Foci real madrid Klubvilágbajnokság Marokkó

Klubvilágbajnokság: Marokkó ünnepe csak egy újabb teher a Real Madrid számára

Klubvilágbajnokság Fotó: Melinda Nagy/Shutterstock

Szükséges-e egy ilyen torna a jelenlegi túlterhelt helyzetben? A játékosok és az edzők már most panaszkodnak, hogy a nemzetközi kupameccsek és a nemzeti bajnokságok mellett a különböző válogatott kupasorozatok is folyamatos terhelés alatt tartják a labdarúgókat. Erre Gianni Infantino bejelenti, hogy 32 csapatosra növelik a klubvilágbajnokságot!

A klubvilágbajnokság története

Egy kontinenseken átívelő klubtorna ötlete már az 1800-as évek végén is felmerült, de az 1950-es években körvonalazódott igazán ennek a terve. Az évtized végére formát öltött, így Európa és Dél-Amerika legjobb klubja összemérhette erejét. Ha nem is volt teljesen kimondva, de ezért hoztak létre olyan sorozatokat, mint a Bajnokok Ligája elődje, a BEK és a Libertadores-kupa. 

Az európai sztárcsapatok fel akarták mérni, tényleg annyira jók-e a dél-amerikai klubok, mint amennyire azt harsogják. Az első nem hivatalos klubvilágbajnokságot a brazil Palmeiras nyerte, míg hat évvel később, 1957-ben a Vasco da Gama győzte le Párizsban a korszak - sőt, talán a valaha volt - legjobbját, a Real Madridot. A '60-as évektől egészen 2004-ig interkontinentális kupadöntőt rendeztek Dél-Amerika és Európa között. 

Ennek első hivatalos kiadását már a Real Madrid nyerte, de összességében 22-21-re a dél-amerikai csapatok diadalmaskodtak. A mostani formátumát a tornának még 1993-ban Silvio Berlusconi terjesztette elő, első eseményre pedig 2000-ben került sor. Kisebb fejetlenség uralkodott, ugyanis a brazilok két klubbal is indulhattak. Ezt a tornát egy öt évig tartó szünet követte anyagi problémák miatt, amik végül 2005-re megoldottak. 

Erőltetik, de nincsen rangja

Azóta megrendezett versenyeken jelentős problémák nem voltak, viszont egyáltalán nincsen középpontban, szükséges rossznak tekinthető a klubok számára. Ezért is lehet érdekes, hogy 2016-ban a jelenlegi FIFA-elnök, Gianni Infantino felvetette, hogy legyen 32 csapatos a klubvilágbajnokság. Végül az összlétszámot csökkentették 24 csapatra és a négyévente történő rendezésben állapodtak meg. 

Ennek a sorozatnak 2021-ben kellett volna kezdődnie, de a világjárvány közbeszólt, így elmaradt a Kínában rendezett esemény. A felek időközben megállapodtak, hogy 24-ről az eredeti, 32 csapatos formátumra változtatják vissza a tornát, amit végül 2025-től rendeznek meg, ráadásul nem téli vagy kora tavaszi, hanem júniusi lebonyolítás lenne. Az egészről megkérdezték az európai klubokat tömörítő szervezetet, akik határozottan ellenezték az ötletet, de Infantinót ez nem izgatta. 

Európa vagy Dél-Amerika?

Az eddigi formátumban ugyanis hiába volt ott több kontinens legjobbja is, minden esetben európai vagy dél-amerikai klub nyert. Előfordult, hogy eljutott mexikói, marokkói vagy japán csapat a döntőbe, de nyerni nem tudtak. Ebben az esetben rendre a dél-amerikai riválist ejtették ki, akik időközben sokat gyengültek, de olyan még nem volt, hogy egy nem dél-amerikai csapat legyőzte volna az európai ellenfelét. 

A 32 csapatos formula csak egy újabb szükséges rossz, sok-sok mérkőzéssel, de legalább nagyobb profittal FIFA-nak. A játékosok már így is fáradtak és túlhajszoltak, sokan a téli katari vb-t sem tartották jó ötletnek. A labdarúgóknak egy esetleges nyári klubvilágbajnokság után nem lenne idejük pihenni, hiszen augusztusban már kezdődnek az új sorozatok. Ez a folyamatos terhelés pedig a teljesítmény rovására menne. 

Az sem mellékes, hogy hiába lenne csak négyévente a torna, adott esetben egy topligás sztárjátékosnak ez azt jelentené, hogy sosem lenne olyan nyár, amikor 3-4 hétnél többet pihenhetne: világbajnokság, Európa-bajnokság / Copa América, klubvilágbajnokság és Konföderációs Kupa. A labdarúgók hamarabb kiégnének, egyértelmű minőségi romlás következne be. 

Rengeteg kérdés az új lebonyolítás előtt

Infantino egy olyan grandiózus versenyt akar létrehozni, amire nem biztos, hogy meglesz a célközönség. A kontinenseken átívelő torna körül mindig bizonytalanság volt, több jel is arra utal, hogy el kéne felejteni ezt az egészet. A pénz azonban rendkívül fontos a FIFA-nak - illetve a befolyás is, mert Infantino fejébe vette, hogy valami nagyobb sorozat csinál, mint a Bajnokok Ligája -, de okkal nem adtak ki semmi fontosabb információt a tornáról. A rengeteg kérdés miatt, ami a lebonyolítást övezi.

Ha csak négyévente rendezik, milyen alapon dőlne el, hogy ki indulhat? Lehet, hogy egy klub 2023-ban megnyeri a BL-t, de 2025-re csak árnyéka önmagának, akkor ők is indulhatnak a versenyen? Ha pedig 2025 legerősebb csapatát keressük, akkor miért nem évente rendezik a tornát? Ez csak néhány a kérdések közül, ami megmutatja, miért van halálra ítélve ez a sorozat, pontosan azért, amiért a korábbi interkontinentális sorozatok sem futottak be. 

Fociünnep Marokkóban

Marokkó az egyik olyan ország a világon, ahol imádják a labdarúgást, mindenáron vb-t szeretnének rendezni. A 2022-es tornán az ország 4. helyen végzett, mely az afrikai térség valaha volt legjobb eredménye. A 2023-as klubvilágbajnokságot megrendezhetik, ráadásul lesz a sorozatnak egy hazai csapata, a Wydad Casablanca. A 2023-as torna mellett a 2025-ös első 32 csapatos verseny rendezése is az övék. 

Elvileg ez egy ünnep kéne, hogy legyen, Infantinóék már készítik elő a bővítést, de könnyedén lehet, hogy gyenge mérkőzéseket látunk majd. A Real Madrid rendkívül fáradt az elmúlt hetek terhelése miatt, egyáltalán nincsen formában a királyi gárda. Sok a sérüléssel bajlódó játékosuk, nem hiányzik nekik még egy marokkói túra. A Flamengo egyelőre nincsen olyan terhelés alatt, mint a spanyolok, mondhatnánk azt is, hogy nekik ez egy alapozó esemény lesz a szezonra. A két legnagyobb favorit tehát messze az ideális játékától, azt pedig nehezen várható el, hogy a többi kontinens bajnoka megszorongassa őket. 

Borítókép: Fotó: Melinda Nagy/Shutterstock


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?