldalakat írjak mindegyik svéd együttesről, így igyekszem azokat a témákat megragadni a nyitány előtt, melyet talán azok is érdeklődve követnek majd, akik alapjáraton nem igazán követik a svéd focit. A szezon előtti átigazolási időszak legnagyobb durranását a Göteborg együttese hozta, akik a kínai Dalian Pro együttesétől megszerezték a Napoli egykori szlovák sztárját, Marek Hamsikot! A támadó középpályás kontraktusa egyelőre augusztus 31-ig érvényes! Érkezése óriásit lendíthet a tavalyi kupagyőzelem ellenére katasztrofális szezont futó 18-szoros svéd bajnokcsapatnak. A bukik pedig olyannyira várják az együttes feljavulását, hogy - szerintem túlzóan - az egyik legfőbb bajnokaspiránsként is számolnak velük (7.50)! Nem mellékesen az Unibet piacán fogadhatunk a szlovák svédországi teljesítményére, ahol gólok terén az overt 3.5-ös határon húzták (2.00), míg a gólpasszokban 2.5 overt állapítottak meg (2.00)!

Marek Hamsik a Göteborg színeiben készül az idei EB-re (Fotó: Laszlo Szirtesi / Shutterstock.com)

Toronymagas favorit a Malmö

Tavaly 21. bajnoki címét szerezte meg a Malmö, 9 pontos előnnyel az Elfsborg előtt! Jon Dahl Tomasson együttese idén is toronymagas favoritnak számít,amit a Végső győzelmükre adott szorzó is hűen érzékeltet (2.30). Ha az átigazolási piacot tüzetesebben átnézzük, akkor véleményem szerint egyedül a rekordbajnok tudta játékosállományának minőségi playereit nagyrészt megtartani! Egyedül Isaac Kiese Thelin Törökországba való igazolása lehet érvágás, ám a tavalyi házigólkirály helyére Antonio Colak személyében elvileg potens gólvágót hoztak a kék-fehérek. Kiemelten várom Anders Christiansen szereplését is, hiszen a középpályás tavaly a Malmö támadógépezetének egyik legfőbb mozgatórúgója volt, s a rutinos játékos 23 mérkőzésen 13 dugót vállalt! Meglepő is volt számomra, hogy az Unibet long-term kínálatában a szezonbeli góljait illetően csupán 8.5-ös határt állapítottak meg, holott rendre ő lövi a pontrúgásokat, illetve a büntetőket is! Amennyiben ez a felállás idénre nem változott, akkor az imént említett fogadási-opcióban igen komoly érték rejlik (2.10)!

Kik lehetnek a fő riválisok?

Véleményem szerint a Malmö idén meg fogja őrizni bajnoki címét. Előnye tetemesnek - magyar viszonylatban már-már Ferencváros szintűnek - tűnik a többi csapathoz képest, így nem véletlen, hogy az Unibet olyan piaccal is szolgál nekünk, melyben megtippelhetjük, hogy a Malmön kívül ki lehetne a végső befutó! Érdekes módon ezen a piacon a bukik azt a Djurgardent favorizálják (3.50), akik véleményem szerint igen gyengén muzsikáltak tavaly, ráadásul elvesztették középpályájuk motorját, Fredrik Ulvestadot! A stockholmi csapatnál véleményem szerint mind a tavaly bombarajtot vevő, majd a szezon során szépen kipukkadó Norrköping is veszélyesebb lehet a Malmöre (15.00), hiszen életveszélyes támadó triójuk - Haksabanovic, Nyman és Jonathan Levi - is az együttesnél maradt! Őket irtózatosan alábecsülik szerintem a bukik.

Meglep továbbá, hogy az iroda szinte esélytelennek véli azt az Elfsborgot (26.00), akik tavaly ezüstérmesek lettek, valamint a kupában is az elődöntőig meneteltek! A sárga-fekete klub mindig is egy gólerős, offenzív focit játszó alakulatnak számított, s bár a télen elvesztették gólkirályukat Jesper Karlssont, valamint a védelemből is távoztak kulcsemberek, ám Jimmy Thelin vezetőedző munkássága alatt évről-évre jobban teljesítenek. Esetleges újbóli dobogós helyükre pedig igen kövér szorzót találunk a kínálatban (6.50)!

Mi lehet a kiesőzónában?

A szezon két újonca a sűrűn liftező Halmstad (3.00), illetve a '90-es évek közepe után ismét élvonalban szereplő Degerfors együttese lesz (3.00). A svéd élvonalbeli feljutókra jellemző az utóbbi években, hogy a debütáló szezon többnyire jól sikerül. Ezt támasztja alá két éve a Helsingborg és a Falkenbergs példája, vagy tavaly a Varbergs-Mjällby duó! Ennél fogva én a Degerforsot nem féltem, hiszen roppant gólerős együttesről van szó, akik télen a kupában és az edzőmeccseken is bizonyították, hogy rendkívül feltüzelt, motivált állapotban vannak! 

A másodosztály bajnoka a Halmstad már kérdéses. Náluk szerintem nagyobb a valószínűsége, hogy a képzeletbeli piros vonal alatt futhatnak be. A legnagyobb veszélyben pedig a bukikhoz hasonlóan úgy vélem a Varbergs lehet (2.40), hiszen legkisebb költségvetésű csapatként ugyan jól indítottak tavaly, viszont a szezon végére szépen kipukkadtak, ráadásul idén a Hammarby elhappolta Selmanit, akinek góljai rendkívül fontos egységeket jelentettek a zöld-fehéreknek!

Továbbá az egykor szebb napokat látott Östersunds (2.60) háza táján sem rózsás a helyzet. A pár éve még EL-ben menetelő kiscsapat évről évre zuhan vissza a tabellán, s manapság tipikus alsóházas csapatnak számítanak. Graham Potter edző távozása óta nem találják magukat, a jó playerek távoztak, így óriási kérdés, hogy vajon ezt a pontvadászatot túl tudják-e élni?

Rengeteg kérdésre majd csak november végén kapunk választ, ám mindaddig véleményem szerint egy izgalmas, s reményeim szerint gólgazdag svéd szezon vár ránk 2021-ben, amit mindenképpen érdemes lesz követnünk!

Borítókép: Sportfogadas.org

Amerikai sportok heti nyereménysorsolások

Zsebelj be minden héten 160 ezer forintot NBA-re, NHL-re, NFL-re és MLB-re megtett fogadásaiddal.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Tipp

    Anders Christiansen góljainak száma 8.5 over
    2.10 Unibet